La Consiliul European, Marea Britanie strânge oficial cu uşa restul statelor UE, printre care şi România, evident, în faza finală a negocierilor pentru a-i accepta pretenţiile de membru cu statut special al Uniunii Europene, invocând drept revers al medaliei sperietoarea Brexit-ului – ieşirea din UE.

 În faţa lor, lideri precum Donald Tusk sau Angela Merkel fac tot posibilul pentru a-i netezi calea premierului britanic David Cameron, pentru ca acesta să se poată întoarce acasă trâmbiţând o victorie şi evitând astfel un referendum privind Brexit-ul, în care balanţa eurosceptici-proeuropeni este la limită. MEDIAFAX anunţă că în această ecuaţie, România şi-a statuat deja poziţia, prin vocea preşedintelui Klaus Iohannis: vrem ca Marea Britanie să rămână în UE şi deci să i se facă pe plac, mai puţin la capitolul restricţiilor privind subsidiile pentru imigranţi, unde dorim să negociem anumite prevederi.

În pofida unei campanii virulente declanşate la Bucureşti privind un aşa-zis „şantaj” britanic la adresa Europei şi a unei presupuse „trădări” din partea preşedintelui Klaus Iohannis a intereselor muncitorilor români din Marea Britanie, mecanismul care urma să fie agreat la Bruxelles este unul rezonabil şi obiectiv care previne atât discriminarea, cât şi frauda masivă în materie de beneficii sociale. Lui Iohannis i se pot reproşa multe lucruri, dar că a trădat interesele emigranţilor români, nu, susţine ROMÂNIA LIBERĂ. Dacă exemplul britanic va fi urmat şi de alte state membre, atunci vom asista la o reaşezare a hărţii sociale a Europei şi la „repatrierea” unei părţi din responsabilităţile sociale pe care, în mod convenabil, România le-a exportat în Vest.

Spre deosebire de România, grupul ţărilor est-europene de la Vişegrad se opune tranşant acestei pretenţii britanice şi nu dă semne că negociază. Analiştii consultaţi de GÂNDUL consideră că asistăm mai degrabă la un şantaj britanic, nu la o negociere, şi că Marea Britanie joacă mai degrabă la bluff, un referendum pentru Brexit fiind extrem de riscant chiar pentru Regat. România, ca şi UE, ar fi trebuit să aibă o poziţie mult mai fermă, mai ales că nu este prima oară când britanicii pun beţe în roate UE, spun specialiştii.

„România cedează de fiecare dată când e vorba despre interese naţionale, dar când e vorba de principii europene, precum criza refugiaţilor, a fost împotrivă”, arată politologul Cristian Pîrvulescu defazarea poziţiei oficiale româneşti, care s-a izolat şi în problema refugiaţilor, când a fost vorba de solidaritate europeană, iar acum pare că cedează prea uşor.

Rămânerea Marii Britanii în UE, constată ADEVĂRUL, ar reprezenta îndepărtarea unei mari incertitudini pentru Europa, care se confruntă deja cu cea mai gravă criză a migraţiei de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent, cu o ascensiune a mişcărilor extremiste, cu o ameninţare teroristă şi cu o slăbiciune persistentă a economiei.

în ciorna acordului se menţionează şi expresia „Europa diferenţiată”, la cererea Franţei, care crede că şi „Europa cu două viteze” este depăşită, pentru că aceasta ar presupune o mişcare în acelaşi sens. Aşadar, fiecare cu a lui. Practic, susţine EVENIMENTUL ZILEI, cu cartea Brexit-ului în mână, premierul britanic încearcă să obţină maximum de concesii de la Bruxelles. Şi astfel, unitatea europeană a rămas o vorbă frumoasă.

COTIDIANUL prezintă şi de ce România este în colţul celor slabi la un summit crucial al UE. Graficul puterii de negociere a celor 28 de şefi de stat şi guvern are un colţ privilegiat, al celor care au poziţii puternice pe ambele teme. Ei sunt cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron şi premierul italian Matteo Renzi. Nu intră în acest ”colţ al puterii” preşedintele Franţei, Francois Hollande, atât din cauză că şi-a exprimat târziu o poziţie clară, respectiv îngrijorarea Franţei faţă de perspectivele Marii Britanii în UE, cât şi pentru că manifestă teamă faţă de Marine Le Pen şi asta îi limitează capacitatea de acţiune pe tema imigraţiei.

România şi Bulgaria ar fi avut un cuvânt mai puternic de spus în aceste discuţii, dacă nu ar fi fost limitate de procedurile de monitorizare în ce priveşte corupţia (MCV).


