Ministrul Bogdan Aurescu a discutat, luni, cu omologul ungar despre necesitatea finalizării Protocolului Comitetului bilateral de specialitate în domeniul minorităților, relatează Mediafax.

Aurescu, a avut, luni, o întrevedere bilaterală cu omologul ungar, Peter Szijjarto, în marja participării la reuniunea ministerială a UE cu statele partenere din Vecinătatea Sudică. Întâlnirea face parte din contactele regulate ale celor doi miniștri pe teme bilaterale și europene, potrivit unui comunicat al MAE.

"Bogdan Aurescu a discutat cu omologul ungar despre pregătirea vizitei pe care ministrul român de externe intenționează să o efectueze la Budapesta la începutul lunii mai. A arătat că o astfel de vizită, în opinia părții române, este necesară pentru discutarea deschisă și cuprinzătoare a agendei și temelor bilaterale", se arată în comunicat.

În acest context, ministrul "a reamintit necesitatea ca Protocolul Comitetului bilateral de specialitate în domeniul minorităților naționale să fie finalizat, astfel încât semnarea lui să aibă loc cel mai târziu în cadrul vizitei".

"A arătat că Protocolul, a cărui negociere a început încă în 2011, a fost în mare parte discutat, dar că este necesară organizarea unor noi reuniuni ale secretarilor și copreședinților Comitetului, în vederea finalizării. A exprimat din nou toată disponibilitatea părții române în acest sens, propuneri de date fiind deja transmise părții ungare. Ministrul ungar a asigurat că va impulsiona un răspuns al componentei ungare a Comitetului", se menţionează în comunicatul MAE.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat o serie de aspecte legate de agenda bilaterală, cu accent pe proiecte economice, precum și probleme privind securitatea energetică la nivel regional.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.