România se va situa anul viitor, potrivit estimărilor FMI, pe ultimul loc printre cele 16 țări europene cu economii emergente și în curs de dezvoltare, sub Albania și Kosovo, la balanța guvernamentală netă. Indicatorul măsoară impactul activității administrației publice asupra economiei și a nerezidenților, fiind considerat de Eurostat „bilanțul schimburilor de resurse financiare dintre stat și restul lumii”.

Dacă previziunea se va adeveri, numai faptul că în contextul crizei Covid-19, Comisia Europeană se arată mai îngăduitoare cu rezultatele afișate de țările membre, ne ferește să intrăm în procedura de deficit excesiv.

Balanța netă a Guvernului reprezintă, conform definiției Fondului Monetar Internațional (FMI), diferența dintre încasările statului de la economie și nerezidenți și resursele financiare puse de stat la dispoziția economiei și a nerezidenților. Acest parametru este al doilea criteriu luat în calcul de Comisia Europeană, alături de deficitul bugetar, la procedura de deficit excesiv, conform Tratatului de la Maastricht.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.