Bine v-am regasit! Astazi vom discuta despre contextul care readuce in plan public problema statului national, asa cum este el definit in Constitutia Romaniei care prevede la articolul 1, punctul 1,ca România este stat NATIONAL s.n.) , suveran şi independent, unitar şi indivizibil iar la punctual 5, al aceluiasi articol, stipuleaza ca, in România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Constitutia Romaniei urmeaza sa fie reviziuita si nu toate partidele poltitice vor sa se mentina prevederea despre care am vorbit mai sus.
Este vorba despre UDMR care, mentioneaza ANTENA 3 propune, la revizuirea Constituţiei, eliminarea caracterului NATIONAL (s.n.) al statului roman.
Mai precis, grupul parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor a depus un amendament la proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei prin care se elimină caracterul naţional al statului roman.Totuşi, UDMR nu a ţinut cont de faptul că dispoziţiile actualei Constituţii privind caracterul naţional nu pot face obiectul revizuirii, spune sursa citata care precizeaza ca Articolul 1 din Constituţia actuală a României prevede, la alineatul 1, că "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil" iar, conform amendamentului depus de grupul UDMR, articolul 1. (1) ar trebui sa aiba următorul cuprins: "România este stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil". Actuala Lege fundamentală a României prevede, la articolul 152 - (1) privind"Limitele revizuirii", că "dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii".
Preşedintele Comisiei Juridice din Cameră, deputatul PDL Daniel Buda, a anunţat, mai spune sursa citata, că şedinţa comisiei programată pentru miercuri a fost amânată pentru o dată ulterioară pentru a solicita Guvernului şi Consiliului Legislativ un punct de vedere privind acest amendament al UDMR.

In legatura cu amanarea discutarii noului Proiect de Constitutie, ROMANIA LIBERA spune ca Preşedintele Comisiei Juridice din Cameră a declarat ca:
"Decizia de amânare a discutării proiectului de revizuire a Constituţiei e motivată de faptul că sunt foarte multe amendamente depuse la acest proiect legislativ. Am solicitat în acest sens un punct de vedere din partea Consiliului Legislativ şi din partea Guvernului pe aceste amendamente, astfel încât să avem un punct de plecare în discutarea şi eventuala adoptare a acestora în Comisia juridică, cu atât mai mult cu cât, vă mărturisesc, există un amendament prin care se doreşte modificarea articolului 1 din Constituţie în ceea ce înseamnă caracterul statului naţional unitar, lucru care, în opinia mea, n-ar putea fi modificat având în vedere limitele revizuirii Constituţiei. Tocmai de aceea, doream un punct de vedere din partea Consiliului Legislativ".
Susra citata mai mentioneaza ca preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Daniel Buda (PDL), a purtat în ultimele săptămâni un schimb de corespondenţă cu Biroul Permanent al Camerei pentru a convinge conducerea acestui for legislativ ca proiectul de revizuire a Constituţiei să nu mai fie discutat în comisia parlamentară specială, ci în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

PDL,UNPR, PSD, PNL şi PC, consemneaza JURNALUL NATIONAL , resping propunerea UDMR de eliminare a caracterului naţional al statului. Roberta Anastase, Victor Ponta, Dan Voiculescu, Cristian Diaconescu şi Ioan Oltean susţin cu toţii că amendamentul Uniunii este inacceptabil.

“ Ziua în care PNL şi PSD coalizează cu PDL” titreaza ROMANIA LIBERA care spune ca propunerea UDMR de eliminare din Constituţie a caracterului naţional al statului a reuşit să coalizeze reprezentanţi ai taberelor politice adverse. Roberta Anastase, Victor Ponta, Dan Voiculescu, Cristian Diaconescu şi Ioan Oltean susţin cu toţii că amendamentul Uniunii este inacceptabil.
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, miercuri, că PDL respinge categoric propunerea UDMR şi a arătat că are certitudinea că o asemenea prevedere nu va fi votată. La rândul ei, liderul PDL Roberta Anstase a declarat, comentând propunerea UDMR, că subiectul nici măcar nu se poate discuta. "Asta nu discutăm, nici nu se pune problema", a precizat Roberta Anastase.
Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declara si el că prevederile constituţionale legate de structura fundamentală a statului nu pot suferi modificări, aşa cum doreşte UDMR. Diaconescu a afirmat că amendamentul depus de UDMR reflectă o temă recurentă a Uniunii, însă este previzibil că rezultatul unei consultări referendare pe temă va fi negativ. "Prevederile constituţionale legate de structura fundamentală a statului român nu pot suferi modificări, iar acest lucru a fost statuat încă din 1991. Importantă acum este reorganizarea administrativ-teritorială în sensul europenizării României, şi nu în direcţia enclavizării unor părţi din ea", a mai spus preşedintele de onoare al UNPR.

