Allianz-Ţiriac, Astra, City Insurance, Euroins şi Generali au redus, de la începutul acestui an, tarifele poliţelor RCA pentru şoferii sub 25 de ani, în urma modificărilor normei privind asigurarea RCA, eliminându-se prevederile care au condus la creşterea preţului la aceste contracte.

"Din cele 10 societăți autorizate să practice asigurări RCA un număr de 5 societăți, Allianz-Ţiriac, Astra, City Insurance, Euroins şi Generali, cu o cotă de piață de 52,6%, au transmis deja autorității aceste notificări. Modificările au vizat în mare parte reducerea încărcării pentru tineri, urmărindu-se atingerea unui nivel similar practicii europene, care arată utilizarea unor prime pentru tineri de până la de 2,2 ori mai mari decât categoria majoritară, comparativ cu un nivel de 5 ori mai mare constatat anterior", se arată într-un comunbicat al ASF.

ASF a prelungit până la sfârșitul lunii februarie termenul până la care asigurătorii pot revizui și retransmite notificările privind tarifele de primă RCA.

ASF a modificat în luna ianuarie câteva prevederi ale Normei 23/2014 privind asigurarea RCA, lăsând astfel libertatea societăților de asigurări să își optimizeze portofoliile pentru a diminua diferențele înregistrate între tarifele de primă pe diverse categorii de vârstă, se mai spune în comunicat.

"Astfel, a fost abrogat alineatul 1 al articolului 21, care era cel mai frecvent invocat de asigurători ca sursă de stimulare a creșterii preţului poliţelor RCA. Acesta stipula obligația asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment", se mai arată în comunicat.

În România, dintr-un număr total de 3,111 milioane de polițe RCA pentru persoane fizice, în vigoare la 31 decembrie 2014, 47.987 de polițe erau aferente şoferilor sub 25 de ani, reprezentând 1,54% din total.

"O stabilizare a tarifelor RCA trebuie însă corelată și cu rezolvarea dezechilibrelor existente în piaţa de asigurări, în primul rând în piaţa RCA", se menţionează în comunicat.

Ponderea şoferilor cu vârsta de până la 30 de ani vinovaţi de producerea accidentelor rutiere grave a fost de 37,4% în 2013, comparativ cu 22% în cazul celor între 31 şi 39 ani şi 17,9% pentru cei între 40 şi 49 de ani, potrivit datelor Poliţiei Rutiere, citate de asociaţia asigurătorilor (UNSAR).

"În România, cele mai recente statistici oficiale ale Poliţiei Rutiere arată faptul că 37,4% dintre şoferii vinovaţi de producerea accidentelor rutiere grave în anul 2013 sunt încadraţi în categoria de vârstă 16 - 30 de ani. Aceleaşi statistici arată că tinerii deţin o pondere de mai puţin de un sfert în totalul posesorilor de permise de conducere, respectiv de 23,9%", se arăta într-o analiză realizată de UNSAR la finele lunii ianuarie.

Statisticile Poliţiei mai arată că, în medie, 14 din 10.000 de posesori de permise de auto tineri (18-30 ani) au produs accidente grave, dublu faţă de media de 7 din 10.000 posesori de permise cu vârsta de peste 30 de ani.

Potrivit ASF, din cele 11 societăți autorizate la nivelul anului 2014, primele trei dețin o cotă de piață cumulată de peste 50%, iar două societăţi cu probleme financiare grave (Astra şi Carpatica Asig - n.r), aflate în regim de supraveghere, deţin 32% din piaţă.

Rata combinată a daunalității - raportul dintre cheltuielile cu daunele plus rezervele de daună şi încasările din vânzarea de asigurări - pe segmentul RCA a depăşit 100% în ultimii cinci ani, respectiv 110% în 2010, 127% în 2011, 118% în 2012, 120% în 2013 şi 111% în 2014.

Astfel, pentru fiecare leu subscris din poliţe RCA, asigurătorii au plătit daune mai mari de 1 leu.

Despăgubirile plătite pentru vătămări corporale și deces au reprezentat 25% din totalul despăgubirilor achitate şi aproximativ 42% din valoarea totală a rezervei de daună avizată.

În 2014, ASF primit aproape 9.000 de petiții RCA/Carte Verde, însumând 70% din total petiții, din care aproape 75% au fost rezolvate favorabil.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.

Instituţia a fost înfiinţată în aprilie 2013 prin preluarea si reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.