Deputatul Tudor Ciuhodaru solicită Parlamentului adoptarea unui program naţional de stimultare a natalităţii ce resuscitează politica demografică a României prin asigurarea de facilităţi fiscale precum şi de infrastructură şi servicii pentru cei ce se hotărăsc să aducă pe lume un copil în România.

Într-un comunicat de presă, parlamentarul susţine că programul e centrat pe stimularea natalităţii în rândul celor care muncesc. Motivaţia unui astfel de demers este declinul demografic determinat de faptul că tot mai multe femei renunţă sau amână să devină mame din motive de natură economică. Pachetul legislativ pe care se bazează acest program asigură facilităţi fiscale precum reducerea de10 % din impozitul pe salariu şi o reducere cu 2 ani a vârstei de pensionare, pentru fiecare copil crescut în familie până în momentul împlinirii vârstei de 18 ani şi de infrastructură şi servicii (gratuităţi pentru serviciile medicale pentru gravide, lehuze, nou-născuţi, creşe, grădiniţe, program flexibil) pentru părinţi.

Parlamentarul consideră că acutizarea declinului demografic va genera numeroase probleme sociale ce reprezintă un pericol pentru viitorul României. Reducerea şi îmbătrănirea populaţiei va crea mari probleme peste 15-20 de ani atât piaţa muncii, ce va fi spoliată de salariaţi cât şi fondului de pensii.

"Tot mai multe femei renunţă sau amână aducerea pe lume a unui copil din motive de natură economică. Suntem în al 26-alea an de declin demografic şi am înregistrat un minim istoric al scăderii natalităţii. Naşterea a doar 180000 de copii va genera în anii următori mari probleme sociale. Dacă nu schimbăm politicile demografic în următorii 15-20 de ani vom mai pierde înca 3,2 milioane. Se va ajunge ca un angajat să întreţină doi pensionari, pensia se va reduce la jumătate iar specialiştii Academiei Române estimează prăbuşirea sistemului public de pensii în 2040. Tot atunci populaţia rezidentă va scadea la 16 milioane si ne vom întoarce la nivelul celei din 1946" - atrage atenţia dr Ciuhodaru.

El spune că acest program resuscitează politica demografică prin asigurarea de facilităţi fiscale şi de infrastructură şi de servicii pentru cei ce se hotărăsc să aducă pe lume un copil în România şi e centrat pe stimularea natalităţii în rândul celor ce muncesc.

Programul naţional se stimulare a natalităţii asigură:
(1) deduceri fiscale: părinţii biologici vor beneficiază de o reducere de 10 % din impozitul pe salariu şi o reducere cu 2 ani a vârstei de pensionare, pentru fiecare copil crescut în familie până în momentul împlinirii vârstei de 18 aniş
(2) infrastuctură şi servicii medicale: gratuitatea tuturor investigaţiilor, consultaţiilor şi tratamentelor pe durata sarcinii şi lehuziei precum şi cele destinate nou născuţilor precum şi acodarea trusoului nou născutului în valoare de 1 ISR (500 de lei) pentru gravidele care respectă programul de consultaţii prematale.

Programul va avea avea 3 consecinţe importante: stimulează natalitatea, schimbă modul de stimulare a natalităţii vizănd preponderent natalitatea femeilor care muncesc, copii vor avea şanse mai mari de a avea acces la educaţie dec alitate superioară precum şi de a fi mai sănătoşi. acest atribut reprezentând de fapt nivelul cheltuielilor făcute pentru educaţie, alimente, îmbrăcăminte, condiţii de locuit, petrecerea timpului liber şi studiu.

Deputatul din Iaşi estimează că măsurile benefice prevăzute în acest program vor determina cel puţin 20 000 de femei salariate să renunţe la decizia de a nu avea copil (ori de a amâna venirea lui) cât şi la decizia de a avea doar un singur copil și il vor planifica şi pe al doilea. Estimarea se bazeză pe efectele similare asupra natalităţii datorate introducerii concediului şi indemnizaţiei de creştere a copilului în 2003, mai précis o creştere de peste 10% a natalităţii femeilor salariate precum şi schimbarea deciziei de a avea un singur copil și a-l planifica pe cel de-al doilea. "Practic este stimulată creşterea numărului de copii ce pot avea un nivel de trai decent şi un nivel de pregatire cât mai ridicat care să poată susţine ulterior piaţa muncii şi fondul de pensii" - mai spune Tudor Ciuhodaru.

Integral pe România LiberăComentarii

va Acest tip de politici intradevar sint de laudat. Trebuie avut in vedere ca de masurile care se vor lua sa nu beneficieze cei care cersesc, tiganii care oricum fac cite patru sau mai multi copii si traiesc din alocatiile acestora. Totusi va trebui sa se gindeasca masurile de tipul acesta si pt populatia rurala, care munceste pamintul si au gospodarii de subzistenta. Problemele demografice sint foarte importante si pina acuma nu s-a facut mai nimica in acest sens. Se pare ca doar acel concediu de doi ani pt mamici nu a dus la rezultatele asteptate.

14 ianuarie 2016 23:24

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.