Numărul noilor infectări zilnice cu noul coronavirus continuă să fie imens, chiar şi dublu faţă de cel înregistrat în luna aprilie, în primul vârf al pandemiei. Şi numărul deceselor este unul important. Tocmai din această cauză, Executivul decide astăzi prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, pe întreg teritoriul țării.

Guvernul se reunește miercuri în ședință extraordinară pentru a discuta prelungirea stării de alertă, precum și adoptarea raportului privind perioada stării de urgență, au declarat surse guvernamentale pentru DIGI24. Înainte de ședința executivului va avea loc și o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență unde vor fi analizate eventualele propuneri pentru perioada următoare.

Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, pe întreg teritoriul României. G4MEDIA precizează că în conformitate cu decizia CCR, dar și a legii aflate în vigoare, prelungirea stării de alertă se face fără acordul Parlamentului. De asemenea, documentul nu va putea fi modificat de Parlament.

Este a doua prelungire a stării excepţionale pe care Guvernul Orban o decide. CURENTUL susține că hotărârea nu va include restricţii suplimentare, pe lângă obligaţiile aflate în vigoare, cum ar fi purtarea măştii în spaţiile închise, închiderea restaurantelor, cinematografelor şi sălilor de spectacole.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru anunțase încă de luni seară că prelungirea stării de alertă, după 15 iulie, este „aproape iminentă” iar Guvernul estimează că în următoarele 14 zile se vor înregistra între aproximativ 500 și 700 de noi cazuri de COVID-19 în România, amintește UNIVERSUL. El a precizat că evoluția epidemiologică nu indică necesitatea reinstaurării stării de urgență.

„În acest moment nu avem evoluție pentru o stare de urgență. Noi suntem pregătiți pentru 14 zile să avem o evoluție fluctuantă, cu creșterea numărului de cazuri, poate un 500, 600, 700, cu alternanță, în funcție de numărul de recoltări, de anchetele în desfășurare, dar prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie e aproape iminentă“, anunțase Tătaru.

În acelaşi timp, preşedintele Klaus Iohannis a lansat un atac virulent la adresa PSD, în contextul creşterii numărului de români infectaţi cu COVID-19, în paralel cu tergiversarea de către social-democraţi a legii carantinei şi izolării iniţiate de Guvern, anunță ADEVĂRUL. „Sunt siderat de felul în care PSD a reacţionat şi reacţionează în Parlament acum, când este în discuţie o lege foarte importantă, legea care reglementează izolarea persoanelor bolnave şi carantinarea persoanelor”, a afirma preşedintele, argumentând că motivul pentru care Guvernul nu a venit mai devreme cu această lege este că a aşteptat argumentele Curţii Constituţionale.

„Vă spun drept – este extrem de trist, este şocant, fiindcă această tergiversare, prin care PSD probabil vrea să pară important sau interesant, poate să coste viaţa a zeci, Doamne fereşte, poate chiar a sute de român”, a mai adăugat Iohannis, citat de COTIDIANUL. În încheiere, preşedintele şi-a reluat apelul către Parlament: „Finalizaţi discuţiile! Aprobaţi o formă bună pentru această lege! Altfel, veţi fi, moralmente, răspunzători de moartea poate a zeci sau chiar a sute de români! Acest comportament, această tergiversare este intolerabilă”, a conchis şeful Statului.

Pe de altă parte, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că preşedintele Klaus Iohannis susţine încălcarea drepturilor şi libertăţilor românilor şi "şantajează Parlamentul", vrând să ascundă astfel că Executivul a pierdut controlul asupra pandemiei, din cauza propriilor prostii, constată ANTENA3. „Nu vom ceda șantajului și nu vom permite încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Soluția este o lege clară, aplicabilă și care să nu permită abuzuri. Asta vom și face!", a scris preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, marţi, pe pagina de Facebook.

Și președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, socotit unul dintre cei mai buni juriști din PSD, arată ROMÂNIA LIBERĂ, a declarat, marți, că "pandemia nu poate fi invocată pentru a omorî democrația". „Nu acceptăm ca Iohannis să ne dea lecții, nu acceptăm șantajul", a mai spus Robert Cazanciuc, drept răspuns la acuzația lansată de șeful statului, conform căruia PSD ar tergiversa aprobarea proiectului de lege care ar urma să reglementeze carantinarea și spitalizarea persoanelor infectate cu coronavirus.

Declarațiile lui Iohannis, Ciolacu și Cazanciuc au fost făcute, marți, în timp ce la Senat proiectul de lege nu a ajuns încă în dezbaterea plenului. În schimb, la Camera Deputaților, proiectul de lege fusese aprobat, cu modificări față de varianta propusă de Guvern, încă de joi seară.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că decizia Guvernului de a prelungi cu 30 de zile starea de alertă este corectă sau erau necesare noi măsuri de relaxare?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.