Starea de panică în privinţa Coronavirusului s-a instalat, în unele medii sociale, cu o viteză mult mai mare decât în alte situații. Cu ajutorul rețelelor de socializare, atât știrile reale, cât și cele false, au început să circule, de duminică seara, reușind să creeze în doar câteva ore, o nouă problemă, pe lângă cea a existenței reale a virusului necunoscut, pe care însă se fac teste.

De la falși medici care au oferit „testimoniale” pe „rețeta clasică” a manipulării, cu 70% adevăr și restul fals, până la glume lansate în mediul online, care au fost copiate de mass media și social media, ca știri reale, noul coronavirus a adus cu sine, în România, dar și în restul Europei, un val de falsuri creatoare de panică.

Panica se poate creea și prin omisiune, la fel ca manipularea sau dezinformarea. Pentru că au omis să prezinte planul de măsuri pentru protejarea populației, în caz de carantină, autoritățile din România au reușit, prin conferința comună de pe 23 februarie, să accentueze panica celor care deja erau bombardați cu mesaje manipulatoare, pe Facebook și Whatsapp.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.