În plină campanie electorală, USR a încercat să puncteze la imagine şi a renunţat la pensii speciale prin demisia tuturor parlamentarilor. PSD a încercat să dejoace planul USR iar Marcel Ciolacu și-a anunțat și el demisia. Unde am mai văzut acest gen de acțiune: La PSD, mai exact la Marcel Ciolacu și la Liviu Dragnea în 2016.

Parlamentarii USR au demisionat în bloc marţi-dimineaţă pentru a arătă că nu sunt interesaţi de pensii speciale. Pentru a obţine un supliment financiar la bătrâneţe, un parlamentar trebuie să aibă cel puţin un mandat întreg, conform legii, amintește ADEVĂRUL. În cazul în care un senator sau deputat nu duce un mandat cap-coadă, nu e eligibil pentru pensie specială.

Pe de altă parte, remarcă NEWSWEEK, dacă prinde o legislatură întreagă şi încă o bucată dintr-un alt mandat, atunci primeşte pensie specială pentru un mandat întreg (în jur de 4.000 de lei) plus rezultatul zilelor de activitate parlamentară (alte câteva sute de lei). În plus, în ciuda a ceea ce spune USR, poți beneficia de pensie specială și dacă nu ai un mandat întreg.

Un exemplu concret, prezentat de ADEVĂRUL: liderul USR Dan Barna e la primul mandat de deputat. A demisionat din Parlament, prin urmare nu va avea pensie specială. Însă la alegerile din 6 decembrie are toate şansele să obţină un nou mandat în Camera Deputaţilor. Dacă în 2024 nu va demisiona înainte de termen, atunci va fi eligibil pentru pensie specială. Va primi banii pentru un mandat întreg (2020-2024), plus încă un mandat ştirbit cu o zi (2016-2020). În schimb, dacă şi peste patru ani va repeta gestul demisiei, atunci pierde dreptul la pensie specială.

În plină campanie electorală, acești lideri politici vor să arate electoratului că renunţă la pensiile speciale, dar o simplă demisie anunțată în spațiul public nu echivalează însă cu renunțarea la pensiile speciale, fiind nevoie de o hotărâre în Parlament privind vacantarea postului. USR-ul condus de Dan Barna este partidul care folosește metoda Dragnea, ies în față și promit că demisionează, dar în fapt, totul este o acțiune de campanie.

În 2016, amintește EVENIMENTUL ZILEI, actualul președinte al PSD, Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia în ultima zi de mandat, însă în Plenul Camerei Deputaților nu a mai luat act de demisie și nu a mai adoptat o hotărâre de încetare a mandatului, așa cum prevede Regulamentul. Povestea s-a încheiat prin întrunirea noului Parlament și depunerea jurământului de către parlamentarii nou aleși. Astfel, Marcel Ciolacu beneficiază de un mandat complet de parlamentar, contrar declarațiilor publice pe care le face.

Același Marcel Ciolacu, șeful actual al PSD, care a denunțat luni seară pensiile speciale ale parlamentarilor și a susținut că e adeptul principiului contributivității, este de fapt unul dintre autorii direcți ai apariției acestor drepturi, amintește G4MEDIA. Astfel, Ciolacu a fost unul dintre inițiatorii proiectului de lege din 2015 prin care au fost introdusă indemnizația pentru limită de vârstă, adică pensia specială a parlamentarilor.

Proiectul de lege din 2015 a fost inițiat de 228 parlamentari de la PSD, UDMR și ALDE (inițial și PNL, dar ulterior au retras semnăturile) modifica Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor. Iar demisia sa de acum vine pe fondul blocării permanente de către PSD a proiectului USR de eliminare a pensiilor speciale.

 Există doar trei moduri în care se poate renunța la pensia specială, susține ROMÂNIA LIBERĂ, și acelea sunt – condamnarea penală primită de ales, declarația de renunțare făcută de parlamentar și abrogarea prin lege.

Acum, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, solicită dezbaterea în regim de urgenţă a proiectului PNL care prevede abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, transmite UNIVERSUL. El a susținut că, în cazul această inițiativă nu va fi votată, angajamentul PNL este ca în prima zi de lucru a noului Parlament prima lege pe care o va abroga va fi cea referitoare la pensiile speciale ale parlamentarilor. Potrivit lui Roman, această iniţiativă legislativă este blocată de PSD.

La rândul său, Dan Barna a precizat că o condiţie pentru participarea la viitoarea guvernare o reprezintă abrogarea prevederilor privind pensiile speciale. În total, parlamentarii s-au întrecut în demisii prin care să demonstreze că nu își doresc acest beneficiu, deși renunțarea la pensie se poate face fără demisie. DIGI24 afirmă că, potrivit legii, de pensia specială beneficiază parlamentarii care fac cerere scrisă să o primească. Ea nu se acordă automat, deci cei care doresc să nu primească, pot să nu o ceară.

Dar soluţia corectă este legiferarea, afirmă EVENIMENTUL ZILEI. Este necesară modificarea legii privind statutul deputaților și senatorilor, în sensul abrogării articolului 49, care instituie acest drept. În sens contrar, singura modalitate de a renunța la acest drept a unui cetățean român care a fost parlamentar, este aceea ca atunci când îndeplinește vârsta de pensionare să facă o cerere de renunțare la această indemnizație, fiind singura cale, prin care un parlamentar, în condițiile legislației actuale, poate să renunțe la pensia specială.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că trebuie urgentată procedura parlamentară pentru abrogarea pensiilor speciale, astfel încât să fie adoptată de actualii parlamentari înainte de sfârșitul mandatului?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.