Operatorul gazoductelor din Slovacia, Eustream, a propus construirea unei noi conducte pentru transportul gazelor naturale din vestul Europei către Balcani, ca alternativă la proiectul South Stream, conductă care ar ajuta ţările din sud-estul Europei să reducă dependenţa de importurile din Rusia, relatează Mediafax.

Noul proiect, denumit "Eastring", cu o capacitate anuală de până la 20 miliarde de metri cubi, ar putea transporta gaze naturale din ţările din vestul Europei către regiunea balcanică traversând Slovacia, România şi Bulgaria, a declarat preşedintele Eustream, Tomas Maracek într-un interviu pentru Reuters.

"Ar fi cea mai bună soluţie pentru sud-estul Europei, atât din punct de vedere economic, cât şi strategic. Proiectul ar costa doar o fracţiune din suma estimată pentru proiectul South Stream, ar putea asigura transportul gazelor în ambele direcţii, oferind regiunii o rută alternativă şi o nouă sursă de gaze naturale. În acelaşi timp, proiectul va folosi infrastructura existentă din regiune", a spus Maracek.

Şeful Eustream a adăugat că mai multe detalii în privinţa noii conducte vor fi făcute dezvăluite în următoarele săptămâni, după care proiectul va fi discutat cu autorităţile UE.

"Vrem să fim bine pregătiţi pentru discuţiile cu autorităţile europene", a spus Maracek.

Potrivit Eustream, noua conductă va avea o lungime de 570 de kilometri, costurile fiind estimate la 750 milioane de euro.

Proiectul presupune conectarea gazoductelor din Slovacia la conducta Soyuz din Ucraina, până la graniţa cu România, pe teritoriul căreia va trebui construit un nou segment, care se va lega de o conductă principală din regiunea balcanică situată în apropiere de Marea Neagră.

Costurile totale vor depinde de ruta finală, a spus Maracek.

Proiectul rival South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, va transporta gaze ruseşti către centrul Europei, pe o rută care va ocoli Ucraina, cu care Rusia este în relaţii tensionate.

Uniunea Europeană se opune construirii South Stream, pe fondul îngrijorărilor că proiectul ar ajuta Rusia să îşi consolideze influenţa în estul Europei. De altfel, Comisia Europeană a apreciat că proiectul încalcă legislaţia UE în domeniul liberei concurenţe.

Integral pe România LiberăComentarii

ecologist Se poate obtine energie prin nenumarate feluri fara sa se ajunga la poluarea ireversibila provocata de petrol si gaze.Ultima metoda de care am citit,e transformarea urinei in combustibil.De altfel urina ,in viitor, va fi folosita ca materie prima in farmacie.

29 noiembrie 2014 12:01

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.