Manevra lui Ciolacu, privind așa-zisa renunțare la pensia specială, are ceva din rafinamentul cu care hienele se înfruptă din leșul sustras unui ghepard epuizat, după vânătoare. Era evident că niște „social-democrați” care s-au îngrășat trei decenii descărnând avutul public nu ar fi avut când să se transforme în amatori de senzații tari, nutrind subit dorința de a trăi ca austerul Diogene. Așadar, nu se așteptase nimeni ca ei să facă un prim pas autentic și onest spre chiuretarea privilegiilor de castă, precum pensiile speciale pentru parlamentari.

Și totuși, există o parte bună în mimarea bunăvoinței de către Ciolacu&PSD, pe tema respectivă: pur și simplu a contribuit la și mai solida ancorare pe agenda publică a discuției despre aceste pensii situate la periferia bunului simț. Apoi, ridicarea mizei de către USR și PNL, prin propuneri concrete și, oricum, mai credibile decât ar putea fi vreodată orice inițiativă avută de PSD, va obliga cele două partide să nu se lepede prea ușor de responsabilitate, după alegeri.

Integral pe UniversulComentarii

În 2010, în plină criză economică, administrația Emil Boc a eliminat toate pensiile speciale introduse de majoritățile parlamentare anterioare. Boc a redus pensiile civile la fracțiunea plătită prin Casa de Pensii (rezultată din contribuțiile la asigurările sociale). Iar pe cele militare le-a recalculat după criteriul contributivității. Toate pensiile speciale eliminate de Boc și confirmate ca fiind tăiate, în mod legitim, de către CCR și CEDO, au fost reintroduse în perioada 2015-2016, de către PSD-ul condus de Victor Ponta, respectiv, Liviu Dragnea. Opera lui Ponta a fost continuată, peste timp, de Viorica Dăncilă care, în 2019, a introdus o serie nouă de pensii speciale, pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Acestea nu se află încă în plată, dar vor intra în plată pe 1 ianuarie 2021.

26 noiembrie 2020 9:46

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.