Atât ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, cât și premierul Ludovic Orban au dat asigurări că vor crește pensiile începând cu 1 septembrie, însă în niciun caz cu 40% pentru că nu sunt suficienți bani la bugetul de stat. Cel mai probabil procentul vizat va fi de 14%, orice augumentare a acestuia fiind greu de gestionat pentru executiv.

„Pensiile vor creşte de la 1 septembrie, dar discutăm mai multe scenarii şi fiecare va fi prezentat către premier şi către Guvern cu riscurile aferente. Acele riscuri trebuie ştiute de toată lumea. Aşa cum este construită Legea pensiilor, fără sursă de finanţare, cu această presiune pe termen scurt şi pe anul viitor, este nesustebanilă, crează probleme de sustenabilitate României în următorii ani.

Eu voi prezenta scenariile pe care le putem finanţa în situaţia în care suntem astăzi, cu cea mai mare criză economică din ultima sută de ani”, spunea Florin Cîţu în urmă cu ceva timp. Premierul, citat de EVENIMENTUL ZILEI, a explicat şi care ar fi impactul aplicării legii adoptate de PSD cu privire la majorarea punctului de pensie, el arătând că este vorba despre un impact bugetar de 52 de miliarde de lei pentru anul 2021 şi de aproximativ 83-84 de miliarde de lei pentru anul 2022.

Pensiile ar putea fi mărite doar cu 14% de la 1 septembrie, nu cu 40% așa cum prevede legea, susține ANTENA3. Guvernanții susțin că doar atât își permite economia României în acest moment, în condițiile în care țara trece printr-o criză sanitară și printr-una economică. Încă nu se știe când va fi acordat restul de 26%. Se cunoaște doar termenul limită la care banii ar trebui să intre în contul pensionarilor și anume 2022.

Mărirea pensiilor în România a reprezentat și reprezintă un subiect de interes major, iar Călin Popescu Tăriceanu atrage atenția, în mediul online, că ”Guvernul Iohannis-Orban” nu face altceva decât să ”testeze” populația cu ajutorul ”mediei aservite”. Potrivit liderului ALDE, citat de GÂNDUL, se dorește o mărire cu doar 14% la sută a pensiilor, în contextul în care exista promisiunea PNL că va fi exista o creștere cu 40 %.

Dar, consideră Tăriceanu, în contextul în care situația economică va fi din ce în ce mai dificilă, guvernul Orban trebuie să înțeleagă că economia României nu va mai funcționa doar prin ”ordine și decrete militare”. „Guvernul Iohannis-Orban testează prin media aservită varianta măririi pensiilor doar cu 14% și nu cu 40% așa cum prevede legea. Probabil vor să vadă dacă mămăliga stă să explodeze…“

Și totuși câți pensionari are astăzi România și mai ales la cât a ajuns pensia medie? Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că la sfârșitul lunii iunie a anului curent au fost înregistrați 4.943.460 pensionari, în scădere cu 0,5% comparativ cu perioada similară a anului 2019. Pensia medie este acum de 1.339 lei, luându-i în calcul și pe cei cu pensie anticipată, conform JURNALUL NAȚIONAL. Din totalul pensionarilor 3.872.229 s-au pensionat pentru limită de vârstă, dintre care 2.242.933 femei, iar pensia lor medie este în prezent de 1.501 de lei.

Pensie anticipată au primit, în luna iunie 2020, un număr de 15.723 persoane (1.711 lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 86.300 de persoane (1.226 de lei pensia medie) şi pensie de invaliditate 475.593 persoane (pensie medie de 688 lei), dintre care 46782 persoane pentru gradul I de invaliditate (560 lei, pensie medie), spun cei de la Casa de Pensii. Tot în luna iunie, 493.379 persoane (701 lei pensia medie) ai primit pensie de urmaș, în timp ce ajutor social au primit 236 pensionari (328 de lei în medie).

