Tocăturile, carnea de vită, cea de porc şi legumele gătite prea mult pot cauza boli maligne. Şi arderea lor este extrem de nocivă.

Mâncărurile prăjite sau arse ar trebui să fie excluse în totalitate din ali­men­taţie, din cauza efectelor nocive pe care le au pe termen lung. "Grăsimile preparate termic produc diverşi compuşi toxici, consideraţi cancerigeni", spune Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie la cabinetul MC2 din Bucureşti.

Astfel de reacţii apar în special în cazul preparării termice a cărnii de porc sau de vită, a preparatelor din carne tocată grasă şi mai puţin în cazul legumelor, adaugă specialistul.

În cazul acestora din urmă, pricipalul pericol îl reprezintă distrugerea proprietăţilor nutritive, care poate surveni la atingerea unor temperaturi de peste 100 de grade Celsius.

Fiecare refolosire a uleiului îl face şi mai toxic

O situaţie specială apare însă la prăjitul cartofilor (sau a altor legume bogate în amidon) în untură sau într-un ulei în care a fost anterior prăjită carne. Se poate forma acrilamida, un compus toxic pentru organism, cunoscut în prezent ca posibil cancerigen.Integral pe Evenimentul ZileiComentarii

ecologist Cauza este dioxina, adica partile arse din cauza temperaturii prea mari .Daca se lasa mancarea la foc mic nu se arde, deci nu e pericol de dioxina. Ba chiar se recomanda pt. ca se pastreaza gustul si calitatile nutritive.

7 februarie 2012 10:44

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.