Mulți dintre noi nu-și pot imagina viața fără ea, indiferent că vorbim despre o zi de weekend sau una din timpul săptămânii! Vorbim despre cafea - acel "rău" nececesar de care nu ne putem lipsi. Controversele legate de consumul acesteia continuă să existe. Totuși, deși în trecut consumul cafelei era asociat cu un risc ridicat de îmbolnăvire, studiile din ultimul deceniu arată că aceasta ar putea, de fapt, să aibă beneficia asupra sănătății.

Se spune că o zi bună se cunoaște după o ceașcă de cafea. Totuși, cofeina este, poate, cel mai popular dorg prishoactiv din lume. Oamenii au băut cafea, o sursă naturală de cofeină, de secole, dar au existat mereu mesaje contradictorii legate de efectele acesteia asupra sănătății.

„În mod tradițional, cafeaua a fost văzută ca fiind un lucru rău”, spune Marc Gunter, șeful Secției de nutriție și metabolism din cadrul Agenției Internaționale de Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), citat de BBC.

Potrivit acestuia, studiile din ani 1980-1990 au concluzionat că oamenii care beau cafea au un risc mai ridicat de a face boli cardiovasculare, "dar lucrurile au mai evoluat de atunci”.

Datorită cercetărilor efectuate pe un eșantion ridicat de persoane de-a lungul timpului, oamenii de știință au acum date de la sute și chiar mii de de băutori de cafea. Întrebarea care apare acum este dacă aceste studii demonstrează benefiicile sau, din contra, riscurile consumului de cafea.

Încă de la bun început, cafeua a fost asociată cu o creștere a riscului de cancer deoarece conține acrilamidă, un compus organic, foarte hidrosolubil, care se formează din compușii naturali asparagină și zaharuri în anumite produse alimentare, atunci când sunt preparate la temperaturi de obicei mai mari de 120 °C și în condiții de umiditate redusă. Ea apare în principal în alimentele bogate în carbohidrați, coapte sau prăjite, cum ar fi pâinea, prăjiturile și chips-urile. Cu toate acestea, IARC a concluzionat încă din 2016 că aceasta nu este cancerigenă, cu excepția situației în care este consumată foarte fierbinte – peste 65C (149F).

Și asta nu e tot. Mai multe studii relevă că, de fapt, cafeaua ar putea avea un efect protector. Astfel, unlele dintre aceste studii au arătat o legătură între consumul de cafea și scăderea severității, respectiv recurența, în cazul cancerului de colon la pacienți, spre exemplu.

Integral pe Realitatea.netComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.