Sistemul bonus-malus permite șoferilor care nu au provocat daune cu mașina proprie în anul anterior să beneficieze de o reducere a prețului pe care îl plătesc la reînnoirea poliței RCA. Însă șoferii care au avut evenimente rutiere în anul anterior vor fi nevoiți să plătească un preț mai mare pentru cumpărarea unei asigurări RCA.
Mai mult decât atât, pe lângă vârsta șoferului, județul în care este înmatriculată mașina sau de localitatea de domiciliu a șoferului, tariful poliței RCA este influențat și de sistemul bonus-malus, astfel că reducerea de preț poate varia între 5 și 50%, în timp ce penalizările pot aduce majorări de preț între 10 și 80%, scrie profit.ro.
Potrivit datelor, 93% dintre șoferi au beneficiat de bonus la încheierea poliței RCA, în timp ce restul au primit malus.
”Asigurații sunt penalizați prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare, în funcție de caz, astfel:
a) cu două clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale;
b) cu patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vătămarea sănătății și a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane", scrie într-un document pregătit pentru schimbarea Normei 20//2017 privind asigurările auto din România.
În acest moment, Norma 20/2017, la articolul 32, aliniatul (3), stabilește că, dacă în perioada de referință sunt înregistrate daune plătite, asigurații sunt penalizați prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare prin penalizarea cu două clase pentru fiecare eveniment pentru care s-a plătit o despăgubire.
"Sistemul bonus-malus este format din categoria de bază B0, 8 clase de bonus și 8 clase de malus; clasa B0 este atribuită unui nou asigurat, fără istoric în asigurare. Reducerea sau majorarea stabilită conform sistemului bonus-malus se aplică tarifelor practicate de către asigurătorul RCA la care potențialul asigurat urmează să încheie contractul RCA, în vigoare la data la care se încheie contractul RCA. Perioada de referință este anul calendaristic anterior datei de intrare în vigoare a contractului RCA. Pentru aplicarea unui malus sunt luate în calcul evenimentele pentru care este plătită o daună în perioada de referință, în care se reține responsabilitatea totală sau parțială a conducătorului auto", scrie în Norma 20/2017.
Proiectul de normă introduce acum și posibilitatea completării formularului de "Constatare amiabilă de accident" prin intermediul unei aplicații electronice agreate în comun de către asigurătorii RCA și clarifică termenul în care informațiile cu privire la încheierea contractelor RCA și daunele avizate sunt transmise către baza de date cu asigurările RCA încheiate pe teritoriul României (baza de date AIDA ce este dezvoltată și administrată de către BAAR).
Alte articole pe același subiect
- Reforma în sănătate: Eşti sărac? Stai la coadă să te operezi
- Duţă: Monopolul caselor judeţene de asigurări va fi spart, aproape 4.000 de angajaţi disponibilizaţi
- Asigurarea obligatorie, scut împotriva inundaţiilor
- Piaţa asigurărilor este dependentă de economie şi de bunăstarea companiilor
- Câmpeanu: Până la sfârşitul anului, ne încadrăm foarte bine în plata pensiilor şi restituirea CAS
- Asigurătorii români cresc peste graniţe
Comentarii
Adaugă comentariu
Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:
- Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
- Accesezi link-ul din mesajul primit.
- Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.
Te-ar mai putea interesa și...
Stereotipurile „masculine” la locul de muncă mor greu (Studiu)
18 ianuarie 2021 21:45Campania de vaccinare: platforma s-a „gripat", iar pacienţii s-au bulucit până la leşin
18 ianuarie 2021 20:21Bode trimite Corpul de Control la Secţia 4 de Poliţie din Timişoara
18 ianuarie 2021 15:39Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni: Episoade de ger, apoi termperaturile cresc
18 ianuarie 2021 14:40Un bărbat de 36 de ani, descoperit că a trăit trei luni în aeroportul din Chicago de teama Covid-19/ El folosea o legitimaţie de lucrător aeroportuar
18 ianuarie 2021 13:44Ziarele de astăzi
Praf în ochi, după instalare. Coaliția nu are majoritate pentru a reduce Parlamentul la o singură Cameră
La doar câteva zile după ce și-a preluat mandatul de senator și, ca urmare a înțelegerii avute cu cei de la PNL și UDMR, Anca Paliu Dragu (USR- Plus) a devenit președinte al Senatului, aceasta a demarat proiectul prin care...
Editorial
„Divinitatea” a dat undă verde înlocuirii lui Orban de la conducerea PNL
Nu cred că Rareş Bogdan ar fi avut ieşirea de duminică, de la postul TV Aleph News, fără acordul „divinităţii”, adică al preşedintelui Iohannis. Fostul „number one” pe lista de la europarlamentare n-ar fi îndrăznit...