Guvernul poate fi trântit şi în sesiune extraordinară. Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, cu unanimitate de voturi, sesizarea premierului Ludovic Orban pe tema conflictului dintre Guvern și Parlament, după depunerea de către PSD a moțiunii de cenzură.

Judecătorii au constatat că nu a existat un conflict juridic între Guvern şi Parlament în ceea ce priveşte depunerea moţiunii de cenzură şi au respins, pe fond, sesizarea liberalilor. Guvernul a reclamat la CCR un posibil conflict juridic de natură constituţională comis de PSD prin depunerea unei moţiuni de cenzură în sesiune extraordinară, amintește COTIDIANUL. Argumentul invocat de Ludovic Orban susţinea că sesiunea a fost convocată special pentru citirea moţiunii şi urma să fie votată în altă sesiune a Parlamentului.

Deși PNL a cerut PSD să amâne sau să programeze dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură până după pronunţarea Curţii Constituţionale, Parlamentul a fost convocat în 31 august, pentru acest vot. Atunci  însă nu a existat cvorum, astfel că nu s-a mai ajuns la vot, precizează GÂNDUL.

Magistrații CRR consideră că o moțiune de cenzură poate fi depusă și votată în sesiunea extraordinară. De asemenea, moțiunea poate fi depusă într-o sesiune și votată în altă sesiune, constată EVENIMENTUL ZILEI. Asta ar presupune că în Parlament poate fi continuată procedura, după ce pe 31 august social democrații nu au reușit să strângă numărul necesar de parlamentari pentru a ține ședința de plen în care urma să fie dezbătută și votată moțiunea de cenzură.

Premierul Ludovic Orban a declarat că decizia Curţii Constituţionale, conform căreia nu există conflict juridic între Guvern şi Parlament în privinţa moţiunii de cenzură, nu este una "nici în favoarea, nici în defavoarea PNL sau a Guvernului, este o decizie că ei au considerat că nu e conflict ca să nu se pronunţe pe fond, anunță REALITATEA.

„Nouă nu ne e frică, dacă PSD-ul vrea să continue procedura, s-o continue, îi aşteptăm. Până una-alta, le readuc aminte că nici măcar n-au fost în stare să asigure cvorumul", a afirmat Orban.

Președintele ALDE, senatorul Tăriceanu, consideră că ar fi necesară votarea moțiunii de cenzură, după ce CCR a respins, marți, sesizarea primită din partea Guvernului Orban. "Suntem în situaţia în care nu numai decizia CCR, dar şi analiza şi abordarea politică ar presupune votarea neîntârziată a moţiunii", a declarat, marți, senatorul Călin Popescu Tăriceanu, citat de ROMÂNIA LIBERĂ.

Însă PSD face tot posibilul să nu supună din nou la vot moţiunea de cenzură, constată ADEVĂRUL. Întrebat dacă partidul va merge mai departe cu votul pe moţiunea de cenzură după ce CCR a respins conflictul juridic între Guvern şi Parlament, liderul social-democraţilor a spus că aşteaptă motivarea Curţii şi apoi va fi o decizie în partid cu privire la oportunitatea continuării demersului. Dar motivarea CCR va fi publicată într-o lună. „Vom vedea şi parlamentarii care nu au votat pe ce funcţii şi liste se vor găsi, dacă ale PNL”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat care este opinia sa, ca președinte al PSD, Marcel Ciolacu, citat de JURNALUL NAȚIONAL a răspuns: „Nu aș vrea să am o opinie până nu citesc motivarea și până nu am discuție cu colegii mei, precum și o negociere cu celelalte forțe politice”.

Dar Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, tot ieri, cu 69 de voturi pentru și 2 împotrivă, ca partidul să nu facă alianțe la alegerile parlamentare programate la sfârșitul acestui an. Astfel, Pro România (Victor Ponta), PPUsl (controlat de Dan Voiculescu) și ALDE (Călin Popescu Tăriceanu) vor trebui să meargă în alegeri pe cont propriu. G4MEDIA afirmă că e pentru prima dată în istoria partidului când PSD intră în alegeri fără o politică de alianțe.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.