Președintele Klaus Iohannis a declarat în început conferinței ”România Educată - politici publice şi coordonarea surselor de finanţare”, că drumul pe care trebuie să ne aganjăm în următoarele decenii este cel al unei economii bazate pe cunoaștere.

„Rezultatele PISA reprezintă unul dintre argumentele de netădăduit pentru urgența soluțiilor rapide și temeinice”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la conferința de lansare a patru documente de politică publică realizate de OECD.

„Nu putem avea în epoca inteligenței artificiale să avem o problemă endemică de analfabetism funcțional în rândul populației noastre. Și nici nu putem să lăsăm sute de mii de tineri nepregătiți pentru rigorile unei economii globalziate și aflate în schimbare continuă, dar și a unei societăți, care, dacă nu se va dezvolta sustenabil va înceta să mai existe în forma actuală”, a mai subliniat președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a adăugat că „documentele lansate de astăzi sunt foarte importante, fiindcă le oferă decidenților din educație o serie de repere utile în vederea ameliorării calității procesului educațional”.

Președintele consideră că România „are nevoie de noi abordări în selecția și formarea cadrelor didactice, dar și în transformarea managementului școlar din muncă de administrație leadership și inițiativă”.

„În egală măsură este esențială în reducerea inechității încă din primii ani petrecuți de copii în grădinițele și școlile din România. În același timp trebuie să acceptăm că nu avem la dispoziție resurse financiare nelimitate. Nu putem rezolva toate problemele din educație peste noapte, indiferent de cat de mult ne-am dori acest lucru. Eforturile noastre de îmbunătățirea educație trebuie să fie îndreptate cu precădere în sectoarele care au fost neglijate în trecut sau care au potențialul de a beneficia de a avea beneficii directe pentru educație”, a mai reiterat președintele..

În ceea ce privește educația profesională, președintele a precizat că aceasta a ajuns în pragul desființării complete.

„În prezent, ca urmare a modernizării economiei românești și a importanței crescute a muncii calificate, învățământul profesional și mai ales cel dual reprezintă o importantă șansă pentru mii de tineri români”, a mai declarat președintele.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.