Propunerea UDMR a fost respinsă şi de opoziţie, mai spune sursa citata. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că amendamentul UDMR este nerealist. "Este clar că nu trebuie să modificăm Constituţia în 2012, an electoral. Evident că propunerea UDMR nu va trece, dar amendamentul lor este făcut în logică electorală, din cauza competiţiei cu partidul extremist al lui Laszlo Tokes, în contrapartidă la autonomia totală cerută de el", a spus Ponta

Propunerea este criticată şi de liderul PC, Dan Voiculescu. "Propunerea UDMR privind modificarea Constituţiei în sensul eliminării caracterului de «stat naţional» este flagrant neconstituţională, încălcând art. 152 din legea fundamentală, care stabileşte explicit că prevederile art. 1 nu pot face obiectul revizuirii", scrie Voiculescu într-un comunicat.

El afirmă că în mod normal, Preşedinţia ar fi trebuit să reacţioneze prompt la pretenţiile UDMR. "Dar Traian Băsescu tace. Este o tăcere laşă, preşedintelui fiindu-i frică să-şi supere un partener de guvernare. Cel care a atacat abject repere istorice ale României, nu are curajul de a apăra caracterul «naţional» al statului român. Din contră, aşteaptă să reacţioneze opoziţia, sperând că o tensionare a relaţiilor UDMR-USL l-ar ajuta în negocierile cu UDMR pe proiectul reorganizării administrative. Specialist în trocuri, Traian Băsescu pare dispus să accepte un schimb «stat naţional» - «reorganizare administrativă», considerând că retrasarea unitaţilor administrativ-teritoriale este ultima şansă a actualului regim de a evita o înfrângere categorică în 2012", susţine Voiculescu.

ADEVARUL crede ca UDMR transformă revizuirea Constituţiei în temă electorală si consemneaza ca Markó Béla şi Kelemen Hunor privesc cu îngrijorare viitorul UDMR. Sursa citata consemneaza ca democrat-liberalii resping propunerea UDMR privind eliminarea caracterului de stat naţional din Constituţie. Liderii Opoziţiei atrag atenţia că UDMR a intrat deja în campanie în perspectiva viitoarelor alegeri. Intenţiile Uniunii de a exploata electoral tema statului naţional sunt evidente, de vreme ce chiar liderii acestei formaţiuni au susţinut până acum că modificarea Legii fundamentale nu se poate face întrucât nu există majoritatea parlamentară necesară.

Deputatul UDMR Attila Varga, initiatorul propunerii privind eliminarea din Constitutie a caracterului national al statului, citat de EVENIMENTUL ZILEI, a explicat că amendamentul Uniunii la revizuirea Constituţiei a fost propus, deoarece UDMR consideră că această caracteristică a fiecărui stat de a fi naţional este "oarecum anacronică". "Noi am propus acelaşi lucru şi în 1991 când a fost adoptată noua Constituţie şi în 2003 când s-a modificat Constituţia din nou. Ştim că e dificil a modifica orice la ora actuală în Constituţie pentru că nu există voinţă politică", a mai spus Attila Varga.
El a adăugat că, probabil, nici o altă formaţiune politică nu va susţine propunerea UDMR dar Uniunea nu a făcut decât să fie consecventă cu sine însăşi.
Deputatul maghiar a arătat că eliminarea sintagmei stat naţional din Constituţie nu va ajuta direct la instituirea Ţinutului Secuiesc, motivul pentru care a făcut propunerea amintită fiind că, de principiu, nu este de acord ca în secolul XXI să fie folosit un termen pe care îl consideră "un potenţial pericol într-o eventuală conjunctură politică".
Reprezentantul UDMR a mai adăugat că revizuirea Constituţiei depăşeşte sfera Coaliţiei de guvernare nefiind o temă a înţelegerii dintre UDMR şi PDL.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, citat de GANDUL , a declarat că
"Şansele amendării Constituţiei sunt zero fiindcă în acest moment între coaliţie şi putere, arcul guvernamental, nu există nicio apropiere pe acest subiect, o negociere, o discuţie ca să asigurăm două treimi necesare pentru amendarea Constituţiei" si ca din experienţa pe care o are "în Parlament şi în politica românească" nu crede că în acest an sau în acest ciclu electoral se va putea modifica Constituţia.
Hunor a adaugat insa ca” (…)asta nu înseamnă că dezbaterile nu trebuie începute şi că nu trebuie încercată o dezbatere pe fiecare articol. Constituţia actuală trebuie amendată pentru că sunt multe disfuncţionalităţi care pot fi şi trebuie corectate".

