Pentru prima dată în istoria partidului, PSD a decis că nu va forma nicio alianță electorală. Astfel, Pro România (Victor Ponta), PPUsl (controlat de Dan Voiculescu) și ALDE (Călin Popescu Tăriceanu) vor trebui să meargă în alegeri pe cont propriu, notează G4MEDIA. PSD va merge singur în alegerile parlamentare care se vor desfășura în data de 6 decembrie, a anunțat, marți, președintele partidului, Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, decizia a fost luată ținând cont că nu au fost anunțate alianțe nici pentru alegerile locale.

„Am luat decizia, fiind ultima zi în care pot fi înscrise la Biroul Electoral Central acorduri de alianțe politice, ca PSD să meargă singur în aceste alegeri parlamentare. Foarte mult a înclinat faptul că nu am avut nicio alianță electorală pentru alegerile locale”, a spus Marcel Ciolacu, după ședința Consiliului Politic Național, conform COTIDIANUL.

Potrivit acestuia, din CPN fac parte, pe lângă președinții de organizații, și primarii de mari municipii și președinții de consilii județene, care, în prezent, sunt în bătălii locale cu celelalte formațiuni politice, iar aceștia nu au dorit alianțe pentru viitoarele alegeri.

În ciuda faptului că au avut loc consultări cu liderii ALDE și Pro România, s-a luat decizia să se formeze o alianță electorală doar pentru alegerile locale cu partidul condus de Victor Ponta, pentru formarea unor majorități pentru consiliile locale și județene, însă nu pentru alegerile parlamentare, susține ANTENA3.

Întrebat dacă a discutat cu parlamentari de la alte formațiuni politice să candideze la alegerile parlamentare din partea PSD, Ciolacu a spus că preferă să discute instituțional cu președintele partidului, nu cu parlamentari „la bucată”. „Prefer să discut instituțional cu președintele partidului și nu cu parlamentari la bucată”, a spus Marcel Ciolacu, referindu-se la ALDE.

Totuși, remarcă ADEVĂRUL, apoi a admis că i-a propus lui Călin Popescu Tăriceanu să candideze din partea PSD. „Am discutat cu domnul Tăriceanu. Eu nu o să fac greşelile pe care le-au făcut alţi lideri. Prefer să discut instituţional cu preşedintele partidului, şi nu parlamentari la bucată, cum face domul Orban. I-am făcut propunerea domnuluI Tăriceanu de a veni pe listele PSD.

Dânsul mi-a spus că e incorect să vină pe listele PSD”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat dacă liderul ALDE Călin Popescu Triceanu, va candida pe listele PSD la parlamentare.  Ieri, Călin Popescu-Tăriceanu scria pe o rețea socială că o posibilă candidatură a domniei sale pe listele PSD este un ”fake news”, amintește ROMÂNIA LIBERĂ.

În aceste condiții partidele Pro România, ALDE și PPU, care voiau o alianță cu PSD riscă să nu poată atinge pragul de 5% pentru a avea reprezentare în Parlament, afirmă NAȚIONAL. „Nu sunt numai lucruri bune în această decizie. Suntem mai vulnerabili. Va fi o luptă mai aprigă pentru intrarea în Parlament. Dacă mergeam sub o umbrelă mai largă, lucrurile ar fi fost mai ușoare”, a declarat Marcel Ciolacu. ProRomânia a fost înființat de Victor Ponta în vara lui 2018, racolând în special oameni de la PSD.

Ponta a pledat pentru o alianță a stângii, cu PSD și ALDE, dar care nu s-a concretizat din cauza resentimentelor legate de racolarea membrilor PSD. „Eu am susținut o alianță de stânga, dar dacă cei de la PSD nu doresc, nu se pune problema să faci ceva când nu se dorește. Eu și domnul Tăriceanu ne-am dorit o opoziție unită la parlamentare, decizia celor de la PSD v-o pot explica ei. Dacă nu se dorește, nu se dorește. Evident că nu ajută stânga, o să luăm bătaie separat, nu cred că nici PSD, nici Pro România o să bată PNL, e o realitate”, a afirmat președintele Pro România.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.