Unul dintre simbolurile Crăciunului ar putea avea de suferit. Renii care locuiesc pe insulele arctice de lângă Polul Nord devin din ce în ce mai mici, ca urmare a impactului schimbărilor climatice asupra modului în care se hrănesc în timpul iernii. Avertismentul vine din partea cercetătorilor scoțieni și norvegieni, care au analizat evoluția populației de reni din 1990 și până în prezent.

În 1990, renii cântăreau în medie 55 de kilograme. Astăzi, abia dacă depășesc 48 de kilograme. Este o scădere de 12%, care, deși poate părea nesemnificativă, afectează reproducerea și supraviețuirea lor. Studiile anterioare au demonstrat că, atunci când renii scad sub greutatea de 50 de kilograme, populația intră în declin.

Potrivit cercetătorilor, fenomenul este cauzat de schimbările climatice. Acestea au determinat creșterea temperaturilor la sol cu până la 2.8 grade Celsius, comparativ cu secolul trecut. În timpul verii, schimbarea face ca vegetația să fie mai abundentă, ceea ce este benefic pentru reni. Iarna, însă, precipitațiile nu mai cad sub formă de zăpadă, ci sub formă de ploaie. Ca urmare, solul îngheață, iar renii nu mai pot ajunge la vegetația de dedesubt. Unii reni mor înfometați, iar femelele nasc pui subdezvoltați.

Integral pe Green Report



Comentarii

Eugen Darwin ne invata ca se vor adapta. Vor deveni rreny evoluati care vor putea sa se hraneasca si cu insecte. Fiind mai usori, vor prinde mai usor insectele. La nevoie la vor creste si aripi sau vor deveni amfibii, evolutia va decide.

13 decembrie 2016 0:10

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.