Pe ultima sută de metri a mandatului său de interimar la Educaţie, ministrul Liviu Pop anunţă fie că decizia Consiliului de Atestare a diplomelor este nulă, pentru că nu a existat cvorum, fie că instituţia nu mai este abilitată să decidă sancţiuni pentru plagiat. Pe de altă parte, conducerea CNATDCU spune că a fost revocată nemotivat şi cere lumii academice "să condamne abuzurile".

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că toate deciziile luate vineri a Consiliului General al CNATDCU sunt nule, întrucât nu a fost întrunit cvorumul de 14 membri, din totatul de 21, necesar pentru ca şedinţa să fie statutară.

Mai mult chiar, ministrul s-a prezentat de dimineaţă la şedinţa comisiei pentru a anunţa că nu este de competenţa CNATDCU să analizeze lucrarea lui Ponta.

"Eu vă pot spune că pe mine mă face să mă gândesc serios la atribuţiile pe care şi le autoimpun unii membrii ai acestei comisii şi deja tindem către o chestiune politică din punctul meu de vedere pe care nu vreau să o comentez. E cred că regizarea frumoasă făcută din altă parte. Din altă zonă, de un personaj care este şi el acuzat de plagiat şi mă opresc aici. Această comisie nu are această atribuţie. E o aşa-numită comisia Miclea. Dacă un chimist şi un psiholog pot să spună că este plagiat pe Drept..." a declarat vineri Pop.

Ministrul a emis joi un ordin de reorganizare a Consiliului. Motivul - potrivit ministerului, multe zone ale mediului academic din România ar fi fost nemulţumite de faptul că 25% din membrii CNATDCU erau de la Universitatea Bucureşti, iar în restul componenţei Consiliului General se regăseau reprezentate un număr restrâns de unităţi de învăţământ superior.

Consiliul Naţional de Etică este singurul abilitat să constate şi să decidă sancţiuni privind faptele de plagiat, care, conform Legii educaţiei, sunt "abateri disciplinare", anunţa mai târziu Ministerul Educaţiei, citat de Mediafax. Părerea ministerului a fost împărtăşită şi de Ecaterina Andronescu, numită de Victor Ponta în fruntea ministerului, după expirarea interimatului lui Pop.

Cei 13 membri prezenţi la şedinţă au decis însă, în unanimitate, că premierul Victor Ponta a copiat nu mai puţin de 85 de pagini din lucrarea de 307 pagini analizată şi au cerut retragerea titlului de doctor în cazul lui Ponta.

Premierul declarase, într-un interviu acordat cotidianului El Pais, că va demisiona dacă acuzaţiile de plagiat împotriva sa vor fi dovedite.

Imediat după anunţul CNATDCU, declaraţiile din ambele tabere politice au început să curgă. Prin vocea europarlamentarului Cristian Preda a declarat, PDL a cerut în mod oficial demisia premierului Victor Ponta. Mai mult, Preda a declarat că partidul său va ataca în contencios administrativ ordinele pe care ministrul interimar al Educaţiei Liviu Pop "a încercat să le emită pe ultima sută de metri pentru a salva faţa premierului".

Pe de altă parte, PSD a acuzat PDL că foloseşte comisii academice ca "instrument politic", politizând o dispută care ar fi trebuit să fie clarificată "cu rigoare academică".

"Este regretabil că PDL a dus lupta politică până la acest nivel, în care şi mediul academic are de suferit! Prin instigări, manipulări şi scenarii de culise, s-a ajuns până la folosirea ca instrument politic şi a unor comisii academice. Domnii Funeriu, Miclea şi Baba au politizat foarte mult o dispută care ar fi trebuit să fie clarificată cu rigoare academică, punând în pericol credibilitatea unei întregi instituţii - CNATDCU", se arată într-un comunicat al PSD.

Membrii Consiliului vorbesc şi ei de abuzuri, dar cu referire la ordinul emis de ministurul Pop. "Noi, membrii Consiliului General al Consiliului Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), întrunit astăzi, 29 iunie 2012, luând notă de ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial, în timpul desfăşurării şedinţei privind revocarea Consiliului General şi abrogarea regulamentului CNATDCU, în scopul subordonării activităţii acestui consiliu, precum şi a comisiilor de specialitate organului executiv, având în vedere tentativa de blocare a activităţii CNATDCU cu privire la cazuri grave de încălcare a unor norme elementare de etică şi integritate academică, cu referinţă specială la plagiat în teze de doctorat, având în vedere misiunea şi obiectivele cu care a fost legal investit CNATDCU, în scopul creşterii performanţelor ştiinţifice şi academice, ne declarăm indignarea şi protestăm vehement faţă de modul arbitrar şi nemotivat cu care am fost revocaţi", se arată într-o declaraţie-apel a Consiliului, dată publicităţii după decizia privind plagiatul din lucrarea de doctorat a premierului şi citată de Mediafax.

