Plaurile de relaxare ale restricțiilor au fost date peste cap de numărul mare de infectări din ultimele zile. În funcție de ele, Guvernul va stabili ce se va întâmpla de la 1 iulie. Astăzi Guvernul trebuie să stabiliească cu exactitate dacă începând cu data de 1 iunie se vor redeschide restaurantele și se va impune măsura distanțării între mese de doi metri și dacă vor fi eliminate restricțiile în cazul teraselor.

Luni Executivul va trebui să ia decizii legate de evenimentele care au loc în interior, dacă acestea se pot desfășura cu număr mai mare de 20 de persoane și dacă cele din exterior se pot desfășura cu peste 50 de persoane, anunță ANTENA3. Tot luni, reprezentanții Guvernului trebuie să ia o decizie importantă pentru foarte mulți artiști din România, și anume dacă sălile de spectacole și teatrele se vor deschide după data de 1 iulie.

Toate aceste planuri făcute până acum de Executiv ar putea fi date peste cap de numărul mare de infectări, din ultimele două săptămâni, iar ministrul Sănătății a anunțat că se pot lua măsuri de restricții zonale. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat de noi cazuri 291 de coronavirus, a a anunțat Grupul de Comunicare Strategică, citat de CAPITAL. În total, până pe 28 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 26.313 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.814 au fost declarate vindecate și externate.
 
Evoluţia epidemică din ţara noastră a devenit îngrijorătoare, după numărul de noi cazuri, decese şi pacienţi în stare gravă, astfel încât tot mai mulţi medici sunt de părere că asistăm deja la un al doilea val de infectări în anumite judeţe ale ţării, anunță ADEVĂRUL. Evoluţia pandemiei de COVID-19 în România a continuat într-un trend negativ în ultimele zile, fiind observată nu doar o creştere a numărului de îmbolnăviri, dar şi a numărului de decese zilnic, cât şi a pacienţilor în stare gravă.

În acest context, dar şi ţinând cont de faptul că în ultima perioadă mai multe spitale din ţară au anunţat că sunt aproape de capacitatea maximă de internare a pacienţilor cu COVID-19, unii medici sunt de părere că asistăm deja la un val secund de infecţii, în special în anumite zone ale ţării. Medicul Virgil Musta, specialist în cadrul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, unul din spitalele care au înregistrat una din cele mai ridicate rate de vindecare a pacienţilor COVID-19, este de părere că numărul ridicat de cazuri înregistrat în ultima săptămână ne arată că aşa-numitul val secund al pandemiei a început deja să lovească în unele judeţe din ţară.

„Asistăm deja la un val doi în anumite zone ale ţării. Dacă ne uităm la Braşov, numărul de cazuri este mai mare decât în perioada acută a pandemiei. Noi, în judeţul Timiş, din fericire, stăm bine, avem un număr foarte mic de cazuri, dar dacă nu vom fi precauţi şi nu vom înţelege că trebuie să respectăm regulile, sigur vom avea şi un al doilea val. Sunt zone în ţară în care numărul de cazuri a crescut chiar alarmant, cum sunt Braşovul, Bucureştiul, unde riscul de sufocare a sistemului de sănătate este deja prezent. Asta din cauză că oamenii nu înţeleg că există virus, că există transmitere, că trebuie să respectăm regulile şi că dacă nu le respectăm riscăm să ne relaxăm cu reguli mai stricte”, a precizat acesta, citat de UNIVERSUL.

Experţii susţin că în perioada următoare curba infectărilor cu noul coronavirus va continua să crească şi că autorităţile, dar şi mediul de afaceri ar trebui să privească cu mare precauţie relaxarea suplimentară a restricţiilor ce previn răspândirea acestei boli.

Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă cu privire la numărul crescut de infectări cu coronavirus, anunță ANTENA3. Nelu Tătaru roagă populația României să respecte regulile de igienă și distanțare socială. ”De două săptămâni și jumătate suntem într-o creștere de cazuri. Dacă la început a fost o creștere timidă, în ultimele zile am avut și creșteri peste 300-400. Suntem într-un moment de transmitere comunitară accentuată.

Au fost momente în serile trecute unde am transferat pacienți din Ploiești la București. Suntem într-un moment în care gestionăm trei etape de relaxare, weekenduri prelungite și o respectare parțială a măsurilor de distanțare socială. În acest context, avem această creștere a cazurilor. Avem anchete în desfășurare în toată țara.”, spune ministrul Sănătății.

Și secretarul de stat în Ministerul de Interne a vorbit la DIGI24 despre majorarea numărului de cazuri pozitive cu coronavirus. Șeful DSU i-a avertizat pe cei are i-au în derâdere acest virus. „Aceste cazuri există, cine nu crede, să caute pe cei care s-au externat și care erau simptomatici. Să spună ei cum s-au simțit când erau în spital. Am văzut în ultima perioadă, unele televiziuni au arătat interviuri cu oameni care au zis clar: n-am crezut și uite că am ajuns și intubat.

Atât de greu vorbeau, respirau greu. Asta nu se înțelege, nu e o gripă obișnuită. Acolo treci prin ea, te vindeci, ai plecat, majoritatea trec prin gripă foarte simplu. Aici vedem că la majoritatea lasă sechele, lasă sechele pulmonare serioase”, a precizat secretarul de stat.

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a vorbit, la REALITATEA, despre numărul mare de cazuri coronavirus din ultimele zile. El este de părere că acesta nu este „valul doi“ ci sunt doar efectele relaxării și chiar și efectele unor unor declarații al unor lideri politici iresponsabili, care au îndemnat oamenii să nu mai respecte regulile.

"Nu a trecut inca primul val. Nu e corecta definirea 'valul 2'. Nu e vorba de un val 2. Ca sa fie un val 2, trebuie sa treaca primul val care inca nu a trecut. Ce se intampla in Romania e intr-o oarecare masura firesc. Romanii au fost supusi la masuri restrictive greu de acceptat, desi am avut un plan de relaxare in trepte, un plan care sa permita reluarea activitatilor in ordinea descrescatoare a riscului, exista o relaxare si o atitudine de neglijare a pericolului.

Aceasta atitudine a fost generata si de foarte multe luari de pozitii din partea unor lideri politici iresponsabili care au indemnat oamenii sa nu respecte regulile, care au bagatelizat pericolul si i-au determinat pe multi sa nu perceapa la adevarata gravitate riscul epidemiei.", a spus Ludovic Orban.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Considerați că este cazul ca de la 1 iulie să fie introduse noi măsuri de relaxare a stării de alertă?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.