„Vom intra la guvernare doar dacă viitoarea coaliție majoritară va accepta proiectul nostru, 300 de parlamentari și Parlament unicameral, votat prin referendum în 2009. Altfel, nu intrăm la guvernare. Punct!”, a declarat sec Liviu Negoiță, candidat la alegerile din 6 decembrie pe listele PMP.

Eugen Tomac, citat de EVENIMENTUL ZILEI, președintele PMP a confirmat condiționarea anunțată de Liviu Negoiță: „PMP va face parte dintr-o coaliție de guvernare cu două condiții: reducerea numărului de parlamentari la 300 și revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Sunt proiectele noastre, ale PMP și acestea sunt condițiile fundamentale pentru participarea la guvernare” .

Tomac a explicat că proiectul Parlament unicameral a fost disociat de cel privind 300 de parlamentari și amânat, temporar pentru că implică o procedură mai complexă. Vizează modificarea Constituției. Pentru „300 de parlamentari“ este suficientă o lege. Lege care zace în Camera Deputaților.

„Trebuie să semnăm un Protocol ferm în coaliția de guvernare care se va forma după alegeri, în care toate partidele componente să accepte votul în Parlament pe proiectul <<300 de parlamentari>>, cu termene clare și cu pașii de urmat. Nu mergem pe vorbe. Nu glumim. În aceste condiții, intrăm în coaliția de guvernare. Altfel, nu” a insistat Liviu Negoiță, citat de CAPITAL.

Pe de altă parte, și UDMR plănuieşte să intre la guvernare alături de PNL după alegerile parlamentare. Liderii maghiari vor duce negocieri pentru trei ministere: Cultură, Mediu şi Sănătate, susţin surse politice pentru ADEVĂRUL. UDMR nu se mulţumeşte doar cu funcţii de prefect şi secretari de stat. Formaţiunea maghiară îşi doreşte să revină efectiv la putere într-un guvern liberal, în ciuda disensiunilor dintre Kelemen Hunor şi preşedintele Klaus Iohannis.

Liderii UDMR nu mai sunt dispuşi să susţină viitorul guvern doar în schimbul unor funcţii pe plan local şi a banilor din PNDL. Ultima dată, UDMR a fost la guvernare în 2014, în cabinetul condus de Victor Ponta. În 2016, maghiarii au semant un protocol de colaborare cu PSD şi ALDE, fără a avea miniştri în Executiv.

PNL și-a prezentat  propriul program de guvernare pentru următorii patru ani - „Dezvoltăm România”. Liberalii promit că peste patru ani România va avea cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, salariul mediu net al românilor va fi de 1.000 de euro, pensiile vor vor fi mai cu 46% față de 2019, iar alocațiile dublate, anunță HOTNEWS. Acesta mai prevede ca până în 2024 să fie finalizați aproape 1.000 de kilometri de autostradă și drumuri expres, precum și demararea proiectelor la patru noi autostrăzi.

De asemenea, liberalii promit revenirea la alegerea primarilor în două tururi, revizuirea Constituției și desființarea Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Niciun cuvânt despe cei 300 de parlamentari solicitați de PMP. Preşedintele PNL, citat  de AGERPRES, premierul Ludovic Orban, a declarat că programul de guvernare pentru perioada 2021-2024 a fost realizat de 472 de specialişti - membri sau simpatizanţi - şi că liberalii vor "repara statul".

PSD, USR PLUS și Pro România și-au prezentat anterior programele pentru guvernarea 2021-2024, analizate de ROMÂNIA LIBERĂ. Social-democrații vin și de această dată în fața alegătorilor cu un proiect ”PSD știe să guverneze bine” bazat pe creștere economică, dar și pe măriri de salarii și pensii. Deși doritori de a scăpa din „Epoca Dragnea”, social-democrații propun un program de guvernare bazat pe creșteri ale veniturilor populației, asemănător cu cel din 2016.

Planul lor pentru a infuza bani? Răspunsul lor stă în fondurile europene, chiar dacă în guvenrea PSD a reușit să aibă cel mai prost an la atragerea acestor bani de când România a intrat în UE – 2017.

La rândul său, Alianța USR PLUS susține „Revoluția a Bunei Guvernări”, fără sinecuri și fără privilegii pentru aleși, după cum arată programul lor. Programul USR PLUS este bazat mai degrabă pe lupta anticorupție și pe reformarea sistemului, chiar dacă unele dintre propuneri sunt încă neclare. Totuși, PSD și USR PLUS au și o țintă comună: impozite zero pentru salariul minim pe economie.

Din partea Pro România, Victor Ponta, se prezintă pe sine ca „prim-ministrul care scoate țara din criză”. Ponta propune câteva soluții pe care speră să le implementeze dacă va reuși să intre la guvernare în sprijinul unei alte formațiuni. Din bătălia în programe de guvernare, ROMÂNIA LIBERĂ observă că PNL promite creșteri mai mari decât PSD.Comentarii

Florentin Ureche Boilor, parlamentarii sunt alesi direct de popor iara ministrii sunt alesi doar din cadrul partidului care a castigat majoritatea... in afara de asta parlamentarul ales nu are voie sa treaca la alt partid pe parcursul mandatului... altcumva trebuie sa se faca din nou alegeri in cadrul circumscriptiei in care a fost ales!

22 noiembrie 2020 17:38

Fane Spoliatoru cu repetir Necoitu ăsta de Negoiță, îl plagiază pe orătania de Băsescu, precupețul beat din piața Obor și rătăcit tot beat în politichie unde a făcut căcatul praf și pudră totdeauna. O să intrați voi la guvernare când va zbura porcul! 300 de dobitoace patrupede parlamentare e un deziderat imperios necesar României, problema e cine o să-l realizeze concret, că toată tevatura asta ține de câțiva ani buni. Vă-n gură cu pemepula voastră de partid împuțit!

22 noiembrie 2020 9:38

Fane Spoliatoru Necoitu ăsta de Negoiță, îl plagiază pe orătania de Băsescu, precupețul beat din piața Obor și rătăcot în politichie unde a făcut căcatul praf și pudră totdeauna. O să intrați voi la guvernare când va zbura porcul! 300 de dobitoace patrupede parlamentare e un deziderat imperios necesar României, problema e cine o să-l realizeze concret, că toată tevatura asta ține de câțiva ani buni. Vă-n gură cu pemepula voastră de partid împuțit!

22 noiembrie 2020 9:31

Florin Biro Si ca sa fim seriosi 300 de parlamentari sant inca foarte multi,Corect ar fii 2-3 pe judet nu mai mult,si sa fie obligati la un anumit program de munca care sa functioneze electronic cine nu e prezent sa-si piarda automat calitatea de parlamentar si fara imunitate parlamentara .

21 noiembrie 2020 9:45

Novicioc Stat mafiot, suntem tara unde nu se respecta un referendum si nici legi organice (vezi legea pensiilor)

21 noiembrie 2020 8:25

Oltean Schimbati odata Constitutia ultra-perimata !

20 noiembrie 2020 12:52

Uta aveti toata stima mea daca va tineti de cuvant dar ma indoiesc ,mai ales ca partidul din care proveniti ,a dat cei mai mari excroci !!

20 noiembrie 2020 12:27

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.