Prof.dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, are o veste foarte bună pentru români. Acesta a anunțat că un antiviral foarte eficient ar putea fi disponibil curând şi pe piaţa românească. Medicamentul se află deocamdată în faza studiilor clinice şi urmează să intre şi pe piaţa europeană, după ce va fi aprobat de FDA, SUA.
 
„Există un medicament antiviral care s-a demonstrat deja că este eficace în urma studiilor clinice efectuate în SUA şi alte ţări. Produsul se numeşte remdesivir. Vom beneficia de el curând, în cadrul unui studiu coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Studiul include aproximativ 25-30 de ţări din toată lumea şi va face posibilă tratarea unora dintre pacienţii români cu acest nou produs”, a declarat universitarul, citat de ADEVĂRUL.

”În paralel se mai desfăşoară un trial clinic, organizat chiar de firma producătoare. Sperăm ca produsul să primească licenţă din partea autorităţii americane de profil. Eu cred că, în toamnă, acest produs va fi disponibil în Europa cu siguranţă”, a mai spus Rafila.

Remdesivirul, un analog de nucleotide care perturba genomul ARN al virușilor, a fost conceput inițial ca tratament pentru Ebola, înainte de identificarea potențialului său în tratarea infecțiilor cu SARS-CoV-2. ROMÂNIA LIBERĂ afirmă că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a oferit României și altor trei state membre ale Uniunii Europene, la solicitarea acestora, recomandări privind uzul compasional al medicamentului Remdesivir la pacienții cu Covid-19. Din partea României, solicitarea a fost transmisă de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR).

Uzul compasional – sau utilizarea compasională – înseamnă permisiunea acordată de autoritățile de reglementare în cazul unui medicament experimental la un grup extins de pacienți care nu au opțiuni de tratament – ceea ce se întâmplă în cazul Covid-19, boală pentru tratamentul căreia nu a fost până acum aprobat niciun medicament.

Pe de altă parte, cercetătorii australieni anunță faptul că un medicament antiparazitar deja disponibil în întreaga lume poate ucide coronavirusul în doar două zile, anunță GÂNDUL. Oamenii de știință de la Universitatea Monash din Melbourne au declarat că o singură doză dintr-un medicament cunoscut, Ivermectin, ar putea opri creșterea virusului SARS-CoV-2 în cultura celulară – determinând apoi eradicarea eficientă a tuturor materialelor genetice ale virusului în 48 de ore.

Cercetătorii sunt acum preocupați să determine doza corectă ce poate fi administrată, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Utilizarea Ivermectinei pentru combaterea COVID-19 depinde și de testarea pre-clinică și de studiile clinice, finanțarea fiind necesară urgent pentru progresul lucrărilor, anunță australienii.Ivermectina este un medicament antiparazitar aprobat de FDA (United States Food and Drug Administration), care s-a dovedit a fi eficient în vitro împotriva unei game largi de virusuri, inclusiv virusul HIV, Dengue, Gripa și virusul Zika.

Vaccinul dezvoltat de compania americană Inovio și finanțat de Bill Gates a intrat în faza de experimentare pe oameni. 40 de voluntari au primit prima doză, care va fi urmată de o a doua în 4 săptămâni, se arată într-un comunicat al companiei, citat de EVENIMENTUL ZILEI. „Producţia unui vaccin Covid-19 va începe în următoarele 12-18 luni – a declarat Richard Hatchett, director Coalition for Epidemic Preparedness Innovations.

Favipiravirul este un alt medicament, dezvoltat în Japonia, și care ar putea fi folosit pe scară largă împotrica coronavirusului. E folosit pentru gripă și e aprobat pentru utilizare clinică încă din 2014, susține ROMÂNIA LIBERĂ. Deocamdată, Favipiravir nu a demonstrat reacţii adverse evidente în studiul clinic. Cel puțin aceasta e concluzia specialiștilor din China. În 2016, Japonia a furnizat Favipiravir și pentru epidemia de Ebola.

O altă variantă discutată este tratamentul cu plasmă recoltată de la cei vindecaţi, cu anticorpi împotriva noului coronavirus. Trei dispozitive de prelevare a plasmei din sânge urmează să ajute medicii români în lupta împotriva COVID-19. Aparatele, primite de Ministerul Sănătăţii, vor colecta plasma de la pacienţii vindecaţi, iar aceasta va fi folosită pentru tratarea celor aflaţi la terapie intensivă, anunță ANTENA3.

„Sunt trei dispozitive care au fost donate, urmează la ajungă la Institutul Fundeni, la Matei Balș și la clinica din Timișoara, la profesorul Săndesc, urmând ca acestea să facă recoltare de plasma de la pacientii vindecati după infecţia cu COVID-19 şi care poate fi folosită această plasmă la pacientii din ATI cu sanse mari de supravieţuire şi vindecare”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, în emisiunea Sinteza Zilei, cu Mihai Gâdea.

Adrian Marinescu, medic primar infecționist la Institutul Matei Balș a declarat că această metodă a avut rezultate bune atât în China, cât și în celelalte țări puternic afectate de coronavirus și poate da rezultate și în România. „Datele au arătat o eficiență clară pentru această metodă și lucrul acesta a fost văzut în China și după și în alte locuri, în Statele Unite și chiar și în Europa și ar trebui să funcționeze în cazul pacienților vorbind strict de cazurile severe, vorbind strict de pacienții care sunt în stare critică”, a declarat Marinescu la ANTENA3.

”Plasma recoltată de la pacientul care s-a vindecat și care are anticorpi ar putea fi folosită tocmai în felul acesta pentru pacientul care este în stare gravă, să îl ajute să facă acești anticorpi și asta ar putea să ducă către o evoluție favorabilă”, a adăugat Marinescu.

 În România, 380 de persoane au scăpat de virus, prin administrarea câtorva medicamente aprobate pentru HIV, malarie, lupus sau artrită reumatoidă, amintește ROMÂNIA LIBERĂ. Iniţial, centrele pentru Covid au aplicat scheme terapeutice diferite, primite de la institutul Matei Balş, după care spitalele au trecut la un protocol unic, dar fac diverse combinaţii în scehemele de tratament, în funcţie de gravitatea bolii.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, citat de UNIVERSUL, spune că nu se poate vorbi deocamdată despre o relaxare a măsurilor luate de autorităţi în cadrul stării de urgență pentru că vârful epidemiei încă nu a fost atins și este așteptat în a doua jumătate a lunii aprilie. El afirmă că depinde doar de noi, de modul în care respectăm restricțiile, dacă putem spera la o relaxare a măsurilor restrictive spre finalul lunii mai.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.