Pensionarii vor primi în plus cea mai mare sumă pe care au primit-o vreodată, a anunțat ministrul finanțelor, în timp ce șeful său, Ludovic Orban, nu este atât de convins de acest fapt. Potrivit legii, pensiile ar fi trebuit să crească de la 1 septembrie cu 40%.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a explicat, vineri seară, că procentul de creştere al pensiilor va fi stabilit de Guvern, iar decizia este una politică. Potrivit NEWS.RO, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a fost întrebat, vineri seară, despre creşterea pensiilor şi a afirmat: ”Eu am spus că Ministerul de Finanţe a venit cu o propunere, decizia este una politică. Decizia finală, cu cât vor creşte pensiile de la 1 septembrie, 14 la sută, dacă aceasta va fi decizia, o vom acomoda din acest buget şi vom merge mai departe.

Toată situaţia economică este peste aşteptări. Aşa cum ne uitam în ianuarie, în martie, vedeam lucrurile negativ, economia a răspuns foarte bine, măsurile pe care le-am luat au avut impact pozitiv, vedem că sunt zone din economie unde se întoarce creşterea economică, vedem zone de consum, avem o creştere în continuare”, a declarat Cîțu, citat de PROTV.

Deși PSD a atacat din toată părțile PNL și a spus că liberalii nu vor mări pensiile, se pare că Guvernul va face acest lucru. Cel puțin asta susține consilierul lui Ludovic Orban, Virgil Guran. Acesta a dezvăluit și procentul cu care aceste venituri se vor mări. Guvernul ia în calcul o majorare de cel mult 15%, precizează CAPITAL.

Aceasta în ciuda afirmațiilor optimiste ale lui Florin Cîțu. Sunt în continuare scenarii de lucru și se fac analize la Ministerul Finanțelor Publice, explica sâmbătă seară ministrul muncii, Violeta Alexandru. Aceasta spunea că zilele următoare vom vedea aceste analize care sunt în lucru la Ministerul Finanțelor condus de Florin Cîțu. Violeta Alexandru a evitat să spună un procent, rezumându-se la a preciza că va fi o decizie care va fi luată în echipă, o decizie politică în ceea ce privește cuantumul creșterii punctului de pensie.

Este cunoscut scenariul creșterii cu 10%, care a fost lansat public chiar de ministrul finanțelor, amintește ANTENA3. De asemenea, Executivul luase în calcul și o majorare cu 14%, potrivit consilierului premierului Virgil Guran, dar și o creștere de 15 procente, un alt scenariu care a fost vehiculat pe surse. Prin urmare, premierul a precizat că vrea să vadă analiza ministrului finanțelor publice și, evident, prognozele instituțiilor financiare internaționale în ceea ce privește evoluția economiei românești, înainte să fie luată o decizie.

Deși legea prevede ca pensiile să se mărească cu 40% din luna septembrie, pandemia de coronavirus a dat toate calculele peste cap. Iar situația edte asemănătoare și în ceea ce privește alocațiile, susține COTIDIANUL „Pentru că situaţia economică este aşa cum o ştiţi, este cert un lucru. Vor creşte alocaţiile cu 20 la sută şi pensiile cu minim 10 la sută. Părerea mea este că în jur de 14 la sută va fi creşterea. Şi vom eşalona celelalte creşteri în viitor, ca să ajungem la ce a stabilit legea. Cert este că vor creşte, indiferent de situaţia în care ne aflăm. Sperăm că prin măsurile luate, unele criticate, să echilibrăm cât mai repede situaţia economică.

Vreau să mai fac o precizare. Sincer să fiu, am încercat să găsim o soluţie să mărim cu aceeaşi sumă la toată lumea. 300 de lei şi pentru cel care are 700 de lei şi pentru cel care are 3000 de lei. Nu am găsit soluţia constituţională şi puteam fi contestaţi. Ne-am fi dorit o astfel de măsură”, a declarat Virgil Guran la GÂNDUL.

Și ministrul Muncii a vorbit despre acest alt subiect sensibil: alocaţiile pentru copii. Mai precis, despre Ordonanța de Urgență pe tema alocațiilor, care, potrivit ministrului Muncii, în cazul în care PSD ar modifica-o, plățile destinate copiilor ar urma să fie blocate, arată NAȚIONAL. „Vom dubla alocațiile de așa manieră ca ele să fie acoperite de posibilitățile bugetului. Am parcurs procedură care trebuia parcursă pentru publicarea în Monitorul Oficial.
 
Dacă PSD face acest lucru (aduce amendament în Parlament pentru dublarea alocațiilor – n.red.), se vor opri plățile pentru copii, ca să înțelegem care este consecința. Din punctul nostru de vedere, începând de mâine, Ordonanța își are aplicare în practică. Asta înseamnă că ne apucăm de organizat sistemul de plăți pentru creșterea prevăzută în OUG. Orice măsură ia PSD, înseamnă oprirea, blocarea acordării de sume suplimentare în alocație conform OUG adoptată de Guvernul Orban”, a spus Violeta Alexandru.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.