Introducerea unui nou impozit de guvernarea PSD-ALDE, începând de anul viitor, va reprezenta „o adevărată ghiulea pentru veniturile tuturor românilor” şi este practic primul pas pentru impozitarea progresivă.

„PSD şi ALDE pregătesc pentru anul viitor introducerea impozitului pe venitul global al persoanei fizice, o nouă ghiulea pentru veniturile românilor ce au fost afectate de debandada fiscală a Guvernului. Introducerea unui asemenea impozit va creşte şi mai mult pe viitor incertitudinile  legate de salariile românilor, afectate deja  de trecerea contribuţiilor către angajaţi  şi erodate semnificativ  de inflaţie. Introducerea venitului global este văzută de specialiştii în economie ca un pas pregătitor în vederea impozitării progresive a românilor”, susţine senatorul PNL Iancu Caracota.

Liberalul afirmă, citat de GÂNDUL, că PSD şi ALDE vor eliminarea cotei unice care, în opinia sa, este total inoportună. „O asemenea decizie ar crea un haos fiscal şi mai mare decât cel de acum. Cota unică este, în primul rând, cea care a simplificat sistemul de administrare fiscală atât din perspectiva contribuabilului, cât şi din perspectiva autorităţilor fiscale. Cota unică a descurajat evaziunea fiscală“.

Deja creşterile salariale au fost topite de preţuri iar costul coşului minim lunar creşte ca Făt-frumos, constată ADEVĂRUL. Aşa-zisele majorări salariale intrate în vigoare recent, care în fapt au dus la un câştig lunar cuprins între 3 şi 100 lei pentru o anumită categorie de salariaţi, dar şi diminuarea substanţială a altor venituri, sunt departe de a acoperi cheltuielile pentru un trai decent, mai ales când este vorba despre cheltuieli absolut necesare cum ar fi alimentele, plata utilităţilor şi, dacă mai rămâne ceva şi câteva articole de îmbrăcăminte sau încălţăminte.

Potrivit datelor Institutului Naţionale de Statistică, doar în ultimele luni din 2017 cheltuielile cu alimentele de bază s-au majorat cu peste 4 procente, preţul gazelor naturale livrate populaţiei cu peste 6 procente, cel al energiei electrice cu circa 3,5 lei la 100 kWh, iar costul unui litru de carburant cu circa 70 – 80 bani – în mare parte din cauza introducerii supraaccizei. Evident şi absolut predictibil, constată CAPITAL, toate aceste costuri suplimentare au dus şi la scumpirea alimentelor de bază cu circa 5-6%, după cum susţinea recent Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA).

În anul 2017, România a trecut printr-o serie de schimbări majore, incluzând și o serie de scumpiri fără precedent în categoria alimentelor. În top cinci al celor mai mari scumpiri la alimente în 2017 au fost ouăle, al căror preț a crescut cu 43%, untul cu 23%, fructele proaspete cu 11%, carnea de porc cu 6% şi carnea de vacă, al cărei preţ a crescut cu 5%. Preţurile la alimente au crescut în medie cu 4,07%, ceea ce a dus la o inflaţie de 3,32% anul trecut, afirmă EVENIMENTUL ZILEI. Cartofii s-au ieftinit cu 9%, preţul pâinii a crescut cu 2,3%, uleiul a stagnat, preţul la zahăr a crescut cu 1%, iar cel la vin şi bere cu circa 1%.

Amenințarea proferată de Mugur Isărescu în ultima vreme (”Va crește inflația!”) a ajuns să streseze și Executivul Dăncilă. Asta după ce Institutul Național de Statistică a confirmat urcarea ratei inflației la 4,32%.  Publicarea datelor INS l-a alertat pe actualul ministru de Finanțe, constată NAȚIONAL. ”Trebuie s-o luam în calcul (creșterea inflatiei – n.r.) în cadrul Ministerului Finanțelor. Dar, să nu uităm că nu stau la baza doar factorii interni. Voi avea o discuție cu guvernatorul BNR pentru a vedea care sunt acțiunile comune. Poate săptămâna viitoare”, a comentat situația ministrul Eugen Teodorovici, nu înainte de a recunoaște că este îngrijorat de creșterea inflației.

Creșterea inflației la 4,3% o preocupă și pe Viorica Dăncilă, care s-a arătat dornică și ea să poarte cât mai repede o discuție pe această temă cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, anunță COTIDIANUL. „După cum știți, politica bugetară și fiscala este a Guvernului, politica monetară este legată de Banca Națională. Deci, eu cred că putem ține lucrurile sub control. Voi avea o discuție cu domnul guvernator”, a precizat la rândul ei, tot ieri, Viorica Dăncilă.

Deputatul Victor Ponta a declarat, luni, că este obligaţia premierului de a se întâlni periodic cu guvernatorul Băncii Naţionale, dar ideea că intervenţia BNR ar rezolva problema ratei inflaţiei este "o minciună", anunță JURNALUL NAȚIONAL. Întrebat despre afirmaţiile potrivit cărora Banca Naţională ar trebui să intervină în problema creşterii ratei inflaţiei, Ponta a spus: "Să terminăm cu problema asta. Asta este o minciună pe care inculţii, din păcate doamna Dăncilă este nepregătită în acest domeniu, şi populiştii o folosesc. Cum adică? BNR nu stabileşte nici cursul de schimb şi nici nu spune câţi bani sunt în România. Face politică monetară pe baza politicilor economice şi fiscale".

„Cât timp România a fost stabilă şi predictibilă, patru ani nu am avut nici inflaţie, nici devalorizare a leului. În ultimii ani avem aşa ceva, de fapt dăm vina pe Banca Naţională. E o minciună", a adăugat Victor Ponta.Comentarii

Sicterescu Rrhhomanu` - dac & labaralu` pre numele lui - Caracota, a "aflat" el (pe sursele Radio Sant ?!) ca se pregateste ceva cu impozitele ! Sictir !

21 februarie 2018 8:59

alupigus Ionut baga-mi-as pula-n creierii tai de bolshevic, Tariceanu, dealer Citroen in Romania, a facut cadou 120 de milioane de euro uzinelo Ford de la Craiova, Ponta a scutit Rompetrol de plata unor datorii de 600 de milioane de euro, etc. Liderii PSD si ALDE una spun, alta fac

20 februarie 2018 21:04

Ionut De ce nu impoziteaza CORECT multinationalele care scot profiturile din tara? De ce nu cresc redeventele pe petrolul si gazele noastre extrase de straini? De ce tot pe spatele saracului roman muncitor pun mereu noi si noi impozite? PANA CAND???

20 februarie 2018 20:58

Gicu De ce oare, inca o tava??? Nu mai au ce fura??

20 februarie 2018 17:44

solo Viorica habar n-are ce-i inflatia! Pun pariu ca nu stie cum se calculeaza un procent. De exemplu cu cat erodeaza castigurile unui salariat cu salariul minim, o inflatie de 4.3%.

20 februarie 2018 12:27

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.