Pentru milioane de români, achiziţia unei cutii cu măşti chirugicale de unică folosinţă este o cheltuială greu de suportat. Cei mai vulnerabili sunt pensionarii, dar şi salariaţii plătiţi cu salariul minim pe economie, care admit că îşi cumpără măşti la bucată pentru că nu-şi permit să plătească o cutie întreagă. Deşi Guvernul a promis măşti pentru persoanele defavorizate, sprijinul Executivului întârzie să apară.

Respectarea noilor reguli de purtare a măştilor, ar putea fi o provocare pentru români, mai ales că mulţi nu prea îşi permit să cumpere o cutie de măşti chirurgicale de unică folosinţă. Nu doar persoanele defavorizate ar putea întâmpina probleme, persoane care au intrat deja în vizorul Guvernului, ci şi românii plătiţi cu salariul minim.

O cutie cu măşti de unică folosinţă costă 70 de lei, ceea ce înseamnă 10% din pensia minimă şi 5% din salariul minim net pe economie.
Mulţi pesionari admit că nu şi-au cumpărat niciodată o cutie de măşti de la începutul pandemiei şi până în prezent.

''Nu am luat o cutie. Iau câte o bucată, pentru că nu îmi permit. Pensia e cum e şi nu îmi permit. Cu 70 de lei iei trei kilograme de carne şi mănânci o lună'', spune o pensionară.

Pentru angajaţii cu venituri mici, o soluţie mai accesibilă este masca reutilizabilă.
''Le speli, le calci, le sterilizezi şi le porţi. Chiar dacă nu avem posibilitatea să le cumpărăm, le putem confecţiona acasă'', spune o tânără.

Guvernul a anunţat recent că 2,3 milioane de persoane defavorizate vor primi câte 50 de măşti care ar trebui să le ajungă două luni.

Vizaţi sunt pensionarii care încasează pensia minimă şi care primesc ajutor social, dar şi persoanele cu handicap.

Până acum, nimeni nu a primit nicio mască de la Guvern
Banii au fost deja alocaţi pentru achiziţia de măşti din fondul de rezervă al Guvernului, însă licitaţia a fost contestată.

Pentru achiziţia de măşti, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 230 milioane de lei.


Comentarii

Oltean Vedeti cate autoturisme sunt in proprietatea celor cu salar minim pe economie, cat cheltuiesc pe bauturi si tigari, si o sa vedeti ca nu este chiar asa de neagra situatia din Romania. Cat despre cei care au pensii minime si nu lucreaza ceva, ca sa-si mai creasca veniturile sau despre cei care nu au pus mana pe carte, ca sa iasa din conditia de salariati cu minim pe economie - nu au decat sa se puna in fata oglinzii si sa se scuipe, nu sa stea cu mana intinsa la stat (indiferent de ce partid este la guvernare).

2 august 2020 4:47

Daniel Asta vrea acest guvern masca al lui ionhanis,să stoarca si ultimul leut de la romani.Sub pretextul covidului acesti corupti liberali dau tunuri pe care nici psd -istii nu si le - ar fi putut imagina. Nu credeam vreodata ca salvarea romaniei o sa vina de la psd.Iohanis sa -si ia guvernul si să se dupa in originile maternale ca au nenorocit tara.

1 august 2020 11:25

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.