Pun punct aici si, pana maine, numai bine va doresc!


Comentarii

ROMAN SI NOI ""ROMANII AVEM ACEIASI DORINTA DE A DISPAREA MAGHIARII DIN ROMANIA

6 octombrie 2014 2:44

ROMAN SI NOI ""ROMANII AVEM ACEIASI DORINTA DE A DISPAREA MAGHIARII DIN ROMANIA

6 octombrie 2014 2:44

Mino @Onciu Ioan "odata cu aderarea la UE Romania nu mai este stat suveran" No kidding, merge usor brainwashing-ul la romanul de rand. Ce onoare pe UE ca a acceptat ca Romania lol Din fericire (desi nu o merita) Romania e in UE, care din timp in timp, le da peste mana sau ii pune la colt pe politicienii romani, atunci cand intrec masura. Daca nu ar fi probabil constitutia ar contine un paragraf ca rear indica clar ca un parlamentar are dreptul sa fure cat vrea fara nici un fel de consecinte.

29 martie 2014 9:41

hu mor Tristii astia de udemeristi(ma refer la politrucii de cacat ai formatiunii cultural artistice)daca-i munca-n cur,sa-si trimita trubaduru mai des sa-si bata joc de Romania si sa ne faca pe noi,romanii sa-i ajutam sa iasa in strada.Numai asa vor pricepe dobitocii ca totusi inca traiesc in Romania si nu in Hungaria.As vrea sa-i vad pe dobitocii de politruci udemeristi ca ridica tonul in Franta sau Germania sau in Marea Britanie sau oriunde in alta tara si nu sunt dati de pamant pana sa se desmeticeasca.Romanii le-au dat nas si acum in Romania romanii au mai putine drepturi decat papagalii lor.Cand dracu scoatem placutele bilingve sa le dam in ca cu ele?

12 iunie 2013 17:16

Onciu Ioan Pana la modificarea Constitutiei ( care a ajuns un sul de hartie igienica intrucat odata cu aderarea la UE Romania nu mai este stat suveran ), sa ne explice ungurii, pe intelesul tuturor, cum au ajuns-ramas maghiarii tocmai in inima Romaniei, in locurile sacre ale lui Zamolxe, ponegrind si terfelind ceea ce romanii au mai sfant !

4 noiembrie 2011 12:34

andreai mateid DA NU MAI VREM MIZERIA ASTA DE STAT NATIONAL. SUNTEM IN RAHAT PANA LA GAT SI NOUA NE TREBUIE NATIONALISM. POATE SE SCHIMBA CEVA DACA SUNTEM SI NOI MAI DESCHISI LA MINTE MIZERIA ASTA DE TARA ESTE SURCLASA DOAR DE CARACTERUL SCABROS AL LIMBII, AR FI UN LUCRU SALVATOR DACA AM INTRODUCE IN CONSTITUTIE BILINGIVISMUL SI AM ACCEPTA ENGLEZA CA UNA DINTRE LIMBILE NATIONALE. ROMANII SUNT ORICUM NISTE MIZERII, DE CE OARE NU ACCEPTA INFLUENTA VESTICA MAI USOR. SE TIN U DINTII DE UN RAHAT DE ISTORIE CAND AR PUTEA SA INVETE MAI MULTE DE LA NATIUNEA MAI DEZVOLTATE PRECUM CEA MAGHIARA

