România se află în carantină de aproape două luni, iar toată lumea se întreabă când vom ieși din case fără să ne facem griji. Într-o perioadă de grea încercare, în care noul coronavirus a pus “pe pauză” vieți și afaceri, speranțele celor mai mulți se îndreaptă către un vaccin contra COVID-19.

Președintele Societății Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, spune că nu vom putea reveni la viața de dinainte de pandemie mai devreme de jumătatea anului viitor. „Trebuie să devină o obișnuință distanțarea fizică, purtatul măștilor, spălatul pe mâini, atunci vom putea intra într-un ritm care să nu ducă la exacerbări ale transmiterii infectării și să ajungem la o situație relativ normală, educațional, economic, altfel, toate discuțiile despre capacitatea sistemului de sănătate nu mai sunt de actualitate pentru că sănătatea e susținută de capacitatea economică. (...) Asta, până când apare un vaccin, când boala poate fi învinsă" , a declarat Alexandru Rafila la DIGI24.

Vaccin care, din câte se discută tot mai intens în ultima vreme, ar putea fi unul vechi… de un secol. Iar răspunsul edificator ar putea veni de la un român, susține NAȚIONAL. Numele său a apărut în cunoscuta publicație americană The New York Times, în dreptul unei întrebări esențiale: poate un vaccin vechi – în speță vaccinul BCG, împotriva tuberculozei – să oprească noul coronavirus? “Este încă o ipoteză”, a declarat cercetătorul român, citat de New York Times.

Este vorba despre Mihai Netea, profesor de biologie experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, care coordonează un studiu important, ce implică vaccinarea și revaccinarea cu BCG a 1.500 de persoane din rândul personalului medical. Specialistul s-a ferit să dea procente cu privire la șansele de reușită ale acestui proiect, dar a părut cât se poate de optimist.

O soluție ar putea veni chiar din România, susține EVENIMENTUL ZILEI. În plină pandemie de coronavirus, cercetătorii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași susţin că vor publica un articol cu privire la un tratament dedicat molimei apărute în China. „La nivel de obținere a unui vaccin, acum, nimeni din întreaga lume științifică nu poate veni și să spună că îl au, eu nu știu de așa ceva. Vreau să arăt că, alături de colegii mei, am muncit și în curând va apărea un articol despre un tratament pentru acest virus.

În plus, din câte cunosc, colegul meu Tudor Luchian are rezultate din această perspectivă, derulate în baza unui grant cu cei din Coreea de Sud”, a declarat prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu. Acesta a fost şi decanul Facultății de Chimie și prorector pentru programe de cercetare științifică și transfer de cunoștințe din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Pe de altă parte, fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat că 30% din populaţie, respectiv 4 – 5 milioane de români, s-au imunizat deja și consideră că în țara noastră s-a manifestat o formă ușoară a coronavirusului, anunță GÂNDUL. „Am o reţinere cu privire la date. Raportările sunt diferite. După părerea mea cred că în momentul de faţă cel puţin 30% din populaţie s-a imunizat. 4-5 milioane sunt imunizate deja”, a declarat Astărăstoae. Acesta a mai spus că nu crede că virusul va suferi mutaţii, însă nu e o variantă pe care o exclude.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, referitor la epidemia de coronavirus, că „mai avem trei săptămâni de urcat” și că trebuie menținute restricțiile și distanțarea socială, amintește COTIDIANUL. „Păstrăm precauţii, păstrăm distanţa, mai avem vreo trei săptămâni de urcat”, a spus Nelu Tătaru. Ministrul a mai că o eventuală relaxare a măsurilor impuse ar putea apărea după 20 mai sau 1 iunie și că relaxarea măsurilor privind combaterea coronavirusului se va face gradual şi cu anumite precauţii şi restricţii.

Și premierul Ludovic Orban, constată CAPITAL, consideră că nu există prognoze garantate sută la sută ci doar ipoteze. Premierul este sigur însă că revenirea nu se va produce brusc dar se va produce la un moment dat, treptat în funcție de evoluția epidemiei. În același timp, după ce lucrurile reintra oarecum în normalitate vor exista în continuare măsuri de protecție.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, ANTENA3, că imediat după Paște se va face o analiză a situației privind pandemia de coronavirus din România și, în funcție de rezultat, măsurile vor viza o relaxare sau o continuare a restricțiilor. "Depinde cum evoluăm - din cauza asta am insistam noi mult la respectarea regulilor. Am început cam cu același număr de cazuri ca al Spaniei și vedeți că România a evoluat mai bine, dar am luat niște măsuri mai rapide de distanțare socială.

Mai avem un pic până trecem hopul și sper să nu ne lăsăm în ultima perioadă. Dacă mai respectăm măsurile care sunt în vigoare acum, fără să fie înăsprite, dar respectate și să trecem prin perioada Paștelui respectând aceste măsuri, e posibil ca după asta, în funcție de cum evoluează lucrurile - pentru că va necesită câteva zile după perioada Paștelui să vedem dacă este vreun impact - și dacă vedem că numărul cazurilor rămâne stabil sau începe să scadă, cu siguranță vor începe să fie luate măsuri treptate de relaxare.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.