Vi se întâmplă des să mergeţi pe stradă şi să nu auziţi nimic din ce se vorbeşte? S-ar putea să vă număraţi printre cele 3 milioane de români afectaţi de poluarea fonică. Traficul, şantierele şi muzica ascultată la căşti fac ca numărul celor care trec pragul cabinetelor medicale cu probleme de auz să se tripleze în ultimii ani. Nici nou-născuţii nu mai aud la fel de bine ca altădată.

10 milioane de europeni îşi pot pierde auzul în câţiva ani dacă nu reduc expunerea la poluarea fonică. România are şi ea surzii ei.

Şi nu doar zgomotele de care nu ne putem apăra ne distrug urechea. Căştile au devenit inamicul copiilor şi al tinerilor.

Un semnal de alarmă pe care medicii specialişti îl transmit fără prea mare succes. 1 din 100 tineri prezintă deficienţe din cauza căştilor. Lor li se adaugă picamerele, claxoanele şi motoarele turate.

Destul cât să ne pierdem auzul. Este nevoie doar de 10 ore pe săptămână în acest mediu. Nici generaţiile viitoare nu stau mai bine. Surditatea a crescut alarmant şi în rândul nou-născuţilor.

Factori care fac din bebeluşi candidaţii ideali la probleme grave de auz. Uniunea Europeană este prima care reacţioneză, cel puţin pentru controlul zgomotului. Din 2012 toate oraşele cu mai mult de 100.000 de locuitori trebuie să măsoare poluarea fonică.


Comentarii

ion La Satu Mare, din Piaţa Someş de la 2 magazine de muzică, trepidează apartamentele de la blocurile vecine, toate demersurile la politie, sanepid, primărie, de un an de zile, au fost zadarnice, aşa işi fac datoria instituţiile statului.

5 noiembrie 2011 15:11

Lia Tudose Poluare fonica este si ascultatul muzicii la casca cu sonor tare in mijloacele de transport in comun! Este cumplit sa ai norocul de un loc pe scaun, de ex. in metrou, si sa nimeresti intre doi ascultatori la casca. Ai de ales: ori te dai jos nauc ori renunti la locul pe scaun.

4 noiembrie 2011 13:13

Alooo, s-audeee ??? Cum e cu motoarele cu sitele scoase care noaptea pe la 3 iti dau desteptarea ? Garcea, bineanteles ca doarme-n cizme ca doar e platit din ban public. Acu' s-a boierit, nu se mai preteaza sa se ocupe de circulatii, bate pe clape la radar, mai pune de-un alcoltester, munca comoda si banoasa, isi mai pune saptamanal de-o prima. Circulatia, dao-n ma-sa ! Si n-are decat sa urle orice dobitoc cu o partzoneta, de zici ca-i sar pedalele, mai abitir ca la Formula 1, sa te scoale din somn la 3 noaptea... NOI NU NE MANJIM, n-au fraerii decat sa surzeasca.

4 noiembrie 2011 1:29

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.