4 noiembrie 2011 1:53

Smekeria ???? Pai la cate framantari sunt in prag de alegeri si nevoie urgenta de voturi , UDMR doreste un "avans" si ataca Constitutia pt ca pe viitor sa poata creea divizarea tarii. Cine cerede ca UDMR guverneaza pt binele tarii sau a nationalitatii maghiare se inseala amarnic; Acestia au avut de la bun inceput in cap federalizarea Romaniei si ulterior acapararea de catre Ungaria NU a teritoriilor, pt ca nu au ce face cu ea, ci a conducerii asupra zonelor adiacente si respectiv a potentialului financiar al acestora in timp; aici includem si inteligenta bruta , turism (ca in Transilvania mai exista spre deosebire de Bucuresti si Mare), etc. Si cum e nevoie de orice vot, UDMR isi asigura de pe acum aliatii si se arvunesc ca orice curva doleanta pt ca viitorii nenorociti care ne vor conduce spre marea furaciune inca 4-5 ani, sa doarma linistiti.

3 noiembrie 2011 22:26

AVRAM IANCU Asa e asa e!!! UNGURII SUNT NISTE MUTANTI PERICULOSI CARE DUPA CE CA NE-AU FURAT APARENTA ACUM VOR SA NE FURE TERITORIILE !!! DEJA VORBESC LIMBA NOASTRA SI IN CURAND NU OR SA MAI VORBEASCA MAGHIARA LOR DE CACAT SI NU O SA6I MAI PUTEM EXTERMINA CACI NU II MAI PUTEM DIFERENTIA DE NOI!!! LA MOARTE REPEDE CU EI CA ALTFEL TERMINA TRANSFORMAREA !!!! aSTIA ISI SCHIMBA ADN-UL DUPA COORDONATELE GEOGRAFICE UNDE SE GASESC!!! sUNT O RASA DE PARAZITI !!!! FOARTE PERICULOSI !!!! TREBUIE SA-I OMORAM REPEDE REPEDE!!!! FRATI ROMANI PE EI !!!SI ASA NE-AU INFESTAT!!!! MOARTE PARAZITILOR!!!! MOARTE MUTANTILOR!!!! SI REPEDE PANA NU SE TERMINA PROCESUL DE MUTATIE ,CA NU-I MAI PUTEM RECUNOASTE DUPA ACEEA!!!

3 noiembrie 2011 21:38

@frunza si istvan Dupa acelasi principiu pe care l-ai enuntat ,ca daca voi sunteti mai multi ,ceilalti sa plece,ia faceti-va voi bocceluta si caramba din romania!!!! Hai ca putiti a subspecie a speciei umane!!!Mars javre parazitare de aici!!!! Ati venit cu apa in tigva de om sub saua calului si acum vreti sa ne dati afara de la noi din casa!!!??? Moarte voua !!! O sa va exterminam!!! Suntem mai multi ca voi si va casapim.Ia sa plecati voi in vaginu mamii voastre ca ea a gresit gaura cand v-a facut! Sunteti doar niste monstrii dintr-o subspecie a speciei umane si puteti devenii letali contra speciei din care faceti parte. Daca nu va exterminam la timp putem sa disparem cu totii voi inclus ,nu de alta dar fara noi nu sunteti capabili sa supravietuiti singuri,altfel de ce ati mai venit pe la noi subspecie de autoparaziti ai speciei umane!!! Dece nu ati ramas cu cacatul ala de jefuitor si criminal pe nume atilla acolo la voi in Mongolia ?Mars inapoi !!! In plus v-ati albit... Nu mai aveti ochii codati... De ce ne copiati aparenta??? Specie de mutanti ce sunteti!!!! La moarte cu voi trebuie sa va exterminam cat mai repede!!! Bine ca recunoasteti faptul ca sunteti maghiari,Adica rasa de cacat de mutanti care ne-au furat aparenta si acum vor sa ne fure si teritoriile.Degeaba va dati europeni ca voi oricat de bine ne-ati imita tot maghiara o sa vorbiti si tot paraziti sunteti bai mutantilor!!!!! Ia sa va reluati infatisarea voastra galbena si cu ochii codati sa va intoarceti de unde ati venit si sa nu mai vorbiti limba noastra ca o murdariti salbaticilor!!!

