China este în stare de alertă după ce un bărbat a fost găsit decedat, iar moartea bărbatului a survenit din cauza unui virus asemănător cu coronavirusul. Testele au ieşit pozitive pentru virusul hantavirus, un virus asemănător cu COVID-19. Autoritățile se tem că ar fi putut suferi o mutație.

Autorităţile din China sunt în alertă maximă după ce au găsit un cadavru ale cărui teste au ieşit pozitive pentru hantavirus, un virus asemănător cu COVID-19, anunță GÂNDUL. Barbatul din provincia Yunnan se deplasa în provincia Shandong pentru a munci, într-un autobuz care fusese închiriat. În acelasi mijloc de transport se mai aflau înca 32 de persoane. Toate acestea au fost testate pentru hantavirus.

Virusurile au petrecut miliarde de ani perfecționându-și arta de a supraviețui fără a trăi – o strategie înspăimântător de eficace care-i face o amenințare potențială pentru viața de azi. Este adevărat în mod special pentru noul coronavirus ucigaș care a adus societatea contemporană la o paralizie rapidă. Este puțin mai mult decât un pachet de material genetic învelit într-o capsulă de proteină țepoasă și care duce o existență de zombi care-l face cu greu să fie considerat un organism viu, scrie The Washington Post, citat de UNIVERSUL.

Dar cum intră pe cale aeriană într-o făptură umană, virusul ne capturează celulele pentru a crea milioane de versiuni ale lui însuși. Este un geniu malefic în modul în care funcționează acest coronavirus patogen: îi acaparează ușor pe oameni fără ca aceștia să știe. Este puternic mortal în unii și destul de blând în alții ca să scape controlului. Și până acum nu avem vreo cale de a-l opri.

Pe cel devenit celebru acum îl cheamă SARS-CoV-2, dar oamenii s-au obișnuit (în mod greșit, notează NAȚIONAL) să-i spună coronavirus. De fapt, el doar aparține uneia dintre cele 6.828 de specii cunoscute. În ultimii ani, cercetătorii în medicină și-au dat seama că ceea ce ei numesc uneori virosferă este o lume inimaginabil de vastă. Au descoperit sute de mii de specii care încă nu și-au primit botezul, dar oamenii de știință suspectează că există milioane, poate chiar trilioane de specii ce așteaptă să fie găsite. Profesorul Edward Holmes, de la Universitatea din Sydney, Australia: „Putem spune că am prelevat doar o fracțiune minusculă din virosferă”.

Pentru a determina cu ce fel de coronavirus aveau de-a face, virusologii chinezi i-au secvențiat genele și așa au aflat că este similar genetic cu cel care a cauzat focarul SARS în 2002. Virusul acela a fost denumit SARS-CoV. Celui din prezent i s-a spus SARS-CoV-2, amintește ADEVĂRUL. Virusurile care infectează oamenii sunt cele mai bine înțelese dintre toate, dar numai vreo 250 de specii ne aleg drept gazdă. „O virgulă banală din universul virosferei”, zice dr.Holmes, care estimează că sunt 100 de milioane de specii de virusuri care infectează animale, plante, ciuperci și protozoare.

UNIVERSUL prezintă efectele adverse și riscurile puse de leacul „miraculos” în tratarea de Covid-19. Pe fondul creșterii popularității clorochinei și a speranțelor tot mai multe care se leagă de această substanță, pe fondul pandemiei de coronavirus, noi cercetări pun în lumină câteva seturi de nuanțe. Un studiu, publicat miercuri, sugerează că „adaptarea” unor medicamente precum hidroxiclorochina, pentru a fi introduse în tratamente pentru vindecarea unor boli noi, ar putea duce la probleme cardiace severe cu deces subit, indus de medicamente”.

Lucrarea, întocmită de Mayo Clinic, citată de The Guardian, a descoperit că clorochina și Kaletra, un medicament utilizat împotriva HIV, dar și a coronavirusului, pot influența decisiv dinamica miocardului: mușchiul cardiac va avea nevoie de mai mult timp pentru a-și reveni după o contracție. Clorochinele au fost analizate pentru prima dată de cercetători în timpul focarului din Sars 2002-2003, un coronavirus cu asemănări substanțiale cu Covid-19.

În prezent, România a ajuns la aproape 1.000 de cazuri de coronavirus și 14 decese, dar prima mare speranță în lupta cu temutul virus vine de la Timișoara, afirmă CURENTUL. Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara, a anunțat, că a descoperit vaccinul împotriva COVID-19.

„O zi foarte importantă pentru OncoGen: avem vaccinul, echivalentul a 1000 de doze”, anunță Păunescu, citat de site-ul TIMPOLIS.RO. Virgil Păunescu mai spune că echipa de cercetători de la OncoGen, pe care o coordonează, a terminat ieri sinteza vaccinului, iar azi a început deja testele pentru vaccinul împotriva Covid-19.

Testul nu a intrat încă în faza de validare științifică. Profesorul Virgil Păunescu, coordonatorul echipei de cercetare, spune că, dacă totul merge bine, în câteva luni intră în producție. Vaccinul nu necesită testare pe animale, deci se scurtează timpul până la omologare, precizează IMPACT. Vaccinul e deja sintetizat și e gata să înceapă primele teste. Acesta folosește tehnologie de sintetizare a unor proteine virale. Potrivit lui Păunescu, testarea pe celule umane va dura o lună.

În prezent, în lume sunt două studii clinice de fază 1 (implică subiecți umani, sănătoși): unul – în SUA și celălalt în China. Mai sunt 11 posibile vaccinuri aflate în studii preclinice și încă 24 care sunt în faza de testare. În această fază se află și vaccinul făcut de Oncogen.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.