După două zile în care numărul de cazuri a crescut simțitor, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu exclude reinstituirea unor restricții. Acesta afirmă că efectul revenirii elevilor în băncile școlilor urmează să fie evaluat la finele acestei luni.

„Evoluția ne va arăta și măsurile, poate și restrictive care vor fi impuse. Noi sperăm să menținem acel platou, în jur de 1500, 1600, evaluarea să o facem nu numai zilnic, ci și săptămânal și la două săptămâni. Efectul școlii în vom vedea la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie”, a declarat ministrul, citat de ANTENA3.

Întrebat dacă, după numărul record de cazuri de coronavirus raportat miercuri, se vor impune noi măsuri de restricție, președintele Klaus Iohannis a declarat că, în acest moment, nu sunt prevăzute, amintește JURNALUL NAȚIONAL. „Măsurile de relaxare s-au luat atunci când experții, specialiștii, epidemiologii au spus că se poate lua o măsură sau alta. Cred că România a acționat cu suficient de multă precauție și cred că din ce în ce mai mulți cetățeni înțeleg că această precauție nu trebuie să fie așteptată numai de la autorități, ci de la fiecare în parte.

Este motivul pentru care săptămânal îi rog pe români să poarte masca, să păstreze distanța și să se îngrijească în special de igiena mâinilor. În acest fel, noi putem să ne ducem viața aproape de normal cu minime sacrificii și putem opri răspândirea virusului. Noi restricții, în momentul acesta, nu sunt prevăzute”, a declarat Klaus Iohannis.

Nelu Tătaru susţine că primele doze de vaccin pentru COVID-19 vor ajunge în România la începutul anului viitor, iar în prima parte a anului 2021 acesta va putea fi produs şi la noi în ţară, anunță ADEVĂRUL. „Urmează ca în primul trimestru al anului viitor să beneficiem de un prim vaccin şi în prima jumătate să putem să îl şi facem la noi în ţară“, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. În prima fază, Comisia va primi 30 de milioane de doze, iar în România vor ajunge 4% din acestea, adică 1.290.000 de doze.

În final, la noi în ţară vor ajunge peste 10 milioane de doze de vaccin din cele 300 de milioane achiziţionate de Comisia Europeană. Surse din MApN au declarat pentru CURENTUL că Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino“, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, ar putea să producă vaccinul anti-COVID abia după ce se va construi o nouă linie de producție, o investiție de circa 50 milioane de Euro.

Toate acestea în timp ce numărul zilnic de infectări este extrem de mare, iar printre victime se numără şi un copil de 9 ani care a ajuns la Terapie Intensivă în stare gravă, anunță UNIVERSUL. Acesta este primul caz din România al unui copil care ajunge la ATI. Spitalele din România au în acest moment aproximativ 100 de paturi de terapie intensivă pentru copii, dar numărul acestora va crește, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„În acest moment în București sunt 30 de paturi ATI pentru copii, dintre care patru sunt pentru nou-născuți. La nive național sunt în jur de 67 de paturi. Mai avem în evaluare încă 17 paturi la spitalele județene”, a precizat ministrul.

Numărul de cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid-19 este din nou în creștere în Uniunea Europeană. Mai multe țări raportează creșteri ale numărului de infectări mai mari sau similare cu cele din perioada de început a pandemiei, din primăvară, conform datelor WORLDOMETERS.INFO. România s-a situat pe locul 5 la numărul de noi cazuri de infectare cu Covid-19, pe 16 septembrie, când țara noastră a înregistrat recordul de îmbolnăviri, peste 1700. În privința numărului de decese, România este pe locul 2, după Spania.

Nelu Tătaru consideră că numărul de noi infectării zilnice ajuns în jurul valorii de 1.700 este legat de revenirea oamenilor din concedii și de aglomerarea mijloacelor de transport în comun. Redeschiderea școlilor în 14 septembrie și atingerea numărului de 1.713 noi cazuri două zile mai târziu nu au legătură, este de părere Ministrul Sănătății, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ. Acesta spune că o analiză a ceea ce înseamnă revenirea copiilor în unitățile de învățământ în contextul pandemiei se va putea realiza abia la începutul lunii octombrie, la cel puțin 14 zile de la începerea anului școlar.

Chiar dacă la nivelul Ministerului Sănătății nu există analize privind incidența Covid-19 în școli, mai multe unități școlare din țară au trecut deja în cele trei-patru zile de cursuri de la scenariile Verde sau Galben la scenariul Roșu, cu lecții sută la sută online, după ce elevi, cadre medicale ori angajați ai unităților de învățământ au fost depistați cu noul coronavirus, anunță COTIDIANUL.

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, joi, că în 300 de unități de învățământ din întreaga țară se aplică scenariul roșu sau 3, cu participarea online a elevilor și preșcolarilor la cursuri. Numărul este cu 37 mai mare decât cea anunțată duminică, înainte de începerea anului școlar.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.