Documentul este semnat de: Marius Andruh - Academia Română, Universitatea din Bucureşti; Dorel Banabic - Academia Română, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Lucian Pintilie - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor - INCDFM Bucureşti; Lazăr Vlăsceanu - Universitatea din Bucureşti; Viorel Barbu - Academia Română, Universitatea "Al. I. Cuza: din Iaşi; Dragoş Mihael Ciuparu - Universitatea "Petrol-Gaze" din Ploieşti; Liviu Marşavina - Universitatea "POlitehnica" din Timişoara; Sergiu Nedevschi - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Cristian Oară - Universitatea "Politehnica" din Bucureşti; Octavian Popescu - Academia Română, Institutul de Biologie Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca; Marian Preda - Universitatea din Bucureşti; Carmen Socaciu - Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca; Florin Stamatian - UMF Cluj - membru al Academiei de studii medicale.

Integral pe România LiberăComentarii

MIHAI Tov.pop alias GRAJDAN ai facut tot posibilul prin metodele alese sa-l demasti pe pe plagiatorul Ponta. La fel procedeaza si tov.Abramurica fost ministru al invatamantului sa-l'' protejeje'' pe HOTUL ponta. Solicit DEMISIA tov.ponta si a celor care-l sprijina pe hot sa para un om cinstit, desi furtul este grosolan.

1 iulie 2012 9:15

eunescu Veniţi să fim cer eu nu pot fi nimic din ce nu am fost, în catedrala eului mărşăluind senin, abrupt în eu, cu steagul lui Hitler deasupra ochiului străpuns de amnezii funebre. închideţi străzile! închideţi străzile! mareşalul v-a trecut la subsol, prin decret, prin ordin, hotărând că nu mai existaţi! eu nu ştiu, despre mine, să fi murit, enigmatic, în lesa transformării din judecata sinelui, în amorf, ca să îmi iau liber, azi, pe dinăuntru, şi să tac, în servitutea unei oglinzi opace. închideţi străzile, dacă asta vreţi, vom ieşi pe acoperiş şi vom striga lumii: “cerul e liber, veniţi, veniţi să fim cer!”

30 iunie 2012 18:01

Un alegator Annita ( argumentul tau (faptul ca a lucrat la redactarea statutului Curtii Penale Internationale) care se vrea favorabil lui Ponta, este de fapt impotriva sa. El dovedeste si mai mult cat de jos se situeaza moral acest personaj. prin plagiatul sau, el a inselat nu numai increderea cetateanului roman, dar si pe cea a celorlalti cetateni europeni. Faptul ca tu vrei sa subliniezi valoarea sa profesionala nu il poate absolvi de vina sa morala in fata alegatorilor. Faptul ca esti prim ministru sau parlamentar nu isti da voie sa comiti astfel de abuzuri. Acest fapt este si greseala capitala a modului de a gandi a profesoului /mentorului sau care acum este infractor dovedit. Ca si el , ca si Severin (unalt indivis cu studii inalte in drept), Ponta comite aceeasi greseala capitala. De acum inainte orice scolar ii va arata cu degetul, si nu ii va mai lua in considerare. Ei sunt exemplul cel mai evident al nivelului de moralitate al clasei politice pregattite de vechii comunisti pentru a le continua politica lor lipsita de orice suport moral.

30 iunie 2012 14:44

carturarul roman N-au pic de rusine,base cu andruch,funeriu,udrea!Plecati nenorocitilor in Congo

30 iunie 2012 11:39

Bunul,omenosul,securistul base Bravo Annita!Bravo Carol! Astia ai lui base sunt nistebanditi,impostori si teroristi!

30 iunie 2012 11:37

annita Draga Pasarica,sau tuturica,in fine..securist de omenie de la Romania Libera, care te afli la lucru si dai mesaje pro-basiste si anti Ponta pe internet pe banii nostrii,ai contribuabililor,trebuie sa sti ca in curand,ffff.curand vei manca PUSCARIA,pentru POLITIA POLITICA pe care ai facut-o de 8 ani in slujba Strambului!!!Lucrarea lui Ponta este ORIGINALUL ceilalti sunt epigonii.El a lucrat din partea statului roman la redactarea statutului Curtii Penale Internationale!!!! Comisia este ilegala ,iar actele sale au fost premeditate (vezi re.Nature -Andruch si funeriu),substituindu-se adevaratei Comisii (de etica) a Min.Inv. ce trebuia sa faca verificarea!Impostura la rang de lege ,asta este regula in logica lui base!!!!!

