Planeta Venus va putea fi observată cu ajutorul Lunii în timpul zilelor de luni şi marţi.

Venus este cea mai strălucitoare planeta vizibilă pe cerul nostru, magnitudinea aparentă a acesteia ajungând la -4.7, cea mai strălucitoare stea, Sirius, având o magnitudine de -1,4. Pentru a uşura localizarea planetei Venus cu ajutorul lunii, site-ul Astroinfo pune la îndemâna cititorilor o harta. Planeta Venus poate fi observată cu ochiul liber în timpul zilei cam o dată pe lună, ultima dată acest lucru a fost posibil pe 27 februarie, următoarea oportunitate fiind pe 25 aprilie.

Pe 27 martie 2012, Venus va ajunge la elongaţie estică maximă, moment în care va ajunge la distanţa de 46 °E faţă de Soare, fiind observabilă în cele mai bune condiţii. Planeta Venus ramane pe cerul serii aproximativ 4 ore dupa apusul Soarelui, apunând în aceasta perioada la miezul noptii. După perioada de elongaţie estică maximă, planeta va începe să se apropie de Soare, fiind tot mai jos pe cerul serii, fapt care va face pe 6 iunie 2012 ca Venus să se afle în conjucţie inferioară.

Tot în dimineaţa zilei de 6 iunie va avea loc tranzitul planetei Venus peste discul solar, fenomen care nu se va mai produce până pe 11 decembrie 2117. În România va fi vizibilă doar a doua jumătate a fenomenului.
Integral pe Ziua VecheComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.