Trei dispozitive de prelevare a plasmei din sânge urmează să ajute medicii în lupta împotriva COVID-19. Aparatele, primite de Ministerul Sănătăţii, vor colecta plasma de la pacienţii vindecaţi, iar aceasta va fi folosită pentru tratarea celor aflaţi la terapie intensivă.

”Sunt trei dispozitive care au fost donate, urmează la ajungă la Institutul Fundeni, la Matei Balș și la clinica din Timișoara, la profesorul Săndesc, urmând ca acestea să facă recoltare de plasma de la pacientii vindecati după infecţia cu COVID-19 şi care poate fi folosită această plasmă la pacientii din ATI cu sanse mari de supravieţuire şi vindecare”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, în emisiunea Sinteza Zilei, cu Mihai Gâdea.

Adrian Marinescu, medic primar infecționist la Institutul Matei Balș a declarat că această metodă a avut rezultate bune atât în China, cât și în celelalte țări puternic afectate de coronavirus și poate da rezultate și în România.

”Datele au arătat o eficiență clară pentru această metodă și lucrul acesta a fost văzut în China și după și în alte locuri, în Statele Unite și chiar și în Europa și ar trebui să funcționeze în cazul pacienților vorbind strict de cazurile severe, vorbind strict de pacienții care sunt în stare critică”, a declarat Marinescu.

”Plasma recoltată de la pacientul care s-a vindecat și care are anticorpi ar putea fi folosită tocmai în felul acesta pentru pacientul care este în stare gravă, să îl ajute să facă acești anticorpi și asta ar putea să ducă către o evoluție favorabilă”, a adăugat Marinescu.

Medicul a declarat că plasma poate fi recoltată inclusiv de la pacienții asimptomatici, rezultatul fiind același.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.