Fostul premier Iulia Timoşenko va fi anchetată în legătură cu asasinarea unui parlamentar, eveniment care a avut loc în 1996, a declarat sâmbătă procurorul general-adjunct, relatează RIA Novosti, citat de NewsIn. Timoşenko este deja condamnată la şapte ani închisoare pentru abuz de putere.

Omul de afaceri şi deputat influent din estul Ucrainei, Evhen Şcerban, împreună cu soţia sa, a fost împuşcat mortal pe aeroportul din Doneţk, în noiembrie 1996, când se întorcea de la Moscova. Mai mulţi indivizi înarmaţi care s-au dat drept agenţi de poliţie s-au deplasat cu maşina până la avionul său privat şi au deschis focul cu puşti de asalt.

În 2002, opt suspecţi au fost arestaţi şi au fost găsiţi vinovaţi de crimă.

WikiLeaks a publicat o telegramă diplomatică de la ambasadorul american care se afla atunci la post în Ucraina, William Taylor, în care diplomatul afirma că Şcerban a fost ucis din ordinul fostului premier ucrainean Pavlo Lazarenko pentru că "nu împărtăşea filosofia acestuia în materie de afaceri cu gaz".

În 2006, Lazareko a fost judecat în SUA pentru extorcare, fraudă şi spălare de bani şi în prezent ispăşeşte o sentinţă de zece ani închisoare. Ucraina, la rândul său, a formulat o serie de acuzaţii la adresa lui Lazarenko, inclusiv pentru faptul că ar fi ordonat uciderea lui Şcerban şi a unui fostul guvernator al Băncii Naţionale, Vadim Hetman, dar SUA au respins cererile de extrădare invocând absenţa unui tratat bilateral de extrădare.

"Avem transcripturile de la interogarea unui martor american, care a declarat deschis că asasinarea lui Şcerban a fost plătită din conturile lui Lazarenko şi Timoşenko. Avem acele documente şi vrem să le verificăm", a declarat Renat Kuzmin, prim-adjunctul procurorului general, într-un interviu difuzat de canalul ucrainean Inter TV.

Kuzmin a confirmat, pe de altă parte, că Timoşenko, condamnată în octombrie la şapte ani închisoare pentru semnarea unui acord "dezavantajos" în domeniul gazelor cu Rusia, ar putea fi eliberată, dacă abuzul de putere este dezincriminat din Codul Penal al ţării. "Depenalizarea acestui articol ar fi o bază solidă pentru eliberarea ei", a spus oficialul.

Integral pe România LiberăComentarii

Semne si minuni Timoshenko e o insa care a crezut ca daca o arde cu NEOCON-ul are imunitate absoluta. Iata, e la puscarie. Sa nu ne mai ascundem dupa deget. Revolutiile portocalii au fost un scenariu geopolitic de amploare est-europeana, care sa puna la colt pe rusi. Pana aici a fost foarte bun si frumos - sau cel putin zic unii. In Ukraina au speculat pro-occidentalismul, poate pro-germanismul celor din vestul tarii. In Romania au dorit inlaturarea influentei serpoiului de Iliescu, eventual prelungita prin Nastase. Zis si facut. Ce te faci insa ca "apostolii" revolutiei portocalii au adunat dosare penale ? Timoshenko e la inchisoare. Urmeaza Basescu. Asta e atat de clar, cum si maine e inca o zi. Revolutia portocalie n-a esuat numai din cauza liderilor indoielnici. A esuat, in primul rand, tocmai din cauza faptului ca nu a avut in spate un scenariu economic serios. Oamenii nu pot trai cu baloane colorate, adunari electorale, povesti cu comunisti, lozinci anti-moscovite si promisiuni fara acoperire. Portocaliii au promis totul si nu au dat nimic. De aia, cand vor veni sa-i ridice, nimeni nu le va sari in ajutor. Noua dreapta, noua republica, civistii lu` peste prajit, nu mai pacaliti pe nimeni. Sunteti doar o incercare disperata de salvare/resapare a revolutiei portocalii. Un prezervativ folosit se arunca, pur si simplu.

28 aprilie 2013 17:13

Aliosa V-a veni randul si PORTOKAKALIILOR din romania

30 octombrie 2011 16:42

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.