Autoritățile au anunțat, aseară târziu, cel mai mare număr de decese consemnate într-o singură informare oficială – 13 pacienți confirmați cu noul coronavirus, care au pierit la Spitalul Județean din Suceava, cel mai mare focar de COVID-19 din țară. 181 de cadre medicale și peste un sfert dintre toți pacienții infectați din România privin din acest spital, amintește NAȚIONAL.

Bilanțul deceselor de coronavirus în România a ajuns luni seara la 65, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, citat de COTIDIANUL. „Au fost raportate încă 13 decese ale unor persoane confirmate cu noul corinavirus. Toate cele 13 persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 80 de ani au fost internate în Spitalul Judetean de Urgență Suceava, în mai multe secții. Decesele au fost înregistrate în perioada 22- 29 martie 2020. Data confirmării rezultatelor pozitive  către INSP este 30 martie 2020”, a informat GCS.

Informațiile au venit luni seară după ce LIBERTATEA a relatat că nu au fost raportate în statistica oficială decese înregistrate la Suceava. Doctorul Florin Filip, managerul interimar al Spitalului Județean Suceava, declarase că în ultima săptămână au murit 20 de persoane infectate cu Covid – 19, însă nu știe exact de ce aceștia nu apar toți pe listele oficiale care ar fi trebuit să ajungă în posesia celor de la DSP Suceava. Pe lista oficială emisă de Grupul de Comunicare Strategică, condus de Raed Arafat, nu existau, în ultima săptămână, decât 5 persoane din Spitalul Județean Suceava.

Noua şefă a Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Manuela Trifan, a confirmat, citată de ADEVĂRUL, că Spitalul Judeţean Suceava nu a transmis lista actualizată a persoanelor care au murit în ultima săptămână, după infectarea cu COVID 19. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât de la debutul pandemiei până în prezent, Grupul de Comunicare Strategică a arătat că doar 10 suceveni au decedat din cauza noului coronavirus.

Numărul mare de decese anunțat dintr-odată de Spitalul Județean din Suceava a mobilizat autoritățile de la București, constată GÂNDUL. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni seara, emiterea Ordonanţei Militare nr. 6 prin care s-a decis carantinarea municipiului Suceava şi a unei zone limitrofe, formate din opt comune, dar şi stabilirea unei zone de protecţie asupra unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava. Din totalul de 2.109 cazuri de infectare cu COVID-19 din România, 593 sunt din Suceava.

De asemenea, 181 de cadre medicale din Suceava infectate cu noul coronavirus au fost raportate, luni, Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), ceea ce reprezintă peste 60% din numărul total de astfel de cazuri înregistrat la nivel naţional, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ. Dintre aceștia 43 sunt medici, 70 asistente, 20 infirmiere, 7 îngrijitoare şi 41 din personalul auxiliar.

În plus, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că multe decese au fost la Suceava, după ce a plecat el din acest municipiu şi că, subliniază ADEVĂRUL, sunt peste 1000 de persoane, purtători ai virusului, care circulă liber. De aceea a fost luată și măsura carantinării oraşului.
 
„Managerul a greşit o parte din ce s-a întâmplat acolo, avem şi persoane care nu au respectat nişte izolări, au umblat liberi. Şi în acest moment considerăm că sunt peste 1.000 de persoane care sunt purtători şi circulă liber prin Suceava, de aceea şi măsura carantinării”, a mai spus Tătaru, la DIGI24.

Deputatul sucevean Alexandru Băişanu susține că la Suceava se încearcă o mușamalizare a evenimentelor, pentru ca cei responsabili să evite pușcăria, anunță EVENIMENTU ZILEI. „Nenorocirea s-a întâmplat. Mor oameni la Suceava pe capete, iar cei care au condus și și-au lăsat în continuare apropiații șefi ascund lucrul acesta. Văd că avem de-a face cu niște criminali care nu înțeleg că dacă tot ai făcut o prostie, să nu începi să ascunzi”, a afirmat deputatul.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Prezintă autoritătățile în mod real numărul deceselor și al infectărilor cu coronavirus?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.