Deși statul în casă ne ajută să ne protejăm de pandemia cauzată de noul coronavirus, lipsa timpului petrecut în aer liber ar putea modifica riscurile de a ne îmbolnăvi în alte feluri, relatează BBC.

În ultimele două luni un procent semnificativ din populația lumii a fost izolată în locuințe, fiind permis ieșitul afară doar pentru cumpărarea de produse esențiale și urgențe medicale. Deși acest lucru a redus probabilitatea de a fi expuși coronavirusului, ar putea avea și efecte mai puțin vizibile asupra sistemului imunitar făcându-ne mai vulnerabili la a contracta alte infecții.

Unul dintre cele mai evidente exemple este producerea vitaminei D în piele ca urmare a expunerii la razele UV. Această doză zilnică de vitamina D ajută la întărirea oaselor și a dinților dar are un efect și asupra celulelor sistemului imunitar.

Oamenii de știință investighează acum dacă suplimentele de vitamina D ar putea reduce riscul dezvoltării unor complicații grave asociate cu COVID-19.

Vitamina D și COVID-19


Mai devreme în cursul lunii cercetătorii de la Colegiul Trinity din Dublin au publicat un studiu care sugerează că populațiile europene în rândul cărora au fost înregistrate cele mai mari rate de deces din cauza COVID-19, printre care Italia și Spania, au printre cele mai scăzute niveluri de vitamina D.

Poate părea contraintuitiv, dată fiind clima însorită din țările respective, se crede că schimbările în stilul de viață care i-au făcut pe oameni să petreacă mai mult timp înăuntru, combinate cu folosirea mai răspândită a cremelor de protecție solară în aceste țări, ar putea fi responsabile pentru nivelurile scăzute de vitamina D.

Integral pe HotnewsComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.