Cu două trimestre consecutive de scădere, economia românească a revenit la starea din perioada 2008-2010, iar moneda naţională este tot mai firavă.

Blocajele generate de viscolele începutului de an, lipsa activităţilor din construcţii sau agricultură şi scăderea cererii de mărfuri la export au provocat pierderi grele unor companii, în timp ce altora le-au adus profituri nesperate, iar populaţia a fost nevoită să consume mai mult. Toate acestea - adunate, scăzute şi apoi ponderate de către specialiştii Institutului Naţional de Statistică - au dat o medie cu minus de 0,1% pe primul trimestru în raport cu trimestrul anterior.

Şi, cum în trimestrul al patrulea din 2011 economia fusese tot în scădere (-0,2% faţă de trimestrul al treilea), în limbaj statistic se spune că am intrat în recesiune tehnică. Tot în recesiune, care mai întâi a fost „tehnică", am mai intrat şi în ultimul trimestru din 2008, după care criza s-a prelungit până în prima parte a anului trecut.

Faţă de aceeaşi perioadă din 2011, în primul trimestru din acest an economia a crescut cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier, a mai anunţat, ieri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Industria în jos, consumul în sus

Sectoarele cu cele mai mari ponderi în Produsul Intern Brut - industria la categoria resurse, respectiv consumul la categoria utilizări - au evoluat în direcţii contrare, contrabalansându-se reciproc.

Integral pe AdevărulComentarii

hihihi @blonda si piticu: basca au revenit lacustele care au ras totul cand se putea creste si ne-au lasat cu mana intinsa. Ne-au dus de doua ori in faliment si acum au mai investit banii pe care nu ii aveau ca sa cumpere bargiumentari, sa ne mai duca o data. Partea proasta e ca nu stiu nici macar sa copieze, avand in vedere ca toti sunt ori plagiatori ori ginerici idioti. Asa ca vom avea nevoie iar de o ciorba sau un pitic sa reduca recesiunea de la cei 2000 de ani in care ne duc ei la numai 2.

16 mai 2012 9:12

blonda si piticu in RO e si criza si recesiune si foamete si saracie si lipsa productie si somaj 15% si un HAOS GENERALIZAT la toate nivelele. Dupa guvernarea escrocilor chiorului aici va fi recesiune inca 2 ani minim. RO e inca un evu mediu intarziiat in zona rurala, industrie zero, servicii scumpe, infrastructura, suprastructura anii 1990, imprumuturi de zeci miliarde $ de unde puii mei crestere???

16 mai 2012 9:00

blaj ina d-l blanculescu v-a explicat , in emisiunea racnita a grecoaicei, chiar la haznaua 3, ca nu e vorba de recesiune. Dar, voi, ca bolunzii, o tineti pe a voastra langa. Daca mai sunt adepti care va cred, cazniti-va sa va paraseasca si ei.

16 mai 2012 8:47

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.