Spre comparație, pensiile de serviciu din Serviciile Secrete au costat peste 338 de milioane de lei în primul semestru din 2020, cu 6,84% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, reiese dintr-o analiză ECONOMICA.NET pe baza datelor primite de la Casa de Pensii Sectorială a SRI. Sub 10.500 de oameni au încasat pensie de serviciu de la Casa de Pensii Sectorială a SRI în iunie 2020, în creştere nesemnificativă faţă de valoarea lunii iunie 2019. Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete se plătesc doar de la bugetul de stat.

Pensia de serviciu medie din Serviciile Secrete se apropie de 5.385 de lei brut lunar în primul semestru din 2020 şi este cu doar 5,5% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2019, reiese din informaţiile trimise exclusiv pentru Economica.net de Casa de Pensii Sectorială (CPS) a SRI.

Noua lege a pensiilor, aprobată de Guvernul Dăncilă în vara anului 2019, prevede înlocuirea punctului de pensie cu valoarea punctului de referinţă în anul 2021. Schimbarea formulei de calcul a pensilior din toamna anului 2021, când potrivit noii legi a pensiilor punctul de pensie va fi înlocuit cu valoarea punctului de referinţă, va genera recalcularea tuturor pensiilor aflate în plată, susţin specialiştii CONTRIBUTORS.

Mai precis, explcă ADEVĂRUL, noua formulă este: Pensie = Număr puncte * Valoarea punctului de referinţă, unde valoarea punctului de referinţă este o variabilă egală cu valoarea punctului de pensie împărţită la 25, stagiul mediu de cotizare al pensionarilor din prezent.

Practic, în locul împărţirii punctajului total la stagiul complet de cotizare, noua formulă propune împărţirea celui de-al doilea factor, punctul de pensie la un stagiu mediu de cotizare rezultând indicatorul numit punct de referinţă. Deşi dispare variabila indice de corecţie din calculul pensiei, acest lucru este mai mult decât compensat de faptul că împărţirea se va face la 25 şi nu la stagiul complet de cotizare, pe net rezultând beneficii mai ridicate.


Comentarii

@v Mai V tu si multi ca tine nu au inteles"jmecheria pensiilor speciale". Specialii nu intra la pensie ca MURITORII de rand, adica ca tine sau ca mine. In PENSIILE SPECIALILOR sunt DOUA LUCRURI nu NUMAI NECONSTITUTIONALE ( ca doar conform constitutiei ar trebui sa FIM EGALI in fata UNEI LEGI, chiar si a pensiilor) ci si FARA cel mai elementar BUN SIMT al celor care le-au CONCEPUT. 1) Pensiile LOR se calculeaza ca procent din SALARIU BRUT ( mult mai mare decat cel net), prin urmare creste SALARIUL la cei care lucreaza in acel domeniu (bugetar= justitie,militie,armata parlamentari etc) CRESTE SI PENSIA .SPECIALULUI. Ei nu asteapta ca prostii ca o fi 40% sau nu o fi. 2) Cealalta NEDREPTATE ca PENSIA LOR nu se calculeaza ca la ceilalti muritori. Sta-le-ar in gat la toti astia!

12 august 2020 15:46

ovi Beliti p.la daca nu mariti pensiile cu 40%. Orbane poti sa-ti faci bagajele ca nu te mai voteaza pensionarii , nici cei cu pensii de zeci de mii de lei. Ai mintit ca vei respecta legea??????

