Orice posesor de telefon mobil poate fi localizat cu ușurință de serviciile secrete. Producătorii de dispozitive electronice de supraveghere oferă guvernelor din întreaga lume posibilitatea de a localiza foarte uşor orice persoană care deţine un telefon mobil, indiferent unde s-ar afla persoana vizată, scrie The Washington Post.

Sistemul de supraveghere funcţionează prin caracteristicile tehnice esenţiale ale telefoanelor mobile: acestea actualizează la fiecare secundă localizarea abonaţilor. Iar servicii de informaţii colectează datele, elaborând hărţi cu deplasările persoanelor, conform unor specialişti în sisteme de monitorizare.

Cele mai puternice servicii de spionaj din lume, precum Agenţia americană pentru Securitatea Naţională şi Serviciul guvernamental britanic de comunicaţii (GCHQ), au utilizat mult timp datele telefoanelor mobile pentru a monitoriza obiective. Însă experţii avertizează că, în prezent, noile sisteme le permit şi guvernelor statelor mai puţin avansate să monitorizeze persoane din orice ţară, inclusiv din Statele Unite, foarte uşor şi foarte exact.

Deocamdată, nu se ştie ce guverne au achiziţionat astfel de dispozitive, însă un oficial din industria de profil a declarat pentru The Washington Post că zeci de ţări au achiziţionat astfel de tehnologii în ultimii ani.

"Orice mic dictator care are suficienţi bani pentru cumpărarea unui astfel de sistem poate spiona orice persoană, oriunde în lume. Iar aceasta este o problemă uriaşă", afirmă Eric King, directorul-adjunct al Privacy International, o organizaţie din Marea Britanie care militează pentru respectarea vieţii private.

Integral pe România LiberăComentarii

cititor Un sfat:tot ce vreti sa ramana secret puneti pe hirtie. Hirtia, paradoxal, e mai rezistenta decat netul.

27 august 2014 11:06

Nzapada N.Zapada:Nu numai telefonul ci si contul in banca,si dosarul medical, si starea civila si unde si ce lucrezi etc. Numerizarea mondiala a informatiilor a realizat visul luiGorbaciov:Transparenta totala.

27 august 2014 10:53

PRECIZARE: va rugam sa retineti ca problema e ca "noile sisteme le permit şi guvernelor statelor mai puţin avansate să monitorizeze persoane din orice ţară" si NU ca DEURO-derbedeii Trans-Atlantici va "monitorizeaza" în mod ILEGAL pe dvs (si pe ceilalti EURO-iobagi din dotare, n.n.). De aia ne-au si lasat (pus, n.n.) sa scriem "articolul" asta (acum, când faptul devenise oricum notoriu de vreo 20 de ani, n.n.)... Cu respect, Redactia RL

27 august 2014 8:32

Io-te d-aia nu vreau sa am mobil Sa nu afle "serviciilii" cand sunt la amante

27 august 2014 6:46

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.