Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de ieri o hotărâre care prevede noi măsuri de limitare a răspândirii SARS-CoV-2. Acestea vizează spațiile și activitățile unde există un risc ridicat de infectare.

Masca de protecție va fi obligatorie și în spațiile deschise, în anumite intervale orare, care vor fi stabilite de autoritățile județene, iar localurile cu terasă vor fi deschise doar până la ora 23.00. Mai exact, explică UNIVERSUL, „vor fi interzise comercializarea și consumul produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate între orele 23.00 și 06.00”. Sălile de jocuri de noroc vor fi și ele închise în același interval.  

La plajă este obligatorie o distanță de cel puțin 2 metri. Distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici), precizează PROTV. Toate aceste măsuri trebuie aprobate de Guvern, înainte de a fi puse în aplicare.

Limitarea programului cluburilor și teraselor în anumite zone, reguli clare de distanțare pe plaje și introducerea obligativității purtării măștilor în spațiile deschise aglomerate, în anumite zone, sunt măsuri care ar putea fi introduse din 1 august, a anunțat încă de ieri dimineață premierul Ludovic Orban, citat GÂNDUL. El a spus că este analizată propunerea ca obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise să poată fi luată de autoritățile locale.

Comitetul justifică noile decizii şi spun că acestea au fost luate „ţinând seama de analiza factorilor de risc privind managementul situaţiei de urgenţă generată de virusul SARS-CoV-2, pe teritoriul României la data de 28.07.2020, realizată la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, luând în considerare creşterea exponenţială zilnică a numărului de persoane infectate, cu preponderenţă în anumite zone sau localităţi, care determină o presiune permanentă asupra capacităţii de gestionare a unităţilor administrativ – teritoriale şi a sistemului sanitar“, arată ADEVĂRUL.

Premierul Ludovic Orban a vorbit, miercuri dimineață, despre noile restricții ce au fost adoptate aseară de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus. Ludovic Orban, citat de DIGI4, a precizat că el este și șeful CNSU, dar că va analiza la nivel de Guvern dacă noile măsuri vor fi implementate în toată țara sau numai în anumite zone, aglomerate, dând ca exemplul litoralul, Capitala și județele cele mai afectate.

„Încă analizăm, încă purtăm discuții”, a răspuns Orban, întrebat dacă va adopta în Guvern măsurile întocmai cum au fost ele anunțate de CNSU. „Deocamdată nu s-a adoptat nicio măsură. (...) Este o propunere care a fost formulată de specialiști și care a fost adoptată de CNSU, dar ca propunere pentru modificarea hotărârii de guvern privind starea de alertă. Va fi pe ordinea de zi a ședinței de astăzi”, a subliniat premierul.

Măsuri chiar mai dure decât cele stabilite în Comitetul Național pentru situații de urgență sunt deja în aplicare în anumite județe, anunță REALITATEA. De exemplu, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeș a hotărât marţi impunerea unor măsuri suplimentare în acest județ, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Chefurile nu se vor mai putea întinde până dimineaţa, iar nuntaşii trebuie să uite de dansuri, hore şi sârbe. Limitările vizează şi alte activităţi, inclusiv cazinourile.

Pe lângă instituirea obligativitatăţii purtării măştii de protecţie de către toate persoanele aflate pe raza administrativ-teritorială a judeţului Argeş începând cu vârsta de peste 5 ani, în spaţii închise şi deschise, pentru grupuri mai mari de două persoane care nu locuiesc la aceeaşi adresă, măsură care intră în vigoare începând cu data de 30 iulie 2020, CJSU Argeş a dispus şi alte măsuri de limitarea a infectărilor.

Masca va fi obligatorie, începând de joi, în toate spațiile publice deschise și din Dâmbovița, care devine al doilea județ din România, după Argeș, care impune această regulă, anunță HOTNEWS. "Este un județ roșu, cu foarte multe contaminări", afirmă prefectul Aurelian Popa. Decizia a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, iar măsura intră în vigoare de joi și va fi valabilă pe tot parcursul zilei, în tot județul.

Medicul Alexandru Rafila a avertizat populația României, după ce numărul de noi infectări cu coronavirus a explodat, amintește ANTENA3. Reprezentantul OMS al României a spus că românii trebuie să evite locurile aglomerate, pentru a nu se ajunge la impunerea de noi restricții. „E important ca românii să evite locurile aglomerate ori de câte ori pot și susține că unul dintre cele mai periculoase sunt cluburile și spațiile unde au loc petreceri, fie ele cu distanțare . În aceste locuri, precum cluburile, există poate cel mai mare risc al infectării cu noul coronavirus, îndeosebi în perioada de vară.”, spunea Rafila.


Comentarii

Paiu Cristian E o minciuna acest virus.Se agita prea tare autoritatile pentru nimica toata.Daca exista acest virus,nu era de asemenea proportii.L-au inventat altii ca sa distruga populatia.Sunt multe ascunse.

30 iulie 2020 15:10

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.