Toți românii trebuie să aibă mare grijjă. Sâmburii de mere, pere, caise şi migdale au în consistența lor acid prusic (cianură de hidrogen). Toxicitatea este foarte periculoasă atunci când sunt sparţi şi intră în contact cu apa, deci şi în timpul mestecării.

Doar un sfert de gram de cianură este suficient pentru a provoca o moarte rapidă şi dureroasă, trag un semnal de alarmă specialiștii. Dozele din sâmburi sunt totuşi atât de mici încât nu prezintă niciun pericol, capacitatea ficatului fiind mai mult decât suficientă pentru a le face faţă.

Sâmburii, un mare pericol

Sâmburii unor fructe pot prezenta totuşi un risc. Acum câţiva ani, în Olanda, un cercetător în domeniu a avertizat consumatorii împotriva cantităţii mari de cianură din migdalele amare şi unii sâmburi de caise. La adulţi, consumul a 30 de grame de sâmburi de caise sau de migdale amare poate fi mortal, iar dozele periculoase sunt bineînţeles mai mici la copii.

Sâmburii de caise şi migdalele amare se vând în comerţ, fiind folosite şi ca suplimente pentru gust, de exemplu în pricomigdale. Cantităţile sunt însă foarte mici şi supuse unui control strict, care verifică dacă a fost eliminată „otrava”.


Comentarii

Minciuni În primul rând, așa zisul acid prusic menționat de fătuca asta care scrie articolul ăsta amenințător, nu e cianură de hidrogen. Eu îmi amintesc din cunoștințețe mele de cultură generală că sîmburii de mere conțin cianură de potasiu dar în proporție mică și ca atare nu sunt periculoși pentru om. Cianura de potasiu e o otravă letală puternică. Pentru ca un om să moară din consum de sămburi de mere, ar trebui să consume o cantitate mare din acei sâmburi, iar asta e cam greu de realizat. La sâmburii de caise, dacă ei conțin cianură de potasiu, la fel pentru a cauza moartea omului care consumă acei sămburi e nevoie de o cantitate mare, așa că...autoarea ne sperie aiurea de pomană. Unde și mai punem faptul că ea confundă cianura de potasiu care e otrava letată, cu cianura de hidrogen, care din câte știu eu nu există, sper că nu mă-nșel.

7 iulie 2020 20:26

Marius Ivanescu Tu daca ai mancat samburi de caise cu cacat la viata ta, nu ai patit nimic, fericitule. Felicitari! Si nu uita, cacatul e antidotul. Cu respect, MI

7 iulie 2020 20:14

GG 30 de grame de sâmburi sunt o doză letală?! Mă cam îndoiesc! Am mâncat foarte muți sâmburi de caise in viața mea și n-au fost consecințe!

7 iulie 2020 14:04

Viorica Labinski Vraja mării... sâmburii de migdale si caise au foarte multa vitamina B17 care este foarte eficienta contra cancerului (daca se consuma nu mai mult de 3 samburi pe zi)... iata de ce industria farmaceutica va sperie cu astfel de articole prin ziare!

7 iulie 2020 12:34

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.