Republica Moldova este stat partener cu Alianța Atlantică, dar nu are șanse reale să devină membră NATO. Criza din Ucraina apropie însă Occidentul de Republica Moldova.

Astăzi, comandantul adjunct al NATO, generalul britanic Adrian Bradshaw, se află la Chișinău.

„Vizită în premieră a unui general NATO la Chişinău”, titrează presa de astăzi din Republica Moldova.

Generalul Bradshaw vizitează România și, imediat după aceea, Republica Moldova

Generalul Sir Adrian Bradshaw a ajuns în Republica Moldova după o vizită de două zile în România, unde a urmărit antrenamentele din poligonul Smârdan (județul Galați). În cadrul exercițiului „Wind Spring 2015”, la Smârdan se antrenează 2200 de militari din trei țări NATO – România, SUA și Marea Britanie, precum și din Republica Moldova, în calitate de stat partener cu NATO.

Astăzi, la Chișinău, comandantul adjunct al NATO a susținut o conferință de presă împreună cu ministrul Apărării din Republica Moldova, Viorel Cibotaru.

„Sperăm că va fi pace în Ucraina. Nu vom permite ca un stat să abuzeze de integritatea altui stat. NATO va susţine securitatea şi va ajuta Republica Moldova astfel ca niciun conflict să nu progreseze”, a declarat generalul Bradshaw, citat de publicația online jurnal.md

Militari ai Republicii Moldova participă la misiunea NATO din Kosovo

În această perioadă, 41 de militari ai Republicii Moldova participă la misiunea KFOR, condusă de NATO, pentru menținerea păcii în Kosovo.

„M-am bucurat să aud că ofiţerii şi subofiţerii armatei naţionale sunt apreciaţi pentru modul impecabil în care-şi execută misiunile. Este un semn bun şi o încurajare de a extinde participarea Republicii Moldova în astfel de operaţiuni”, a declarat ministrul Viorel Cibotaru.

În România, la exercițiul „Wind Spring 2015”, Republica Moldova a trimis un detașament format din 26 de oameni, din cadrul Brigăzii 2 „Ștefan cel Mare”. Pe timpul exercițiului, detașamentul moldovean este integrat într-o companie de infanterie a Armatei Române.

Comandantul detașamentului Republicii Moldova, căpitanul Sergiu Bănaru, este pentru prima oară la un asemenea exercițiu, dar se declară mulțumit de prestația militarilor lui: „Nu avem diferențe mari față de armatele din NATO”.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.