Pe de altă parte, beneficiarii pensiilor speciale se pot bucura în continuare de ele, cel puțin la începutul anului. Legea care trebuia să le elimine nu a fost votată acum două săptămâni, în ciuda dezbaterilor, amintește DIGI24. Decizia o vom afla abia după întoarcerea parlamentarilor din vacanță, luna viitoare. Eliminarea pensiilor speciale s-a împiedicat în Parlament chiar la ultimul pas procedural. Problema nu va fi însă tranșată până nu se vor întoarce parlamentarii din vacanță, în luna februarie.
Există, prin urmare, pensionari de lux, care nu duc grijă traiului de zi cu zi. Sunt foștii militari, polițiști, aviatori, magistrați, diplomați și parlamentari. În total, aproape 150.000 de oameni care au primit pensie nu în funcție de cât au contribuit, ci în baza unor legi speciale. În total, în 2018, aceștia au încasat de la stat peste 8 miliarde de lei, potrivit ECONOMICA.NET, cu mult mai mult decât dacă pensia s-ar fi acordat în baza contribuției virate pe perioada carierei. Iar cea mai mare pensie specială se ridică la aproape 74.000 de lei și este acordată unui fost magistrat.
Pensii astronomice vor exista și în 2020, anunță CAPITAL. Mai mulți români vor primi de la 1 ianuarie 2020 pensii speciale după ce PSD a sesizat CCR în privința modificării asumate de Guvernul Orban care le-ar fi eliminat. Marcel Ciolacu afirma că efectele ordonanţei de urgenţă emise de guvernul Orban vor fi suspendate până la decizia Curţii.
Prin urmare, edilii şi şefii consiliilor judeţene care au deţinut astfel de funcţii începând cu anul 1992 şi s-au pensionat deja pot depune până în primăvară cererile pentru acordarea unor indemnizaţii suplimentare pensiilor, al căror cuantum poate fi şi de 7.000 lei pe lună. Conform actului normativ publicat în timpul Guvernului Dăncilă, indemnizaţia lunară se calculează la nivelul a 0,4% din venitul lunar înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani).
ADEVĂRUL prezintă și câteva exemple. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, primește în prezent 6.736 lei. Astfel, orice fost primar al orașului care a dus la capăt un mandat va primi lunar 1.296 de lei pe lângă pensie. În cazul a două sau trei mandate, suma se dublează și triplează respectiv. În cazul primarilor din Cluj Napoca, dacă raportăm la venitul lunar al lui Emil Boc de 12.520 lei, orice fost primar ar încasa pentru un singur mandat aproximativ 2.403 lei. La Iași, dacă raportăm la salariul primarului Mihai Chirica, de 7.051 lei, foștii primari vor primi câte 1.353 lei pe lună, pentru fiecare mandat.
Pe de altă prte, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna ianuarie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei. Suma este mai mică cu 930 de milioane de lei faţă de cea programată pentru luna decembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat, precizează ROMÂNIA LIBERĂ.
Românii vor fi loviți la început de an de o serie de scumpiri care va zgudui puternic buzunarele. De la rate, chirii și posibil și la carburanți, totul va fi mai scump. Analiștii avertizează că ratele și chiriile se vor scumpi în 2020 și acest lucru se datorează creșterii monedei Euro, care va ajunge la peste 4,80 lei, anunță COTIDIANUL.
De asemenea, cursul leu-euro va da mari bătăi de cap românilor. O rată sau chirie de 300 de euro va crește cu peste 20 de lei pe lună. Pentru cei cu credite în lei mai există un motiv de îngrijorare în ceea ce privește indicele ROBOR la trei luni. Previziunile pentru 2020 arată că ar putea atinge 3%, ducând la o scumpire a retei cu 50 de lei, conform simulărilor analiștilor.
Comentarii
Adaugă comentariu
Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:
- Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
- Accesezi link-ul din mesajul primit.
- Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.
Te-ar mai putea interesa și...
Praf în ochi, după instalare. Coaliția nu are majoritate pentru a reduce Parlamentul la o singură Cameră
29 decembrie 2020 13:05AUR cheamă la anarhie, chiar de la tribuna Parlamentului
24 decembrie 2020 11:30Sondaj: Pe cine ar prefera românii pentru funcţia de prim-ministru. Surpriza de pe primul loc
23 decembrie 2020 11:53Cine este Anca Dragu, prima femeie care va conduce Senatul României
22 decembrie 2020 11:09Senatoarea Diana Şoşoacă, acuzaţii grave: „Se pregăteşte internarea mea cu forţa”
21 decembrie 2020 7:54Editorial
De ce dăm crezare ştirilor false?
Pandemia a dovedit o dată în plus că nu puţini sunt tentaţi să creadă diverse teorii ale conspiraţiei. Sunt unii oameni mai predispuşi să cadă în capcana ştirilor false? Care ar fi explicaţia psihologică? ...