La o lună și două zile după ce a câștigat alegerile, Nicușor Dan a depus joi jurământul și a devenit primar general al Capitalei, după ce Curtea de Apel București i-a validat mandatul, respingând zecile de contestații formulate împotriva sa. Încep astfel emoțiile pentru Gabriela Firea, după ce premierul Ludovic Orban i-a trasat noului edil în funcție o primă sarcină – vrea un „audit serios” la Primăria Capitalei!

Așadar, Ludovic Orban îi transmite amenințări indirecte Gabrielei Firea, fostul primar general al Capitalei, constată GÂNDUL. Chiar dacă nu are, din punct de vedere legal, niciun fel de autoritate asupra Primăriei Municipiului București, Ludovic Orban se comportă ca și cum ar fi șeful direct al lui Nicușor dan. Dovadă că i-a trasat un ordin chiar din prima zi de mandat.

Astfel, premierul susține că, din analizele efectuate de la nivel guvernamental, situaţia financiară a Capitalei este „foarte proastă”. „Aştept un audit serios la Primăria Capitalei pentru că, pe analizele noastre, situaţia financiară a Bucureştiului este foarte proastă. Şi trebuie spuse aceste lucruri. Vă invit, domnule primar general, să spuneţi adevărul despre ce găsiţi şi, în acelaşi timp, vă garantez că veţi găsi o mână de ajutor în Guvernul pe care-l conduc”, a declarat Orban, la ceremonia de învestire a lui Nicușor Dan, anunță UNIVERSUL.

Iar răspunsul fostului primar general, Gabriela Firea, nu s-a lăsat așteptat, anunță CAPITAL. Actualul prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea, fost primar general, a declarat că este foarte bine că se va face un audit la Primăria Capitalei, menţionând că nu se va descoperi altceva decât că este adevărat ceea ce a spus ea – și anume că situaţia financiară este dificilă. „Situaţia financiară este dificilă la Primăria Capitalei şi nu este o noutate. Înseamnă că, din păcate, domnul Orban nu a vrut să mă creadă pe cuvânt.

I-am trimis, şi mai am copiile, foarte multe adrese oficiale şi i-am solicitat şi audienţă oficială în care i-am explicat că, din cauza faptului că Primăria Capitalei nu mai are dreptul prin lege să încaseze taxe şi impozite locale şi singura sumă pe care o primeşte lunar este cea din cota de impozitul pe venit aferentă lunii respective şi pentru că Ministerul de Finanţe de doi ani de zile ne-a micşorat această cotă şi nu au putut fi achitate toate facturile, am rămas cu multe datorii, am solicitat sprijin măcar în sensul aprobării unui împrumut din trezorerie pentru a avea dobânda mai mică sau de pe piaţa bancară privată, lucru care nu s-a acordat”, a afirmat Firea, citată de ANTENA3.

Nicușor Dan a constatat că Primăria are datorii de 3 miliarde de lei iar 70 de milioane de lei sunt blocați în conturi, din cauza unor popriri, anunță DIGI24. „Am avut o evaluare preliminară, care va continua mâine, a situației financiare a Primăriei și a instituțiilor din subordine. (...) În linii, mari, Primăria și instituțiile din subordine, mai puțin companiile, au datorii curente de 3 miliarde de lei. Estimarea de buget pentru 2020 este de 4 miliarde de lei, adică venituri și cheltuieli. Datoriile companiilor le vom vedea mâine. Există popriri de 70 de milioane de lei pe conturi ale Primăriei”, a declarat Nicușor Dan.

Înlocuirea oamenilor plasați de Gabriela Firea în funcții-cheie, desființarea companiilor municipale, contestate vehement de USR pe vremea când era în opoziție, și tăierea unor cheltuieli angajate de Gabriela Firea sunt principalele probleme pe care Nicușor Dan se pregătea să le atace imediat după instalarea oficială în funcție. O parte însă dintre aceste schimbări anunțate în campanie s-ar putea termina în sala de judecată, în procese de durată, susține LIBERTATEA.