30 iunie 2012 11:34

carol Comisia nu a fost cea legal prevazuta inca de ministrul baba a autoriza tezele, decat cele sustinute dupa aprilie 2012! Comisia a facut o ilegalitate ,substituindu-se (la ordinul lui base) comisiei de etica care ,legal avea acest drept!!!!! Asa ca ,securisti de baza ,basescieni ce sunteti ,ati sarit rapid ,facand insa o greseala, di ntr-o insuficienta informare,si va-ti DECONSPIRAT si C O M P R O M I S! Faceti parte din GARDA PRETORIANA a lui base si regimului lui! Rusine impostorilor securisti!

30 iunie 2012 11:31

nelu Pușcăria pentru amîndoi ,în prima fază .pop-grăjdaru pus să șteargă la popou un prim ministru ce fură din banul public 15% prin acea copiere ..Pe urmă premierul ponta că a uzat de prerogativele președintelui ,nu a respectat Art 80 din Constituție .A obținut foloase materiale de pe urma unui plagiat în doctorat.A făcut trafic de influiență pentru obținerea majorității parlamentare .

30 iunie 2012 11:19

hui Ok, deci comisia nu a avut cvorum, si da, la orice ora se poate invoca faptul ca sunt coordonati politic, ca de, de 20 de ani ati politizat tot ce misca, nu doar usl ci si restul au facut acelasi lucru. Dar cand si un om de pe strada is da seama, avand in fata cele 3 lucrari, ca sunt copiate, pentru ce mai invocam 1000 de comisii? Unde e bunul simt si respectul? Ce ma poanta te-a pus chioru` sa copiezi sau ai facut-o tu de buna voie si nesilit de nimeni (ca luai 15% la salariu)? Acuma de ce nu esti barbat sa recunosti ca chioru te-a prins in offsaid?

30 iunie 2012 11:02

hui Ok, deci comisia nu a avut cvorum, si da, la orice ora se poate invoca faptul ca sunt coordonati politic, ca de, de 20 de ani ati politizat tot ce misca, nu doar usl ci si restul au facut acelasi lucru. Dar cand si un om de pe strada is da seama, avand in fata cele 3 lucrari, ca sunt copiate, pentru ce mai invocam 1000 de comisii? Unde e bunul simt si respectul? Ce ma poanta te-a pus chioru` sa copiezi sau ai facut-o tu de buna voie si nesilit de nimeni (ca luai 15% la salariu)? Acuma de ce nu esti barbat sa recunosti ca chioru te-a prins in offsaid?

30 iunie 2012 11:02

piratul acest guvern este asa de penibil incat nici nu sti ce sa faci , sa razi sau sa plangi ca ne conduc.

30 iunie 2012 9:32

Vasile Pulica asta , vrea sa-l scape pe Ponta cum a vrut ala de la Inspectoratul din constructii sa-l scape pe Nastase de puscarie. Rusine ma porcilor, va vede o tara intreaga cum faceti smecherii. Comunistii lui Iliescu erau mai subtili nu ca voi.Voi sunteti prosti rau si atunci ai bai mare.

30 iunie 2012 8:51

Un alegator Lui Cornel- Excelent. Maimutoii astia politici nu intelec ca o problema morala nu se poate acoperi cu argumente specifice justitiei. Cum poate Ponta sa creada ca teza cu pricina plagiata su "coordonarea" unui de acum dovedit infractor, mai poate fi considerata de mediul academic? Indivizi de genul lor nu pricep ca "pot sa minta pe toata lumea, pot sa minta mereu, dar nu pot sa minta mereu pe toata lumea"?

30 iunie 2012 7:25

plai cu boi un nenorocit ca toti cei din aceasta adunatura numita usl=PSD+PNL+PC=banda de talhari,hoti si mafioti care au jefui distrus si devalizat tara----ACEASTA BANDA DE MAFIOTI DE CAND AU LUAT PUTEREA CU JAPCA ----ZILNIC AU INCALCAT LEGEA-----PANA CAND ISI MAI BAT JOC DE NOI ACESTI NENOROCITI ----usl=UNIUNEA SECURISTO LEGIONARA

30 iunie 2012 7:12

cornel Ministrul POP trebuie sa-si dea si el demisia pentru imixtiune POLITICA in treburile societatii academice si incercarea nerusita de a comanda concluziile comisiei Oare nu se pricepe de catre politicieni ca NU MAI MERGE ca inainte si societatea in ansamblul ei(si nu partidele de diverse coloraturi)nu mai accepta minciuna si impostura ?

30 iunie 2012 5:38

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.