Premierul desemnat a luat la rând partidele în căutare de sprijin parlamentar, şi a obţinut suficient cât să nu mai aibă emoţii la votul de învestitură. Cioloş a încercat să îşi consolideze relaţia cu partidele care au anunţat deja că sprijină Executivul – PNL, UNPR, UDMR – dar să deschidă şi posibilitatea colaborării cu formaţiunile care au rezerve faţă de noul Executiv – PSD şi ALDE, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ.

PNL, UDMR şi UNPR, care împreună cu minorităţile şi independenţii pot asigura majoritatea, si-au arătat sprijinul pentru guvernul technocrat, anunţă COTIDIANUL. PSD a pus o condiţie: garnitura oamenilor din „aparatul de stat” să rămână pe loc. Asta ar însemna deconcentratele, companiile de stat, dar şi oameni din ministere. UNPR va sprijini în Parlament noul Guvern şi la votul de învestitură, dar şi ulterior, „pe proiectele guvernamentale importante pentru România“ a anunţat Gabriel Oprea, anunţ care lasă fără emoţii Guvernul Cioloş la votul de învestitură.

Aşa cum se întâmplă ori de câte ori se compune un nou guvern, numele posibililor viitori miniştri au răzbit dincolo de ziduri şi sunt vehiculate „pe surse“. Iar lecturarea lor arată că toate-s vechi şi noi sunt toate – respectiv că nu toţi candidaţii sunt virgini politici, constată NAŢIONAL. Sau cel puţin aşa vor sta lucrurile dacă draftul se va dovedi a fi, în final, corect.

Cioloş va recupera câţiva miniştri care au mai trecut şi prin Guvernul Ponta, dar care n-au carnet de partid. Surse politice au confirmat pentru ADEVĂRUL că sunt şanse foarte mari ca Dacian Cioloş să-i păstreze în continuare pe Bogdan Aurescu la Ministerul de Externe, Marius Nica- Fonduri Europene şi Sorin Cîmpeanu la Educaţie. Fără a avea carnet de partid, primii doi au ajuns în Guvernul Ponta cu sprijinul PSD, în timp ce ultimul – Sorin Cîmpeanu - a fost propus de ALDE. În plus, Sorin Cîmpeanu, actualul premier interimar, ar putea primi chiar funcţia de viceprimer în noul Cabinet.

Ministerul de Interne este un minister-cheie în viitorul guvern, având în vedere importanţa lui în organizarea alegerilor locale şi parlamentare din 2016. Potrivit unor surse politice, Dacian Cioloş refuză numirea unui ministru susţinut politic de vreun partid pentru postul de la Ministerul de Interne. Cu toate acestea, conform unor surse oficiale, citate de MEDIAFAX, un nume luat în calul este cel al fostului ministru al Internelor din guvernarea CDR, Constantin Dudu Ionescu.

Cioloş încearcă să îmbine în noul Guvern experienţa politică, profesionalismul european şi dorinţa societăţii civile. Potrivit unor surse politice, Dacian Cioloş a sunat deja câţiva specialişti români care deţin funcţii importante la Bruxelles, cu care a lucrat direct în timpul mandatului de comisar european, pentru a le propune un post ministerial. ANTENA3 prezintă această variantă: Mihail Dumitru, Agricultură - min. al Agriculturii decembrie 2009 - septembrie 2010, feb. 2014 dir. adj. DG AGRI (Comisia Europeană); Mihnea Motoc, Apărare - ambasador UK, fost reprezentant permanent al României la UE, ONU, n-a mai fost numit ministru Externe (incompatibilitate cu funcţia soţiei, judecător CEDO);

Dan Dungaciu, Interne - sociolog, director Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (Academie), fost secretar de stat MAE; Daniela Gheorghe, Finanţe - conduce Direcţia Resurse a Direcţiei Generale a Bugetului (Comisia Europeană); Tudor Constantinescu, Economie şi Energiei - Principal Advisor, DG Energy, Comisia Europeană; Laura Ştefan, Justiţie - apropiată a Monicăi Macovei (director în Min. Justiţiei 2005-2007), coordonator la Expert Forum; Sorin Moisa, Transporturi - europarlamentar PSD-UNPR-PC, a lucrat la Comisia Europeană; Sorin Paveliu, Sănătate - medic, fost deputat PDL (2004-2008).

Premierul desemnat Dacian Cioloş ar urma să prezinte sâmbătă lista miniştrilor din Cabinetul său, iar audierile în comisiile parlamentare ar putea să aibă loc luni, iar marţi să fie votul de învestitură în plenul reunite, anunţă GÂNDUL.

În general, concluzionează CURENTUL, desemnarea lui Dacian Cioloş ca premier a fost primită bine: i s-au recunoscut experienţa europeană şi competenţa. Pentru a se ajunge la această soluţie Klaus Iohannis a renunţat la guvernul „său” liberal, PNL a renunţat la visul de a guverna şi la anticipate iar PSD a renunţat la guvernare. Într-un cuvânt, toate partidele au pierdut ceva în stradă dar au câştigat un an cu suspendare în care au timp să se mai spele şi să se primenească.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeţi la următoarea întrebare: „Credeţi că, până la urmă, PSD va sprijini învestirea Guvernului Cioloş“? „Da, pentru că nu are niciun motiv să intre direct în opoziţie“, „Poate, dacă nu vor exista nume controversate pe lista noilor miniştri“ sau „Nu pentru că este clar un guvern de dreapta plus UNPR“?


Comentarii

J.K. Laura Ştefan, Justiţie ! Tipa asta, scolita pe burse Soros, va fi si mai periculoasa decat Monica Macovei.N-am auzit-o sa militeze ptru combaterea coruptiei in randul portocaliilor. In schimb si-a facut datoria pe.."stanga".

13 noiembrie 2015 7:53

JOHANNIS DEMISIA pe ponta nici nu au apucat sa-l judece si striga ghiolbannis cat il tinea gura : demisia, demisia ! acum cand johannis e dovedit oficial ca HOT SI CORUPT, isi va da DEMISIA JOHANNIS ?????? DEMISIA, DEMISIA ...

12 noiembrie 2015 17:48

Ion Ce interesant? Cum ajung unii in guvernul Romaniei fara sa fie votati de popor!!!!!! Foarte interesant !!!!!!!!!!

12 noiembrie 2015 17:18

FNI dormiti linistiti noul premier dacian ciolos lucreaza pentru tine...

12 noiembrie 2015 17:02

johannis asteptam demisia se pare ca domnul presedinte s-a dovedit a fi un hot si un corupt ! asteptam demisia celui pus in fruntea statului sa lupte cu hotia si coruptia din romania ! DEMISIA !

12 noiembrie 2015 15:35

liberalul socialist Imi place intrebarea a doua din chestionar. Ia sa vedem, care ar fi "persoana controversata" vehiculata. Basescu? Videanu?Paul Voss? Nici vorba! Probabil Laura Stefan :-) Cine draku de la pesedea ar vrea o noua Monica Macovei in Guvern, la Justitie? Sau poate tipa de la Finainte, care sa ridice presul de pe tot kakatul ascuns acolo de Mitoman?

12 noiembrie 2015 10:44

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.