Cu un Consiliu General favorabil asigurat de o majoritate simplă formată din USR-PLUS și PNL care dețin 29 din cele 55 de mandate, fostul activist care și-a propus vreme de mai bine de 10 ani să “salveze Bucureștiul” are în față un oraș cu nenumărate probleme, care de care mai urgente: de la criza apei calde, la termoficare, trafic sau poluare, dar intră în Primăria Capitalei cu o listă neagră de lucruri din moștenirea mandatului Gabrielei Firea pe care le-ar vrea schimbate urgent.

Veniți pe filiera Firea-Pandele, de multe ori direct din Voluntari, rude sau prieteni ai familiei de primari sunt angajați ai PMB sau ai societăților din subordine, unii dintre ei având chiar funcții de conducere în mai multe companii municipale, după cum a susținut, în campania electorală, Nicușor Dan, citat de EVENIMENTUL ZILEI.

Poate cea mai controversată inițiativă din mandatul Gabrielei Firea o reprezintă, potrivit  LIBERTATEA,înființarea celor 23 de companii municipale, o idee contestată în mod repetat de societatea civilă, de consilierii generali din opoziție și de firmele private. Desființarea lor a fost una dintre temele de campanie ale lui Nicușor Dan, iar acesta susține că există un consens politic între USR-PLUS și PNL pe tema desființării lor.

Cele 23 de companii au anul acesta, în total, venituri estimate la peste 2,81 miliarde de lei și cheltuieli de 2,78 miliarde de lei. Peste 7.000 de oameni lucrează în societățile comerciale ale primăriei și ar urma să ajungă la aproape 10.300 până la sfârșitul anului. Curtea de Apel a decis definitiv în noiembrie 2018 anularea hotărârilor de înființare, după ce USR le-a contestat, ceea ce ar fi trebuit să ducă la sistarea activității societăților. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar companiile au continuat să primească bani publici.


Comentarii

Salutări cordiale de la ocnă NUUUU! De azi începe vremea boilor slabi de la PSD care se uită la poarta nouă cum noul primar general al Bucaleului și-a întrat în pâine și-n funcție. Lăbarii de la PSD n-au decât să-i dea muie lui madam Firea, pentru a-i mai retușa gura aia a ei mare și strâmbă, nu de alta dar s-o facă cât de cât mai fotogenică, pentru meseria de centuristă unde și-a deschis deja biroul de senator pe care nu i l-a votat nimeni. Taica George Soros care-i mai mult mort decât viu, numai la asta se gândea și avea coșmare, ore cum pula calului a ajuns ăsta primar gheneral la Bucale fără știrea lui? Circulă deja zvonul gălăgiei, cum că Nicușor Dan a dat dispoziție să se instaleze-n incinta primăriei capitalei automate care vor distribui gratuit limonadă, bragă și ceai de mușetel, tocmai pentru a se evita înnecarea unora cu lapte și miere, măsură susținută chiar și de către Gabriela Firea, care nu mai e primar general la nimic și nu va fi senator niciodată. Cu respect, Liviu Nicolae Dragnea, ocnaș în termen la ocna Rahova unde servesc patria.

31 octombrie 2020 4:47

GATA! De azi încep vacile grase! S-a terminoiu cu teroarea pizdacilor. Va curge cu lapte și miere prin Bucale, așa că prima mare realizarfe a Neicusorului ar fi să rezolve problema canalizării. Să nu ne înecăm dracului în atâta lapte și miere! Ar fi tare scârbos. Pe urmă, Neicusorul Dan tre să aibă grijă ca de ochii din cap de toți ingterlopii din capitalie, nu numai de ăla de i se zice Cânele. Unde-s mulți, puterea crește și dacă-i chemi pe ăștia la o demonstrație de protest a pizdacilor, îi sparge, frate, de-i aruncă în Dâmbovița. Că interlopii ecce partea activă și dinamică a societății. Ei prosperă ușor și răpide, iar pe lângă ei, prosperăm și noi, lăbărarii, fără să ne mânjim manșetele la contrademonstrații, iar dacă iese cu capete sparte, noi nu suntem de față, n-am văzut, n-am auzit. Având și porkurorii cu noi (că, dacă nu, punem interlopii și scărbiciile pă ei!) nu ne doare capul de nimic. Așs să ne ajute Marx și Engels, dar, mai ales, taica Georgică Soros, că e mai aproape dă zilele noastre!

29 octombrie 2020 12:39

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.