73 kilograme de uraniu în stare naturală au dispărut de la un depozit de substanţe radioactive din Ştei, judeţul Bihor. Uraniul era sub formă de minereu, fiind păstrat în opt ţevi izolate etanş.

Dispariţia a fost observată în momentul în care muncitorii se pregăteau să transporte minereul la fabrica de prelucrare de la Feldioara.

Ofiţerii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Bihor şi inspectorii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare au demarat o anchetă în acest caz, informează ebihoreanul.ro.

Uraniul dispărut era păstrat în cilindri metalici umpluţi cu câte aproximativ 10 kilograme de minereu de uraniu. Cilindrii au fost adăpostiţi într-un buncăr special de beton cu uşă metalică şi închis cu lacăt.

În urmă cu o lună, autorităţile au decis transferul celor 12 cilindri păstraţi la Ştei către Feldioara, unde se află şi uzina de prelucrare a uraniului. Astfel, miercuri, 26 octombrie, muncitorii din Ştei au intrat în buncăr să pregătească tuburile pentru transfer şi au descoperit că 8 dispăruseră.

Dispariţia uraniului a fost sesizată săptămâna trecută, însă nimeni nu ştie când a avut loc furtul.

Şeful punctului de lucru al Companiei Naţionale a Uraniului, Florin Dobra, principalul responsabil pentru securitatea materialelor radioactive păstrate aici, susţine că materialul dispărut reprezintă o oarecare "sursă de radiaţii ionizante", însă expunerea la asemenea radiaţii nu e periculoasă pentru populaţie.

Impactul radiologic al celor 73 de kilograme de minereu de uraniu ar fi "nesemnificativ", iar "potenţialul de contaminare radioactivă a factorilor de mediu este extrem de limitat", întrucât uraniul era în formă naturală.


Comentarii

cetatean Ne-am lasat noi furati de paduri, de combustibili fosili, de pamantul agricol, de creiere,dar si sute de milioane in lichid ingropati in gaurile negre ale gropilor autostrazilor fantoma.

27 decembrie 2014 10:01

Vai da capu vostru ! Conform datelor oficiale, exact 2,2 kg minereu uraniu. Presa de kakat !

1 noiembrie 2011 21:35

tarabostes val , idiot notoriu, stim ca 50 de ron sant bani, dat totusi... chiar asa, lasi comenturi anti base la toate articolele ? chiar si la cele fara subiect politic ? cat ai strans pana acum ?

1 noiembrie 2011 14:39

val Cautati uraniul la Javra Ordinara, cred ca a dat probele sa faca un contract "avantajos"....pentru el. Mai sint putine lucruri de vindut in tara asta asa ca incearca orice doar sa se mentina la putere. Vindeti tot si locuitorii ca sclavi. Sa traiti bine.

1 noiembrie 2011 12:57

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.