Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca, vineri, noul termen în dosarul Referendumului, în care este judecat ministrul Liviu Dragnea. Printre persoanele audiate s-ar putea afla și premierul Victor Ponta.

Premierul a fost citat ca martor și la un termen anterior al dosarului în cauză de către avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat. Avocatul a mai cerut atunci audierea a 18 coordonatori județeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

"Ca un prim pas, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale", arată DNA.

În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid, mai precizează DNA.

Integral pe România LiberăComentarii

roman antibasist @basescu: tampitii si nesimtitii de basisti ca tine in nesimtirea voastra vreti ca oameni nevinovati sa mearga la puscarie ,ca si Nastase,Voiculescu si hotii si mafiotii din gashca de crima organizata condusa de Traian Basescu sa fie liberi!!!!!

6 martie 2015 13:58

Basescu La puscarie cu rahatul asta de Dragnea si Ponta doi excroci nocivi pt societatea romanesca,,numai ci furturi si excrocari se ocupa,,,

6 martie 2015 11:32

@antibasist-antinazist Daca refularea prin tampeniile pe care le debitezi nu-ti ajuta, consulta un medic

6 martie 2015 10:44

antibasit-antinazist Eu cred ca astimula lumea sa mearga la referendum este un lucru bun si legal. A stimula lumea sa nu mearga la referendum este un fapt penal, asa cum a facut Traian Basescu. Traian Basescu ar trebui bagat la puscarie pentru asta si cumulat cu toate hotiile si marsaviile ar trebui sa primeasca vreo 100 de ani la mititica.

6 martie 2015 10:11

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.