Un deputat PSD, poate nu întâmplător chiar finul premierului Victor Ponta, a încercat, ieri, o nouă lovitură împotriva sistemului judiciar chiar în puctul în care, poate nu întâmplător, ajung toţi colegii săi care au probleme cu legea şi toate marile dosare penale de corupţie. Într-un mod absolut penibil, acesta a reuşit să se facă de râs chiar şi în faţa propriilor colegi de partid.

Proiectul de lege al deputatului PSD Marius Manolache, finul premierului Victor Ponta, prevedea modificarea Legii 304/ 2004 privind organizarea judiciară. Iniţiativa legislativă se referă la apelul de la completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În opinia acestuia, apelul la acest complet trebuie să fie făcut doar în favoarea inculpatului, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ. Prin această iniţiativă, Completul de 5 de la ÎCCJ nu ar putea da condamnări mai mari decât cele pronunţate de Completul de 3.

Deputaţii Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor au respins, luni, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege. Iniţiatorul proiectului, Marius Manolache, şi-a respins propriul text de lege, după ce i-a fost predată o adevărată lecţie de drept de către Livia Stanciu, preşedintele ÎCCJ, prezentă la dezbatere, afirmă ADEVĂRUL. „Aţi fost convingători”, le-a spus el colegilor de la dezbatere, afirmând şi că România „nu este pregătită“ pentru această prevedere.

Măsura i-ar fi avantajat fără doar şi poate pe demnitarii trimişi în judecată – care prin definiţie sfârşesc prin a ajunge în faţa completului de cinci judecători. Unul dintre principalii beneficiari ai proiectului lui Marius Manolache ar fi fost chiar Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, afirmă GÂNDUL. Dragnea este condamnat în primă instanţă, de Curtea Supremă, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind posibile fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Sentinţa a fost contestată de DNA - care cere o condamnare mai mare şi cu executare, dar şi de Dragnea - care susţine că este nevinovat.

Astfel, dacă propunerea lui Manolache ar intra în vigoare, Completul de 5 judecători va lua în considerare doar apelul lui Dragnea. Mai mulţi politicieni de vârf s-au întâlnit, în ultima perioadă, pe holurile instanţei supreme. Câţiva dintre ei au „şansa“ să ajungă în închisoare până la sfârşitul anului. Doar ieri, remarcă EVENIMENTUL ZILEI, în parada VIP-urilor prin faţa completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au defilat, în afară de Liviu Dragnea, nu mai puţin de cinci deputaţi PSD sau persoane apropiate de PSD.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea, citat de NAŢIONAL, a declarat că nu este de acord cu iniţiativa deputatului Marius Manolache: „Nu susţinem un asemenea proiect de lege. Nu are, din punctul nostru de vedere şi al meu, personal, nicio logică juridică. (...) Cu mine nu s-a consultat, sunt absolut convins că nici cu grupul în mod oficial. Cu partidul, cu atât mai puţin. (...) Regret foarte mult că a apărut o asemenea iniţiativă legislativă”.

Parlamentarul PSD Marius Manolache, care este şi el urmărit penal, a semnat, de-a lungul timpului, mai multe texte de lege controversate, el numărându-se şi printre iniţiatorii unei modificări a Codului Penal privind arestarea preventivă, tot în favoarea inculpaţilor.


Comentarii

Aurel Cu asta trebuia inceputa guvernarea, cu abrogarea legilor scelerate,care sub ,pretextul luptei impotriva mitei drumarilor, au introdus concepte care incalca orice drept elementar.Procurorii austrieci au refuzat procurorului roman sa faca munca de SRI, sa identifice averea dlul O .Un demnitar este judecat de un singur grad de jurisdictie, eu ,de-ar fi cazul ,beneficiez de 3 grade.Demnitarul nu ! Primul complet este prezidat de vicepresedintel ICCJ, al doilea,este condus de chiar presedinta.Asta intelegea dl bOC prin grade de jurisdictie ? Sa mai adaogi un judecator, doi, si schimbi gradul ? Nu stiu de ce demnitarii nu au atacat la CCR si CEDO, asemenea aberatii?Si acum, ca un domn deputat vrea sa schimbe legea, guvernul actual avizeaza negativ.Se poate muri si ca somnifere , daca vrei ! Deci, dormiti !Sa nu piarda procesul drumarii !

30 septembrie 2015 8:02

John Doe Astia mai trebe si împuscati, altfel nu scapam de ei...

29 septembrie 2015 9:53

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.