Un nou Cod rutier, cu pedepse mult mai dure pentru şoferi, „copt“ de Parlament, urmează să intre în vigoare. Un proiect de lege în acest sens prevede sancţiuni dure pentru comportament agresiv la volan, în această categorie intrând claxonatul repetat sau derapajele controlate.

Demararea în trombă, circulaţia cu viteză la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, în scopul agresării sau intimidării conducătorului acestuia, folosirea repetată a semnalelor luminoase sau a claxonului pentru obligarea nejustificată a conducătorului vehiculului din faţă de a elibera banda de circulaţie, conducerea unui moped sau a unei motociclete pe o singură roată, circulaţia pe o altă bandă decât prima, cu viteză redusă nejustificat, împiedicând circulaţia regulamentară a vehiculelor care se deplasează în urma sa, mersul înapoi cu spatele în scopul agresării sau intimidării celorlalţi participanţi la circulaţie ar putea intra în categoria „şofat agresiv“, anunţă EVENIMENTUL ZILEI.

Şoferii „agresivi“ ar putea fi sancţionaţi cu 6 până la 8 puncte amendă şi chiar suspendarea permisului. La noua formă a Codului au lucrat 40 de parlamentari de la PSD, PNL şi PC, cu ajutorul poliţiştilor de la Rutieră şi al transportatorilor, şi este depus, în acest moment, la Senat. Sancţiunile pentru principalele cauze ale accudentelor rutiere ar urma să fie înăsprite, iar comportamentul agresiv ar urma să fie definit clar. GÂNDUL susţine că amenda pentru comportament agresiv la volan ar urma să fie de 750-1.000 de lei.

Dacă la noua formă a Codului Rutier au lucrat 40 de parlamentari, există şi un număr de 34 de senatori care nu au depus în 2015 nicio interpelare, întrebare sau declaraţie politică, potrivit datelor publicate pe site-ul Senatului. ADEVĂRUL explică faptul că interpelările - la adresa miniştrilor şi a premierului - şi întrebările sunt instrumentele juridice uzuale într-un regim parlamentar de control al Parlamentului asupra Executivului. Având în vedere răspunderea politică a Guvernului faţă de Legislativ, întrebările şi interpelările sunt demersuri la îndemâna fiecărui parlamentar, fiind acţiuni individuale, spre deosebire de cazul iniţiativelor legislative, când mai mulţi aleşi îşi pun semnătura pe acelaşi proiect, de multe ori fără a avea nicio contribuţie la elaborarea acestuia.

Cu toate acestea, mulţi dintre parlamentari aleg să nu depună nicio întrebare sau interpelare. Acesta este cazul cu aproape o treime dintre ei, peste 30 reuşind „performanţa“ de a nu depune nici măcar declaraţii politice în 2015. Topul tăcuţilor din Senat, remarcă JURNALUL NAŢIONAL, este dominat de vedete ale poiiticii precum Crin Antonescu, Vasile Blaga, Mircea Geoană sau Ecaterina Andronescu. Însă, dincolo de câteva nume sonore, cei mai mulţi dintre aleşii fără activitate sunt necunoscuţi chiar şi pentru colegii lor.

Pe de altă parte, ROMÂNIA LIBERĂ anunţă că anul trecut, 21 de parlamentari şi-au pierdut mandatele, cel mai mare număr de la începutul actualei Legislaturi. Dintre cei 18 deputaţi şi trei senatori care şi-au pierdut mandatul anul trecut, zece au demisionat sau au plecat din Parlament ca urmare a problemelor penale sau a incompatibilităţii. Alţi doi parlamentari au invocat motive personale, deşi se aflau şi ei, de asemene,a în atenţia justiţiei.


Comentarii

Gicu Foarte bine! Dacă romanii nu au o educatie/politețe rutiera, o poate dobândi prin frica.

5 ianuarie 2016 9:48

MILU KKMASH... , ADICATELEA HAITA DE OAMENI POLITICI CARE AU FURAT ROMANIA IN ULTIMII ANI, FUK ACUM LEGI CA SA RECUPEREZE BANII DE LA POPORUL NENOROCIT ROMAN... SUNTEM O TZARA CARE, ECONOMIC SHI POLITIC , A FOST BAGATA IN KKT DE ACESTI HOTZI ORDINARI !!!!

4 ianuarie 2016 22:25

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.