De două zile, zeci de mii de oameni protestează în stradă pentru victimele de la Colectiv. În timp ce lumea este îndoliată, capii Bisericii au avut niște ieșiri aberante, care i-a supărat pe protestatari. Patriarhul Daniel i-a îndemnat pe oameni să se ducă la biserică, nu la discotecă. De atunci, numele lui este rostit în stradă. Printre cei iritați de reacția Preafericitului se numără Lucian Mîndruță, care i-a scris acestuia un mesaj tăios.

“Scrisoare deschisă catre Penibil Întaiul, preafericit fără motiv", așa începe scrisoarea lui Lucian Mândruță pentru Patriarhul Daniel, publicată pe blogul său personal.

“Dragă Dane,

Am auzit că te-ai enervat. Da iarta-mă că mă adresez la persoana a II-a, nu pot să vorbesc respectuos cu toți angajatii. Da, cu angajații. Ca și dacă iei un leu din taxele mele, ești la mine pe moșie. Și ești un angajat obraznic, care te oțărăști la mine când iți zic să-ți faci treaba. Care e treaba ta și ce drept am să te invăț deși n-am pus mâma pe terfeloage să știu de ce cânți pe nas trei strofe în loc de două, pe care oricum nu le ințeleg, care oricum fac parte dintr-un rit bizantin ridicol și lipsit de conținut?", spune Mîndruță.

“Treaba mea e să fiu cetățean”

Bloggerul și-a continuat scrisoarea în aceeași notă ironică: “Treaba mea e sa fiu cetatean si a matale e sa indrumi institutia publica pe care o conduci in folosul celor care iti platesc salariul si confortul si ifosele.

Dar ce inseamna asta? Inseamna ca in loc sa punem noi mana pe cartile tale ferecate in argint, sa deschizi matale cartile noastre. Sa citesti si alte carti, scrise in ultimii 200 de ani, nu in primii 200. Sa citesti, sa faci conspect si sa te pui la punct cu rolul Bisericii într-o societate care nu vrea sa se intoarca in Evul Mediu, unde ai duce-o tu dac-ai putea”.

În continuare, Lucian Mândruță îi atrage atenția Patriarhului Daniel să nu mai folosească Biserica în scopul public și să “slăbească miticismul în școli”.

"Sensul creștinismului e iubirea față de ceilalți, spusă în cuvinte puține și exprimată în fiecare zi în multe fapte. Iar aici, matale esti nul. Cu multe zerouri, cam cat alea de la Catedrala.

Tocmai de aceea, România, ca și Biserica ei au împreună nevoie de un Martin Luther. De o reformă. Nu de un Daniel cocoțat cu voie de la stâpanire pe mașinăria de liniștit mulțimea. (....)

Și poate, împreună, au nevoie de ceva ce îți lipsește cumplit și știi și tu și de aia nu ieși niciodata în public.

De ceva ce e în Biblie, dar a disparut complet din viața noastră.

Se numește HAR și nu vine ca opțional nici macar la versiunea limuzina de la Audi”, a adăugat Lucian Mîndruță.

Integral pe Click!Comentarii

limbuta mandruta tu nu esti doar penibil, esti si dobitoc, un cretin, un retardat...

6 noiembrie 2015 9:17

bogdan bobolea CIREASA DE PE TORT ILIE SÂRBU (socrul lui VIOREL PONTA), profesor de teologie şi director de seminar, a lucrat la INSTITUTUL ECUMENIC din GENEVA, Elveţia. Institut unde preda, ca profesor asociat, şi DANIEL ILIE CIOBOTEA, actualul patriarh al BOR. http://www.paginadepolitica.ro/melescanu-patriarhul-daniel-ilie-sarbu-ponta-filiera-elvetiana/