Comentarii

PENTRU CEI CE PRICEP SI VOR SA PRICEAPA...PENTRU RESTUL NU E CAZUL... Daca nu ati dormit sub o claie de fin tot anul trecut cred ca intzelegetzi ca nu e asa...Romania isi apara interesul Natzional prin noul Guvern si Presedinte mai mult ca niciodata in ultimii 100 (plus)de ani! Dar daca nu credetzi ca e asa, s-ar putea se ne dam cu firma in cap si atunci e vai de noi! Optziunea e a noastra!

21 februarie 2016 21:47

liberalul socialist bai, ala, care incearca sa ma invete democratura dimboviteana. Asa e, intr-o democratie REALA, majoritatea face democratia. Dar nu intr-o tara in care "majoritatea" a fost sluga comunistilor 65 de ani, cind are inca sechele grave de socialism mafiot, cind se vinde pentru caldari, ciolane si citiva lei in plus la pensie. ACEASTA majoritate poate cel mult sa perpetueze DEMOCRATURA, nicidecum sa construiasca o democratie. Stiu ca nu trebuie sa ma bat cu ea - nici in 90 nu m-am batut, am acceptat modul in care a ales si am plecat din tara - dar nici nu trebuie sa o respect. Bai, fratele meu mai prost, "majoritatea" romaneasca este POPORUL PESEDIST, care habar nu are de idiologie, de binele general al patriei, de democratie, de viitor... Sunt, majoritatea, niste bieti analfabeti saraci, usor de manipulat (de aceea si sunt tinuti saraci: vezi cazul Teleorman, Vaslui, Oltenia... masa de vot pt psd!). Acum mi se filfiie, am venit acasa sa mor aici, nu votez pe nimeni, nu am incredere in nimeni, imi vad de-ale mele datorita unei pensii (frumusele) candiene. Deci, singurul lucru care (inca) ma sperie este o dictatura a "proletariatului" majoritar cretin. Sper sa nu se intimple, dupa ce a ratat ocazia cu useleul.

20 februarie 2016 14:21

@liberalul socialist Loaza,trebuia sa ramai acolo! In Canada unde te lauzi ca ai fi....vietuit ! Poate asa ti-ai fi dat cu adevarat seama ca cea mai importanta conditie care trebuie NEAPARAT INDEPLINITA IN DEMOCRATIE este respectarea oricarei majoritati obtinuta la vot ! Idiot !!!

20 februarie 2016 9:49

liberalul socialist Mai Adriane, tu aperi "interesul national"? De ce e nevoie sa manipulezi cu informatii NEREALE? Cind zici de "citeva mii de tigani", ce inseamna pt tine "majoritatea sunt tineri si sanatosi"? Zeci de mii? Sute de mii? Cite mii, zeci de mii lucreaza la negru? "E plina Londra cu romani care nu au de lucru", se zice in filmuletul numit "Adevarul despre romanii din Marea Britanie" (http://adevarul.ro/news/eveniment/documentar--adevarul-despre-romanii-marea-britanie-8_533007a50d133766a82dead5/index.html) Nu stiu daca TU traiesti acolo si vorbestii din cele vazute de tine, dar ma indoiesc foarte. Eu am fost 20 de ani imigrant, trecind printr-un lagar de refugiati, ajuns in Canada cu 78.20 CAD. In citiva ani am avut cetatenie, am facut universitate (din nou), am muncit si eram unul din MAJORITATEA romanilor care muncesc cinstit. Dar in Canada se ajunge NUMAI cu viza, pe criterii precise - SI NU SUNT TIGANI! Ti se pare ca asta ar fi cazul cu Marea Britanie, Franta, Italia...? Am bun prieten in Marea Btritanie, insurat cu o englezoaica, vorbind perfect limba (chiar scrie in engleza carti), este cetatean - dar continua sa lucreze cind si cind, la negru, in constructii. ASTA e realitatea si nu foloseste nimanui sa o "periezi". Cit despre "consideratie", vorba ta: am pierdut-o de mult, de cind majoritatea au decis sa il voteze pe Iliescu, condamnind Romania sa fie perpetuu pe ULTIMUL LOC IN EUROPA! Lucru care m-a trimis pe mine si familia mea departe de tara. ASTA, si fiecare noi alegeri, in care aleg aceiasi mizerabili penali ma fac sa nu am pic de "consideratie". Nu am de ce. Nu pot respecta un popor de cretini!