12 august 2020 7:29

v Eu cred ca nu trebuie marite toate pensiile cu acelasi procent, deoarece 10% din 15000 de lei este o suma si 10% din 750 este o alta suma. Nu vreau sa "insist" asupra "meritelor" judecatorilor, procurorrilor, parlamentarilor si a tot felul de sefi, dar cred ca nu trebuie sa fie o asa mare diferenta intre pensionari. La fel trebuie delimitat, cei care au muncit o viata si cei cu ajutoare, etc

12 august 2020 0:33

Socotitorul Socoteala a fost facuta pentru 5 milioane angajati si 5 milioane pensionari. Daca sunt 6 milioane de angajati atunci nu se ia din Buget nimic. Numai ca ei spun ca din CAS se platesc si alte cheltuieli ( concedii de boala, ajutoare sociale, cheltuieli de deces , pensii de urmas ) etc care pot sa fie uneori mari. De exemplu cheltuieli de imormantare ajung la nivel de tara cam 500 000 000 lei/an

11 august 2020 18:43

Socotitorul Sa facem o socoteala : Statistica zice ca sunt aproape 5 000 000 pensionari si ca pensia medie este 1339 lei/luna. Tot ea zice ca Salariul Mediu Brut pe economie este 5429 lei/lua din care se ia pentr CAS ( Asigurari sociale, adica pensii) 25% corespunzator o contributie medie de 1357 de lei. Prin URMARE de pe MARTE se vede ca DACA NUMARUL ANGAJATILOR este tot 5 000 000 se poate da o pensie medie de 1357 lei/luna. Adica mai mare decat este acum. FARA SA SE BAGE MANA IN BUGETUL STATULUI. Mi puneti la socoteala ca ar fi spe 6 000 000 de anjajati. adica cu vreo 20% mai multi decat pensionarii. O logica de clasa a IV-a primara zice ca FARA SA BAGE MANA IN BUGETUL STATULUI, numai din CONTRIBUTII, se pot MARI PENSIILE CU 20%.

11 august 2020 17:16

Socotitorul Daca ati TAIA PENSIILE SPECIALILOR si ati lua ceva din Bugetul statului ati putea, liberalilor, sa mariti pensiile cu 40%. Nu uitati, si-n special tu CATULE care ar trebui sa pui mana pe carte ca esti habarnist, ca-n calculele de mai sus nu s-a tinut SEAMA DE FAPTUL ca toate pensiile peste 2000 lei/luna sunt taxate cu 10% care merg tot la bugetul de stat. Numai din impozitarea acestor pensii se poate acoperi ACUM o suma de 120 lei/luna pentruu fiecare pensionar. Dar dupa cresterea cu 40% vor fi multe pensii impozitate, deci suma poate fi 170 lei/luna. DE la PENSIILE SPECIALILOR ( daca se taie la toti sunt 9 miliarde de lei), adica inca 150 lei/luna pentru fiecare pensionar ( INCLUSIV ALA SPECIAL pentru pensia pe contributivitate). Deci 170+150 =320 lei/ Sa adaugati la 1357 si va da 1677 lei/ luna. Pana aici nu se BAGA mana in BUGETUL de stat.Ori pensia medie dupa majorarea cu 40% ar fi 1862 lei. Un efort BUGETAR de 200x 5 000 000 x 12 = 12 miliarde de lei. PE UN AN INTREG!!!!. Nu este o CATASTROFA! O sa sa va COSTE la ALEGERI pentru ca nu STITI SA FACETI socoteli corecte.

11 august 2020 17:16

pensionar Cei care va supravegheaza sa munciti iau o pensie medie de 5400 lei/luna, iar voi tampitilor care mai stati in aceasta tara veti lua o pensie medie de 1300 lei/luna. Adica cum s-ar spune un securist ia o pensie de 4 ori mai mare decat un om al clasei muncitoare. Ce zice partidul comunist transformat in PSD de aceasta isprava? Si stati ca in justitie diferenta este si mai mare!

11 august 2020 16:32

Socotitorul Bine ca PENSIILE SPECIALILOR pot sa creasca de cate ori cresc SALARIILE. Nimeni nu intreaba daca e CONSTITUTIONAL sa NU ca aceste pensii sa creasa din PIX fara sa aiba legatura cu CONTRIBUTIILE la Fondul de pensii. Halal sa-ti fie ROmanie, tara pusa pe destramare cu ajutorul POLITICIENILOR.

11 august 2020 15:14

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.