5 noiembrie 2015 23:21

bogdan bobolea The Ecumenical Institute at Bossey is the international centre for encounter, dialogue and formation of the World Council of Churches. Patriarch Daniel reported that the Romanian Orthodox Church is turning again to the search for Christian unity following a period of national re-building. “Now,” he continued, “we again discover the importance of unity under the cross.” This need for unity applies within the nation itself and, at the same time, “We try, with the Holy Spirit, to have a theology that is more connected with the life of the churches East and West” https://institute.oikoumene.org/en/news/all-news/wcc-faith-and-order-commission-enjoys-an-encounter-with-patriarch-daniel-of-romania

5 noiembrie 2015 23:21

bogdan bobolea Am incercat sa postez acest text pe pagina lui Mandruta, dar nu mi-a publicat-o. De ce oare ? Sa fie mana in mana cu Parintele Daniel ? Patriarhul Daniel face jocul Catolicilor prin tot comportamentul sau, indepartandu-i astfel pe crestinii ortodocsi de Biserica Ortodoxa ? Patriarhul Daniel aka DAN ILIE CIOBOTEA s-a nascut in 1951 in Dobrești, Bara, jud. Timiș (sa nu ii mai aud pe transilvaneni ca „regatenii sunt vai de capul lor”). 1974 -1976: frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti Isi continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de TEOLOGIE PROTESTANTĂ a Universității de Științe Umane din STRASBOURG (Franța) și doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de TEOLOGIE CATOLICĂ (Germania). 15 iunie 1979: teza de doctorat la Facultatea de TEOLOGIE PROTESTANTĂ din STRASBOURG. Devine doctor în teologie al Universității din STRASBOURG. 1980: lector la INSTITUTUL ECUMENIC de la Bossey – Elveția (1986 - 1988 fiind și DIRECTOR ADJUNCT), fiind și profesor asociat la GENEVA și Fribourg (Elveția).

5 noiembrie 2015 23:19

ioan Bravo domnule Mandruta! Eu cred ca ar trebui mai multi sa avem curajul de a spune adevarul si vitelu asta de `daniel` sa se mai duca naibii la prasit! Hai sictir...ca voi preotii cu asa comportament fugariti oamenii din biserici... puslamalelor

5 noiembrie 2015 22:55

carmen Draga @esmeralda..ai ghicit , sunt fan al inteligentei si ratiunii si nicidecum al dogmelior si prostiei..

5 noiembrie 2015 22:12

esmeralda CArmen draga, nu stiam ca esti fan nulitati gen MAndrutza!!! Scuze pentru apreciere! E un salariu de demnitar, iar masina e data de reprezentanta Mercedes pt reprezentare, cum a fost si cu Audi ala alb!!! MAi citeste si altceva decat ineptiile si grosolaniile unuia ca zidarul Lucian Mandrutza fara mandre!!!

5 noiembrie 2015 22:07

carmen Bravo, domnule Mandruta, i ati dat putin peste nas, dorean sa fac o completare la ce ati scris , nu e preafericit fara motiv..pai cum domnule sa nu fie fericit la salariul de mii de euro pe care il primeste si dijmele puse robilor de enoriasi, si cu ce " modesta * masina se plimba..cum sa nu fii fericit cand nu ai grija zilei de maine..doctorii au plecat din tara ca nu pot fi platiti decent dar suportam capusele de Biserici si popi

5 noiembrie 2015 22:00

Nea MArin La cata nesimtire ai in tine macacule, esti bun de marlamentar- vorba poetului PAunescu! Macaronarule! Ai uitat cand fugeai cu budigaii in vine prin coceni cu shtoarfa aia??? Nevinovatule! Cracanatule! Lepadatura ! Ti-au mai dat Soros si CIA inca 200 euro la salariu???? Scarba! FAci Romania de ras!

5 noiembrie 2015 22:00

Toma Lucica,de ce ma nu-ti pui si sortzuletzul de "initiat" sa priceapa lumea de ce te iei de Biserica.?

5 noiembrie 2015 21:05

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.