19 februarie 2016 21:40

Adrian @Liberalul socialist: de regula nu folosesc “cuvinte tari” dar in cazul tau nu pot sa spun decat: amice, esti idiot. In Marea Britanie, marea majoritate a romanilor sunt tineri plecati la studii sau la munca. Marea majoritate TINERI si SANATOSI. Muncesc legal si li se retin din salarii impozite PENTRU asigurari sociale de care, datorita celor mentionate mai sus nu beneficiaza. Deci este absolut normal sa se bucure de asistenta sociala atunci cand este cazul, nu dupa ani de zile. Ca mai sunt si cateva mii de tigani la cersit cu liota de puradei dupa ei, este foarte adevarat dar nu poti generaliza. Este deasemeni foarte corect ca statul britanic sa nu plateasca pentru copiii care nu se afla in MB cat timp parintii se afla la munca acolo (exceptand cazul in care dobandesc cetatenia ceea ce este alta mancare de peste). In rest, nu esti decat un imbecil care nu are nici o consideratie pentru concetatenii sai din tara sau din diaspora. Cat despre interesul national.... am renuntat de mult la el. Cam dinainte de aderarea la NATO si UE.

19 februarie 2016 20:51

@liberalul socialist Nu mai boule ! Nu o vindem - O DAM GRATIS din cauza unora ca tine ! Idiot !!!

19 februarie 2016 18:14

Continuati,cu doua trei nume,aceleasi inptii dl de la ora15.43 Liberalul socialist alias Anti-PSD monopolizeaza spatiul cu ineptii.La orice,se baga in vorba.Probabil alte seituri il resping de pe scaun.Si omul, cu limbarita,si-a gasit locul,asigurat de ziare.ro.Nici macar nu il determina sa nu foloseasca cuvinte triviale,ca de adus vorba la dl Ponta.n-ai cum sa il opresti.Dar nu ma inervez,trec pe lnga si ma las de observatii.Ca oricum,opinia publica nu poate fi influentata de mitocani.

19 februarie 2016 17:32

liberalul socialist Ce a vindut, vreodata ROMANIA, cuiva? Idiotii de patrihoti gindesc inca asa cum au invatat sub nationalistii socialisti. Tarile "capitaliste" de mult "se vind" - de la resurse la tehnologie, la piete de desfacere, la forta de munca... ASA E NORMAL in epoca noastra a globalizarii. Si acum, ce "interes" se vinde? E interesul Romaniei, a MEA, a TA, fha Mario, sa plateasca Marea Britanie ajutoare sociale cetatenilor romani ajunsi acolo la cersit? NU, nu e - si eu personal, nici nu vreau sa se intimple asa ceva. Vrem sa tinem jigodiile puturoase cu bani nemunciti - atunci sa ii tinem NOI, ca de aia votati socialisti de 26 de ani, fu-tu-va-n gura de javre! Daca MB, Suedia, alte state ramin cu banii respectivi, ar putea veni ca turisti mai des, sau ar putea sa dea - asa cum si DA - bani pt dezvoltarea ROMANIEI, nu boritilor de putori ajunsi pe la ei. Personal, le doresc britanicilor SA IASA din aceasta cloaca socialista care se numeste, nu stiu de ce, Uniunea Sov... pardon, Soci... pardon, Europeana. Sa ii vad ATUNCI pe socialisti cum alearga, ca sobolanii rozulii, sa isi tina putorile. Sa nu faca "programe sociale" pe banii ALTORA!

19 februarie 2016 15:43

DESTEAPTA-TE ROMANE DIN SOMN... Stimati Ramani, si concetateni...Articolul e de mizerie si vrea doar sa destabilizeze tzara...O aliantza cu Europa si EU nu inseamna ca ne vindem tzara, dimpotriva, inseamna ca vom fi mai puternici...In tzara s-a furat cit sa- putut si nu mai e de unde. Numai cu ajutorul Europei si multa munca din partea noastra, cu sprijin militar din NATO SI SUA se poate cea o baza stabila in care sa intere fonduri si sa ne ajute sa ne creeam din nou o infrastructura, locuri de munca, contracte economice internationale, etc. Trebuie INTEGRARE, nimeni nu zice nimic de vinzarea tzarii, asta e o aberatzie si o MANIPULARE din partea dusmanilor Romaniei...Ginditi-va bine...Daca lucratzi la o interprindere ce va plateste bine inseamna ca va "vindetzi"? Sau inseamana ca prosperatzi? E acelasi lucru...Si inca ceva? Ce alte perspective mai sint??? Sa ne vindem Chinei? sau a altor supraputeri vecine? Sa fim seriosi si sa vedem lucrurile cum sint de fapt, altfel se duce totul dracului...si ar fi pacat de tzara...!!! O zi buna dragii mei!

19 februarie 2016 15:38

Maria Romania nu isi vinde ieftin interesul national, il da GRATIS! Si ne mai miram ca suntem desconsiderati...

19 februarie 2016 14:10

VAlul lui Iliescu, Constantinescu si BAsescu Nu Romania isi vinde. ROMANIA ESTE VANDUTA sistematic de 26 de ani incoace. LA bucata si en-gros. De ciumpalacii care au condus-o si o cxonduc, fara a sti ce inseamna responsabilitatea in fata POPORULUI si a ISTORIEI!!!!!!!

19 februarie 2016 13:34

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.