Liderul de la Moscova, Vladimir Putin, a semnat o lege ce permite respingerea de către Rusia a unor decizii judiciare internaţionale, informează Mediafax.

Potrivit noii legi, Curtea Constituţională a Rusiei va avea dreptul să decidă dacă implementează sau nu decizii ale instanţelor internaţionale pentru drepturile omului, explică agenţia Reuters.

Legea, publicată luni pe site-ul Guvernului de la Moscova, va permite instanţelor ruse să refuze aplicarea deciziilor Curţii Europene pentru Drepturile Omului dacă vor fi considerate neconstituţionale. Organizaţia Human Rights Watch consideră că noua lege are rolul de a bloca iniţiativele cetăţenilor ruşi de a căuta dreptate la instanţele internaţionale.

Legea a fost creată după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a decis în 2014 că Rusia trebuie să plătească 1,9 miliarde de euro despăgubiri acţionarilor fostei companii petroliere Iukos.

CEDO a primit 218 sesizări împotriva Rusiei în cursul anului 2014, stabilind că Moscova a încălcat în 122 de cazuri Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.