3 noiembrie 2011 21:14

coco Cred ca ungaria este atat de generoasa sa-i primeasca doar pe cei de teapa lui popa prostu

3 noiembrie 2011 21:13

bulas Domne,cand au dreptate au dreptate.Pai daca isi permit sa puna la intrare 1000 de indicatoare are localitatii in 1000 de limbi,sa-si bata joc de limba romana,de romani,de judete,de sanatate,de mediu,de economie,de cultura...de orice este romanesc,ce rahat de national este asta?Ma intreb daca ciumetii astia..IN UNGARIA,nu in FRANTA sau GERMANIA...si-ar fi facut dupa pasarile care le zboara prin cap si-ar fi facut tinut sacuiesc?

3 noiembrie 2011 19:25

Observator In final trebuie sa recunoastem ca au dreptate. In ce stat national li s-ar permite astfel de atitudini si actiuni ?

3 noiembrie 2011 17:08

frunzza romanasii.sa.plece.din.covasna.Noi.suntem.mai.multi.ca.numar.Vrem.autonomie.Viva.Ungarias

3 noiembrie 2011 15:02

o romanca traitoare in Ardeal Boanghinele astea spurcate sa -si mai vada lungul nasului,prea au pretentii nerusinate,viseaza la o mica Ungarie in inima Ardealului,isi afiseaza cu nerusinare insemnele Ungariei peste tot,ii umilesc pe romanii din zona si guvernul,parlamentul si presedintia tac,nu vad si nu aud ce se intimpla acolo,in Harghita si Covasna cu toate strigatele de ajutor al romanilor umiliti de boanghinele spurcate.Rusine guvernantilor,rusine hunilor spurcati care ar cam trebui sa se care in pusta ungara ,acolo le este locul.

3 noiembrie 2011 13:59

Ardeleanu Ion Rromanika cu 5 milioane de tigani , 1,5 milioane Magheari , 2 mil sudisti , 2 sute mii sasi , ucraineni , lipoveni , turci , sarbi , tatari , Bulgari si alte mici comunitati , Rromania stat national ...........?????? cine poate sa ma dumireasca si pe mine , Transilvania si Moldova nu sa numit niciodata rromania

3 noiembrie 2011 13:29

criticonline alta diversiune ! ... cu cit par mai autentice ( diversiunile binenteles ) si cu cit creste frecventa lor cu atit mai mult creste hotia in tara ! asa ca, si aceasta diversiune ordinara distrage atentia de la un furt colosal care se petrece .

3 noiembrie 2011 13:10

istvan eu nu vrem exact acest articol: vrem "republica harghita si covasna" sa avem şi noi tara! iar romani de aici sa plece...

3 noiembrie 2011 13:09

adi ToTI DAR TOTI puliticieni AR TREBUI sa se intelega SI intrucat TOTI au fost santajati de acesti NENOROCITI sa modifice pragul electoral la 10%si atunci PA!!!dar cum toti sunt JAVRE (politicieni)NU SE VA intampla NIMIC CEI 19 milioane de romani si chiar unguri cotizeaza PENTRU BUNASTAREA IDIOTILOR ,NOI suntem cei PROSTI EI SUNT HOTI,EXCROCI !!! pana cand NU SE V-a realiza CURATIREA MORALA a clasei politice VOM CONTINUA sa ne prabusim NU OBSERVATI SE IMBOGATESC ACESTI POLITICIENI SI noi ?

3 noiembrie 2011 13:03

Octavian Nu mai faceti nici o alianta cu njavrele aste! mereu au stat la panda cine castiga alegerile si s-au aliat insa cu niste conditii! Daca nu le convine sa o suga!

3 noiembrie 2011 12:49

cosma racoare Toti UDMR-ist care sustin aceasta aberatie trebie dusi la DNA - este imposibil sa nu fie manjiti de coruptie si invarteli !! Confiscati-le averile adunate pe furtisag si cercetati-i pana in panzele albe!! Sa vedem daca mai vor "amandament" !!!

3 noiembrie 2011 12:34

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.