Tensiunile din ce în ce mai mari de pe arena internațională îi fac pe strategii militari ai marilor puteri să evalueze permanent chiar și cele mai teribile scenarii, de pildă o confruntare militară cu arme convenționale între cele mai mari forțe militare din lume, NATO și Rusia.

Uneori, aceste scenarii ajung și la cunoștința marelui public prin intermediul unor think-tank-uri și publicații specializate în probleme militare sau economice , precum globalfirepower.com, RAND Corporation sau Bussines Insider. Toate datele disponibile arată că Rusia este un adversar extrem de periculos pentru NATO, iar Kremlinul a reînceput, de ani buni, să aloce sume uriașe pentru programele sale militare.

„În timpul Războiului Rece, bugetul apărării a reprezentat aproape jumătate din cheltuielile totale ale țării. Acum, cheltuielile militare reprezintă un procent mai mic. în ciuda acestor diferențe procentuale uriașe față de anii ’80, bugetul rusesc al apărării este din nou în ascensiune. Din 2006 până în 2009, bugetul apărării a sărit de la 25 de miliarde de dolari la 50 de miliarde de dolari, susține Business Insider. O altă sursă afirmă că bugetul pentru apărare a urcat la 90 de miliarde de dolari în 2013”.

Integral pe Evenimentul ZileiComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.